Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Internationell erfarenhet åt alla!

Svenskar i Världen finns för att underlätta för svenskar att bo, arbeta och studera utomlands, men även för att den internationella kompetensen ska tas tillvara på bästa möjliga vis. Vi är nämligen övertygade om att internationell erfarenhet inte bara gynnar individen utan även näringslivet och samhället i stort.

Så vad gör vi åt det då? Jo, vi är utlandssvenskarnas röst i Sverige. Vi synliggör era utmaningar och bedriver påverkansarbete mot beslutsfattare och myndigheter. I år blir det extra fokus på det arbetet i samband med att vi genomför Utlandssvenskarnas parlament i augusti.

Utöver påverkansarbetet hjälper vi existerande och blivande utlandssvenskar med information och stöd som underlättar utflytt, utlandsvistelse och hemflytt. Det gör vi i samarbete med olika partners och myndigheter.

Oavsett politisk tillhörighet, utbildningsnivå eller skostorlek hoppas vi att så många som möjligt tar chansen att skaffa sig internationell erfarenhet - livet blir så mycket rikare då!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Medborgarrättsfrågor - vad har hänt?

Har svenska beskickningar i utlandet ökat? Kommer det någonsin skapas en egen valkrets för utlandssvenskar? Ska det verkligen vara så svårt att förnya sitt pass i utlandet?

Detta är några av de frågor som diskuterades under ämnet "medborgarrättsfrågor" under Utlandssvenskarnas parlament 2017. Här har vi sammanfattat alla svar vi har fått in på de resolutioner som behandlade sakfrågor kopplade till detta.


Möt styrelsen

I denna serie får vi möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina tankar kring verksamheten och ger ett och annat tips till utlandssvenskar utifrån egna erfarenheter. Tredje personen ut är styrelseledamot Claudia Olsson.


Mer om Brexit

Omröstningen i det brittiska parlamentet om det avtal som Theresa May förhandlat fram med EU ses som den största förlusten i parlamentets historia. Frågan är vad som kommer hända nu när det brittiska parlamentet har röstat nej till brexitavtalet. Här har vi samlat lite olika länkar i ämnet.


Årets svensk i världen 2019?

Förra året fick operasångerskan Nina Stemme det prestigefulla priset "Årets svensk i världen". Vem ska få priset i år? Du som är medlem får nominera vem du tycker bör få utmärkelsen. 

Årets svensk i världen ska vara en svensk som gjort framstående insatser för att profilera Sverige internationellt inom endera kultur, näringsliv, vetenskap, idrott eller på det humanitära området. Du som är medlem är välkommen att skicka din nominering till sviv@sviv.se. Skriv "Nominering till Årets svensk i världen" i ämnesraden. 

Visste du att...

  • ... Sverige är ett av tre länder i världen som har tillgång till flest länder med sitt pass utan att behöva visum.
  • ... det är fler svenska kvinnor än män som väljer att studera utomlands. 


Medlem 2019

Inom kort kommer årets medlemsavi att landa i en inkorg eller brevlåda nära dig. Om du ännu inte är medlem, men känner "Yes, det här är något för mig!" kan du läsa mer om alla förmåner och ansöka om medlemskap här


Ombudet berättar

"Dessutom älskar jag mitt internationella umgänge"

Ingrid Reinli, ombud i Hongkong 

Läs hela intervjun här.


Tack för er hjälp!

Inte mindre än 1 175 personer svarade på enkäten som vi skickade ut i slutet av året. Tack för det fina engagemenget! Stort grattis till Sara Klein, Lars Grill och Linda Sahlin McConnell som vann varsitt kostnadsfritt medlemskap för i år! 

Här kan ni läsa resultatet. 


EU-valet 2019

Snart är det dags för ännu ett val, EU-valet. Det går av stapeln den 26 maj 2019. Har du inte anmält dig till röstlängden kan du göra det redan nu för att få ditt röstkort hemskickat.

I nedan länkar hittar du mer information om valet.facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.