Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Mot nya 80 år!

Strax före andra världskriget, 1938, var arbetslösheten stor i Europa. Många av de svenskar som bodde utomlands var arbetslösa, och när de återvände hade de svårt att få jobb även i sitt gamla hemland. Behovet av en organisation som kunde företräda dem i olika frågor blev allt mer märkbart. I Jerntorgets lokaler i Gamla stan i Stockholm bildade 150 hemkomna utlandssvenskar Utlandssvenskarnas förening som idag, 80 år senare, fortsätter att driva frågor som påverkar utlandssvenskar, men nu under namnet Föreningen Svenskar i Världen.

Just nu pågår ett arbete inom organisationen som ska göra Svenskar i Världen redo för ytterligare 80 år. Här behöver vi din hjälp, oavsett om du redan är medlem eller inte. Enkäten hittar du här nedan. Som tack för hjälpen, är du med och tävlar om ett gratis medlemskap under nästa år.

Väl mött!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Enkät för framtiden

Precis som alla andra behöver Svenskar i Världen ständigt utvecklas för att vara fortsatt relevant för medlemmar, partners och samhället i stort. Till vår hjälp har vi tagit fram en enkät för att samla in synpunkter och åsikter som ska ligga till grund för det framtida arbetet.

Enkäten tar några minuter att genomföra, och kan besvaras av alla – oavsett om du är medlem eller inte. Senast den 20 december behöver vi ditt svar. Som tack för hjälpen, är du med och tävlar om ett gratis medlemskap under nästa år, värt upp till 500 kronor. Tre lyckliga vinnare kommer därmed att få en extra fin julklapp. 😊

Yes, ta mig till enkäten!


Möt styrelsen

I denna serie får vi möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina tankar kring verksamheten och ger ett och annat tips till utlandssvenskar utifrån egna erfarenheter. Först ut är fd fotbollsproffset Kim Källström


Nordiskt möte berikar

Under två dagar samlades de nordiska systerorganisationerna i Köpenhamn tillsammans med motsvarande organisation för flamländare för att diskutera gemensamma frågor och utmaningar. Med var också Riksföreningen Sverigekontakt som driver projekt med koppling till det svenska språket och kulturen.

Det finns många beröringspunkter, men också skillnader som att vissa får statligt stöd, något Svenskar i Världen ännu inte har. 

Du som har nordiska och flamländska vänner får gärna tipsa dem om deras motsvarigheter till Svenskar i Världen:

Danes Worldwide

Norwegians Worldwide

Finland Society

Flemings in the World


Ökat röstande på ambassader och konsulat

Inför valet hade vi som mål att antalet röstande utlandssvenskar skulle öka. I väntan på komplett statistik kan vi berätta att antalet som röstade på ambassaderna och konsulaten gick upp. Här kan du läsa mer. 


Ombudet berättar

"När man väl har bott in sig är det lätt att hitta vänner och skapa sig en givande vardag"

David Westsson, ombud i Nederländerna

Läs hela intervjun här.


Vi vill höra era berättelser!

Hur var det för dig att flytta utomlands och leva i ett nytt sammanhang? Och du som har flyttat tillbaka till Sverige - hur upplevde du det?

Vi vill gärna ta del av era berättelser. De hjälper oss att lokalisera problemområden, men blir även en källa till inspiration för andra. Tanken är att publicera dem på webben. Här kan du läsa om hur du går tillväga för att skicka in din berättelse.


Visste du att...

  • Tröskeln för att flytta till ett annat land är lägre hos unga än äldre
  • UK har tappat förstaplatsen som Europas mest attraktiva land att flytta till
  • Färre central- och östeuropéer väljer att flytta utomlands

Detta och mer därtill hittar du här.facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.