Krinovas vd har ordet | December 2018

Effekten av Krinova Incubator & Science Parks arbete sker genom start av nya företag och tillväxt i befintliga, som använt sig av stödet Krinova erbjuder. Ett stöd där Krinova bland annat är med och riggar samarbeten mellan företag och andra delar i samhället, som till exempel universitet och högskolor. I en första ”Effektrapport” som presenterades för en dryg vecka sedan beskrivs i ord och grafik de värden som skapats i de företag som fått stöd av Krinova. Rapporten visar hur Krinova bidrar till ökad attraktionskraft för nordöstra Skåne. Effektrapporten kommer tas fram årligen varje höst och denna första rapport, som visar 2017 års siffror blir också ett första referensår. Rapporten kompletterar Krinovas årsredovisning som kommer till årsstämman på våren. 

Det behövs innovationsdrivande noder för att driva samhällsutveckling och skapa tillväxt. Krinova är just en sådan nod som definierar utmaningar till innovationsprojekt, engagerar företag, offentlig sektor och akademi. Att starta och bygga den här typen av innovationsinfrastruktur där noden har god förmåga att skapa samverkan på flera nivåer i samhälle tar tid och kräver långsiktig satsning och ett sammanhållet engagemang över tid. Det förutsätter ett långsiktigt och metodiskt arbete för att bygga upp kapaciteten med alla de beståndsdelar som behövs för att skapa resultat och effekt i form av jobb och tillväxt. Denna typ av infrastruktur skapar attraktions- och dragningskraft för resurser, kompetenser, talanger och företag som vill verka och etablera sig på platsen. Visionen för detta arbete kallar vi ”Kristianstad Innovation Garden”, där vi arbetar för att utveckla Näsby till en växande och dynamisk innovationsstadsdel.

Charlotte Lorentz Hjorth


Gårdsfisk lockade 150 lantbrukare till Krinova för att ta nästa steg mot fiskuppfödning

Krinova har fått se en ny livsmedelsgren födas. Gårdsfisk har som första aktör i Sverige, och kanske till och med i världen, integrerat vattenbruket i lantbruket och visat att det går att producera fisk med minimal miljöpåverkan, på land inom jordbruket. Vid en träff i mitten av november presenterade de konceptet på Krinova för 150 intresserade lantbrukare.

- Vi vill växa med 10 gårdar fram till 2021 men på sikt ser vi potential att producera lika mycket fisk på land i Sverige som man producerar i kassar i norska fjordar. Så vi kommer behöva gårdar på både kort och lång sikt efterhand som fler och fler får upp ögonen för hur bra matfiskar det här är säger Mikael Olenmark Dessalles, grundare, Gårdsfisk. 

Greenfries tiodubblar sin produktionskapacitet

Efterfrågan växer stadigt på Green Fries ekologiska pommes gjorda på potatis odlade i trakterna kring Kärråkra utanför Hässleholm. I år kommer de tack vare en investering i nya maskiner tiodubbla sin produktionskapacitet jämfört med föregående år. För den som vill smaka dessa ekologiska pommes så håll utkik efter Green Fries egen food truck eller besök någon av restaurangerna i Köpenhamn eller Malmö dit Green Fries levererar.

GermanSolar Sweden Årets företagare i Hässleholms kommun

GermanSolar Sweden, leverantör av kompletta solcellssystem, utsågs till Årets Företagare i samband med Galakvällen i Hässleholms kommun i mitten av november. Motiveringen lyder: ”Årets Företagare har tidigt insett marknadens ökande efterfrågan inom sin nisch och tillhandahåller produkter som tillgodoser dessa behov”. Tidigare i höstas fick GermanSolar Sweden in Elkedjan som delägare (27 %), vilket bl a innebär tillgång till ett breddat nätverk av installatörer och återförsäljare.

- Att få in en delägare som Elkedjan ger tyngd och är något av en kvalitetsstämpel. Genom deras nätverk når vi ut och kan vara representerade i hela landet, säger en nöjd Hans-Inge Reimers, vd för GermanSolar Sweden.

Nordic Surf Development växlar upp med ny delägare

Nordic Surf Development AB med varumärket Revolwe har genom nya delägaren Lundahl & Partners fått ett tillskott av kompetens, kapital och kontakter. Nordic Surf Development utvecklar och säljer produkter för vågsurfing i miljövänliga material.

- Det här gör att Nordic Surf Development nu kan nå sin fulla potential, surfing är en av de snabbast växande sporterna i världen, med en exponentiell tillväxt på 12 % per år. Med Lundahl & Partners stöttning kunskapsmässigt och med deras nätverk inom exempelvis IT, affärssystem och logistik är vi rustade för att växla upp företaget till nästa nivå. Jag kommer nu att kunna fokusera på att bygga varumärket och jobba med produkt- och materialutveckling för att bredda produktportföljen, säger Jan Persson, VD och grundare.

Revolwe har en stabil tillväxt på den amerikanska marknaden. Både Jan och de nya delägarna tror på en fortsatt expansion på den amerikanska marknaden och stark tillväxt på den europeiska och asiatiska marknaden med extra draghjälp av OS 2020 i Tokyo, där surfing blir en OS-gren för första gången.

- Vi ser stor potential i Nordic Surf Development. Först och främst är Jan en driven och duktig entreprenör och vågsurfing också en stor marknad globalt. Det som Jan och företaget har levererat hittills är en kvalitetsgaranti för vår satsning, säger Per Lundahl, delägare i Lundahl & Partners.

