Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Helén Svensson. "In ut i". Skulptur. 2018. h 60 x d 40 x b 120 cm. Foto: Mårten Claesson
Helén Svensson. "In ut i". Skulptur. 2018. h 60 x d 40 x b 120 cm. Foto: Mårten Claesson

Hej [[full-name]]

Välkommen på mingel och Artist talk!

Helén Svensson och Galleri Fagerstedt vill gärna se dig på mingel i galleriet

Lördagen den 15 december kl 12 - 16

Artist Talk kl 14

 

VÄLKOMMEN!

 


Se tiden an

Helén Svensson

22 november – 22 december 2018

ARTIST TALK lördagen den 15 december kl 14

 

GALLERI FAGERSTEDT har glädjen att presentera HELÉN SVENSSONS första soloutställning på galleriet. Utställningens titel ger en antydan om någonting som rör sig långsamt, manar till väntan och kanske avvaktan. I uttrycket finns även ett anslag av tillförsikt och tillit. ”Se tiden an” är ett tillstånd, ett här och nu, som talar till vårt tålamod.

 

Helén Svensson presenterar helt nya verk; skulpturer, målningar och teckningar. De är alla signifikanta för konstnärens mycket lågmälda, tålamodsprövande och närmast förvirrande arbetsmetod. Den konstnärliga processen rör sig genom utställningen som ett rhizom, som ett organiseringsmönster, “en icke-hierarkisk struktur av begrepp som fortplantar sig i alla riktningar och inbjuder till en mångfald användningssätt, omfunktioneringar och ympningar."[1]I Svenssons verk är formbegreppet rent och tydligt, entiteter och arkitektoner har givits de allra enklaste och till synes nästan meningslösa formuttryck. När konstnären börjar undersöka och utveckla elementen vecklar de in sig i varandra, omformuleras och ger något en annan form. Arbetsprocessen är cirkulär, det ena verket leder vidare till det andra.

 

Utställningen tar rumslig gestalt. Vi rör oss i en abstrakt och organisk miljö. I dess enkelhet skapar verken koncentration och fokus. Vår blick läser och avläser, tolkar och omformar de uttryck som vi ställs inför. Man kan förundras över att de små, repeterade elementen andas så mycket poesi och mänskligt varande. Man tänker på all tid och möda, den omsorg och det intresse, som lagrats i varje liten detalj. Utställningen andas hängivenhet utan att ge sig hän, återhållsamhet men är ändå inte kontrollerad liksom uthållighet men inte outtröttlighet.

 

Konstnärens arbete, handens och kroppens arbete, ger verken dess innebörd. Ur abstrakta formelement, en tecknad linje eller en cirkel, dess upprepning och förhållande till nästa element, mellanrummet och tomrummet, skapas små förskjutningar och små nyansskillnader i det som ska bli bilden. Den kroppsliga dagsformen, hur tungt handen vilar på pennan, hur långt konstnärens tålamod sträcker sig, ges avgörande avtryck i det slutliga verket. Hantverket och handarbetet är det redskap som med tiden ska ge konstnärens ursprungliga idé en kropp. Den arbetande kroppen förkroppsligas och till slut är det processen dit, från den första cirkeln till den sista pusselbiten, som verket till stor del handlar om.

 

Helén Svensson är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1991 – 1996. Hon är bl a representerad i Moderna museets, Statens Konstråds, Kalmar konstmuseums och Jan Widlunds samlingar. Hon har tilldelats en rad olika stipendier och priser, hon var t ex Kungl Konstakademins första utställningsstipendiat (2015). Hon har deltagit i en rad solo- och grupputställningar, t exManifesto: A Moderate Proposal, Pitzer College Art Galleries, Claremont, Los Angeles California, 2018.

 

[1] Helena Mattsson och Sven-Olov Wallenstein i "Gilles Deleuze och mångfaldens veck", Deleuze och mångfaldens veck


Kommande! Nästa vernissage!

Claesson, Koivisto och Rune

Faciem

Vernissage torsdagen den 10 januari kl 16 - 20

Save the date!


Hälsingegatan 18, Vanadisplan, Stockholm.   

Öppet: onsdagar 13 - 17, torsdagar 12 - 17, fredagar 13 - 17, lördagar 12 - 16

gallerifagerstedt@gmail.com, webshopgallerifagerstedt@gmail.com

facebookinstagramhomepage

GALLERI FAGERSTEDT representerar svensk och internationell samtidskonst av hög kvalitet. I galleriets profil finns såväl unga och lovande konstnärer som etablerade och välkända. Galleriet drivs av ELISABETH FAGERSTEDT AB. Bolaget bildades i december 2013 och galleriet invigdes den 21 augusti 2014. Verksamheten präglas av stor konstvetenskaplig kompetens och långvarig erfarenhet från samtidens konstscen. Elisabeth Fagerstedt ingår i styrelsen för Svenska Galleriförbundet, SGF. EF var tidigare museichef, konsthallschef, curator, projektledare för offentlig konst med mera.


EVA BEIERHEIMER. NIELS BONDE. JÅRG GEISMAR. ANDREAS HAMMAR. FREDRIK HELANDER.  MONICA HÖLL. CHARLOTTE JÖNSSON. FRIDA KROHN. LONE LARSEN. MARIA LUOSTARINEN. JENNY MAGNUSSON.  ANDERS RÖNNLUND. MAIJA SAVOLAINEN. LISA STRÖMBECK. DAVID SVENSSON. HELÉN SVENSSON. SIGNE VAD.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.