Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Januari 2019: Ett nytt år, vi är stolta över en svensk tonåring som inte gör några omskrivningar utan uttrycker rakt på sak att nu är det kris och handling krävs. På flera platser i länet stöttar vi Greta genom att träffas på fredagar vid lokala rådhus.

Greta Thunberg sätter press på makthavare

Vem har inte hört talas om Greta? En tonåring som tagit mer ansvar för en hållbar framtid än de flesta. Hennes och hela jordklotets framtid.

Hennes senaste framträdande var i Davos på World Economic Forum där hon bad deltagarna att agera: ”I want you to act as you would in a crisis. I want you to act as if our house is on fire. Because it is”. Läs vad The Guardian skriver. Fler reportage ang toppmötet i Davos: SVT, Expressen, Aftonbladet.

16-årig klimataktivist med Aspergers, vilket är en tillgång för att kunna se klart på krisen.

Greta har även hunnit med att göra ett TEDx talk där hon berättar om sitt aktionsarbete. Tidningen ETC skriver om Greta-effekten och rapporterar om skolstrejker internationellt. Till exempel: Bryssels gator översvämmades av skolelever i fredags med plakat som ”The planet can do without us, but we cannot do without the planet”. Uppskattningsvis 32 000 studenter – från grundskola till universitet – deltog i marschen.

Rädda Världen - stygn för stygn!

Ylva Uggla
Utställning i Wadköping

En utställning om kläder, konsumtion och hållbarhet. Globalt har klädförsäljningen fördubblats sedan år 2000. Vad ger det för konsekvenser? Vad är dina kläder gjorda av? Vem syr dina kläder? Hur mycket kläder köper vi idag? Hur såg det ut förr? Vår målsättning är att vara värdegrundsomskakande och att besökaren får reflektera över sina val och dess konsekvenser.

Utställningen pågår mellan den 1 februari och 31 mars, tisdag–söndag kl. 11–16. Vernissage lördag 2 februari kl. 11–14. Wadköpingsrummet finns på Skepparegården i Wadköping. Mer information på Facebook. För information om guidad visning kontakta raddavarldenstygnforstygn@gmail.com

Klimatfredag & Klimatnätverket

I fredags var det hindersmässa vilket hindrade Klimatfredags vanliga aktion. Istället för att samlas kring rådhustrappan vimlade Gretas anhängare runt o delade flygblad till besökare. Det innehöll klimattips och inbjudan till det nystartade Klimatnätverket. Närmaste träff är den 30 januari. Välkommen till Föreningarnas hus i Örebro och träffa andra som vill rädda världen.

Framtidsveckan - Keep my earth clean
Klimatfredag utanför Rådhuset, Örebro

Vem tar ansvar för klimatet?

Europeiska Investeringsbanken, EIB, har gjort en undersökning där bl a svenskarnas syn på ansvar för klimatförändringarna presenteras. Man anser att regeringen bör ta på sig huvudansvaret, 31% tycker deras åtgärder varit effektiva. Däremot menar 51% av svenskarna att de egna åtgärderna är effektiva.

Enligt EIB:s analys pekar resultaten på att människor är intresserade av klimatfrågan och beredda att göra något. Så här prioriteras det inför 2019:

 • Återvinna avfall (67%)
 • Köpa lokala och säsongsbetonade livsmedel (48%)
 • Minska sitt avfall (41%)
 • Konsumera mindre generellt sett (41%)
 • Sluta köpa plastprodukter (37%)
 • Oftare välja kollektivtrafik framför bil (30%)
 • Ta cykeln istället för bilen (28%)
 • Minska elanvändningen (26%)
 • Använda grön energi (24%)
 • Inte flyga lika ofta (19%)

Läs mer i Miljö&Utveckling.

Ingen talar om hållbar välfärd, eller?

Kurt Gustafsson i Framtiden i Våra Händer undrar och söker svar:
Om vi i likhet med allt annat i samhället som ska göras hållbart så efterlyser jag kriterierna för hur Hållbar Välfärd kan åstadkommas?

Jag efterlyser även hur definitionen på hållbar ekonomisk materiell tillväxt ser ut. Den som i dag anses som nödvändig för ökad välfärd?

 

Kurt söker kontakt

En sådan tillväxt kan egentligen inte skapas då utvecklingen och framställningen av hållbarare teknisk utrustning och maskinerier i forcerad takt kräver uttag av ändliga resurser, metaller, energiråvaror, ur planetens ändliga förråd.

Jag vill höra från någon som tror sig tillfredsställande kunna hjälpa mig med analysen, kriterier och definitioner, på ställda frågor. Kanske och helst utifrån olika civilisatoriskt och kulturella utvecklingsscenarier.

Med hopp om svar till,
Kurt Gustafsson, Framtiden I Våra Händer

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

 • Psykologin bakom vår klimatpassivitet
  Psykologiska barriärer och övertro på oss själva och teknik ligger bakom att vi inte alltid agerar, trots larmrapporterna om klimathotet.
 • Hur agerar din bank?
  Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf har fått hjälp att granska sitt sparande. Resultatet gjorde henne minst sagt förbannad. "Det här duger inte – nu måste vi öka trycket på bankerna!" Så här klarar din bank granskningen!
 • DN Klimatkollen, decemberupplagan
 • Omställningsrörelsen består av människor som tar gemensamma initiativ för att ta hand om sig själva, varandra och naturen. Omställningsnätverket.

Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva - Länsbygderådet Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.