”Habogänget -Mat med flera mål” vinner internationellt pris

På dagliga verksamheten Sesam i Lunds kommun är mat i fokus. Genom ett projekt har en kokbok blivit verklighet ”Habogänget -Mat med flera mål”. Kokboken har nu varit med i tävlingen Gourmand Awards där en internationell jurygrupp utsåg den till vinnare i Sverige i kategorin Välgörenhet. Nu pågår planering och förberedelser för resa till den internationella prisceremonin i Macao i juli 2019, där bidragen från de olika länderna tävlar mot varandra. Stort grattis säger vi från Krinova och är glada att vi fått vara med och bidra med innovationsstöd inom ramen för vårt regionala mat-uppdrag. Vi håller tummarna för er i Macao!

Ginger Diamonds samarbetar Europas största butikskedja inom hälsa

- Jag är väldigt stolt och glad för vinsten. Det här är en verklig bekräftelse på att vi har en produkt som står sig väl i konkurrensen. Uppmärksamheten som tävlingen gett, har dessutom gjort att flera andra butiker hört av sig, säger en glad Martin Chab, vd och grundare av Ginger Diamonds››


Tyringekonsult innovationspristagare i Hässleholm

Tyringekonsult, som med programvaror för affärssystem förenklat möjligheterna till samarbeten företag emellan, fick ta emot Innovationspriset i Hässleholm. Priset delades ut av Krinova i samband med Hässleholms Galakväll den 16 november.

› Läs mer


Nu släpps biljetterna till Food Hack by Krinova & Formas

Notera datumen 15-17:e mars och tipsa vänner och alla i ditt nätverk som kan vara intresserade av eventet. En fantastisk helg väntar!

Vad: Food Hack och Food Talk. Food Hack är en 48h lång innovationstävling som inleds med en konferens med de senaste trenderna inom livsmedelsbranschen där du inspireras av briljanta människor som brinner för mat och hållbarhet. Eventet arrangeras av Krinova tillsammans med Forskningsrådet Formas.
Var: I Kristianstad på Krinova
För vem: För alla som brinner för mat, hälsa och vår miljö, alla som vill göra världen till en bättre plats.
För mer info: www.foodhack.nu  och registrering

› Inbjudan


Stöd att söka

Stöd för internationalisering
Som skånskt småföretag kan du söka stöd för internationalisering. Du kan få upp till
250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige ››

Mikrostöd för naturturism
Som skånskt småföretag inom naturturism kan du söka mikrostöd, en så kallad check, för att utveckla ditt företag. Du kan få upp till 50 000 kronor för att utveckla din verksamhet för en internationell marknad ››

Sök Test-check
Behöver du ekonomiskt stöd för att ta din produkt eller tjänst ett steg närmre marknaden? Har din lösning anknytning till någon av RE:Sources tre huvudutmaningar? Då kan du ansöka om en testcheck som kan användas till tester och hållbarhetsanalyser av din produkt eller tjänst. RE:Source, som är Sveriges största forsknings- och innovationssatsning inom resurs- och avfallsområdet ››

Sök Cross 4 Health
Genom Cross4Health kan små och medelstora företag få finansiella medel för innovationsstöd och utveckling av lösningar inom hälso- och sjukvården ››

Sten K Johnsons Stiftelse
Bor och/eller är du verksam i Skåne? Har du en vision och handlingskraft för att utveckla projekt inom utbildning, bildning, medicin, teknik, entreprenörskap, litteratur eller musik? Titta in på Sten K Johnsons Stiftelse hemsida och sök deras stipendier ››


Food Tech

Food Tech är ett hett område. I mitten av november arrangerade Innovation Skåne Artificial Intelligence & Food Tech konferens. Krinovas medarbetare, Betty Toth, business designer och specialist inom Food tech, var en av dem som medverkade i panelen under eventet.

- Vi ser bara början på de många innovationerna inom området, vilka t ex kan göra det möjligt att producera mer resurssnålt och hållbart.  Ett exempel är att det kan leda till renare jordar där det kan produceras bättre mat. Jag tror vi får se många spännande lösningar inte minst inom områden som kombinerar exempelvis food tech och hälso-/sjukvård, säger Betty Toth.


Nätverksträffar för livsmedelsbranschen

Kom och nätverka och ta del av det senaste inom livsmedel, företagande och trender. Under 2019 kommer Krinova att bjuda in till fyra frukostträffar för företagare inom livsmedelsbranschen. Första träffen går av stapeln 25 januari 2019 med temat Food & Ag Tech där Krinovas Business Designer Rosalie Toth specialiserad på Food Tech och digitalisering kommer att berätta om utvecklingen och samtidigt ge en spaning in i framtiden. Därefter kommer projektet ”Korta livsmedelskedjan” presenteras där du får ta del av den rykande färska analysen kring hur Skånes livsmedelsbransch ser ut.

Den 26 april är det dags för nästa träff på Krinova där vi berättar om ”Testbed Balsgård” för dryckesproduktion. Därefter åker vi tillsammans ut till Balsgård för studiebesök och djupdyker i anläggningens möjligheter kring bär/fruktdryckesproduktion. Under hösten planeras ytterligare två träffar 30 augusti samt 22 november. Tipsa oss gärna om du har önskemål om tema för höstens träffar och glöm inte att sprida inbjudan i ditt nätverk till andra som kan vara intresserade!

› Anmäl dig


Nya hyresgäster i november

Välkommen säger vi till New Dream som arbetar med stöd och matchning mot arbetsförmedlingen. New Dream sitter i byggnad K3.


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova Incubator & Science Park erbjuder en kreativ tillväxtmiljö med stöd i utvecklings- och innovationsarbete, möteslokaler och flexibla kontorslokaler. I Krinovas uppdrag ingår att rigga projekt mellan akademi, offentlig verksamhet och näringsliv som kan leda till nya affärsidéer och innovationer. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa drivs samarbeten och projekt såväl på lokal, regional som internationell nivå. Krinova ägs av Kristianstads Kommun och Högskolan Kristianstad.

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.