Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Krinovas vd har ordet | Oktober 2018

I Sverige har tillväxtföretag i regel inte förmånen att först kunna växa sig starka på den inhemska marknaden för att sedan internationalisera sig. Den svenska marknaden är för liten för innovativa och skalbara produkter eller tjänster. ”Born globals” kallas företag som från dag ett utvecklas för att finnas på en internationell marknad. Ett sätt för oss på Krinova att ge support till dessa snabbväxande företagen är att bygga bryggor till innovationsmiljöer, inkubatorer och science parks i andra länder, genom vilka företagen i vår ”community” kan få tillgång till den innovationsinfrastruktur som finns kopplad till dem i form av nätverk, finansiering, etableringsstöd mm.

För ett par veckor sedan var vi i Bryssel på de sk Open Days, där organisationer från olika regioner i Europa presenterar sina utvecklingsstrategier och de projekt de haft för att genomföra dem. Vi träffade många spännande innovationsmiljöer och ser fram emot strategiska partnerskap med flera av dessa, för att bygga bryggor ut i Europa och internationalisera vårt sk ”innovationsekosystem” så att vi kan serva våra born global-företag på ett effektivt sett och också se till att vi får fler av dem.

I slutet på oktober var vi med på den stora invigningen av innovationscentrumet Index Matamoros i Mexiko, som vi varit med och utvecklat under flera år. Centrumet ägs av en grupp internationella företag och vi ser stor samverkanspotential för företag i vår community. Matamoros är mycket strategiskt placerat vid kusten och vid gränsen till USA, Texas. Spännande investeringar görs i denna region inte minst har Elon Musk placerat sitt rymdcentrum SpaceX här.

Charlotte Lorentz Hjorth


Fredagsfrukost med effektrapport

Välkommen på fredagsfrukost - i ord och grafik presenterar vi tillväxten i företagen som fått stöd av Krinova och hur vi är med och bidrar till ökad attraktionskraft för nordöstra Skåne och Skåne där vi är med och innoverar den ”smarta maten”.

› Läs mer & anmäl dig


Boka in Food Hack 2019! Forskningsrådet Formas blir medarrangör till Krinova

Boka in 15-17 mars 2019, då går innovationstävlingen Food Hack av stapeln. Det är femte gången som Krinova arrangerar Food Hack och denna gång sker det tillsammans med forskningsrådet Formas.

Food Hack är ett i högsta grad nationellt och internationellt event som vid senaste tillfället i januari lockade deltagare från 28 olika länder! Tävlingen vänder sig till människor med olika profession och bakgrund som delar drivkraften att skapa innovativa lösningar för hur vi på ett hållbart sätt kan producera, konsumera och distribuera vår mat.

Temat 2019 blir ”a healthier planet” och är kopplat till Agenda 2030 och är tänkt att inspirera till hållbara produkter och tjänster som tar oss närmare FN:s globala hållbarhetsmål.

Följ oss Facebook för att hålla dig uppdaterad kring hacket. Vill du vara med på utskicken för Food Hack? Fyll i dina uppgifter här.

› Läs mer 


RISE på plats på Krinova

8 november kl 8-10 är RISE på plats på Krinova för att berätta om sitt erbjudande. Svenska Forskningsinstituten erbjuder specialister och utrustning inom alla teknikområden och nischer. På RISE finns expertkunnande inom cement, elektronik, energi, trä, vatten, livsmedel, jordbruk med mera.

› Läs mer och anmäl dig


Tre förmågor definierar risk- och målgrupperna för arbetet: Kerstin, Minda och Evelina.

Team of Young professionals (ToY) ger råd och rön

I somras initierades det tvärsektoriella samarbetet, ”Food, health & life science innovation node”, mellan SmiLe Incubator, Medeon Science Park & Incubator, GU Ventures och Krinova Incubator & Science Park. Tillsammans kommer man att jobba kring hälsoutmaningar i gränslandet mellan livsmedel och life science.

Samarbetet görs inom ramen för Foodinova, i vilken Krinova har det nationella uppdraget att etablera nya livsmedelsnoder i Sverige tillsammans med andra innovationsarenor, helst inom de tvärsektoriella fälten, såsom i detta fallet.

Första området partnerskapet har tagit sig an är att definiera utmaningar som diabetiker möter i vardagen, där lösningarna ligger i gränslandet mellan life science och livsmedel. För den utmaningen användes Krinovas metod, ToY, Team of Young professionals, där man bl.a. rekryterar nyexaminerade talanger med uppgift att förädla utmaningen inom givna processer.

› Läs mer


Utvecklat stöd till utrikesfödda entreprenörer

Hur kan vi organisationer som erbjuder stöd till entreprenörer bli bättre på att hjälpa utrikesfödda entreprenörer? Det är fokus i MESI (Migrant Entrepreneurship for Social Inclusion), ett tvåårigt projekt som hade kick-off på Krinova i Kristianstad i början av oktober. Ett 20-tal personer från de deltagande länderna Italien, Tyskland, Cypern, Danmark och Sverige, som alla representerar företags- och innovationsstödjande organisationer fanns på plats för att dela med sig av kunskap och erfarenheter. Projektet MESI ska utifrån nuläget samt utmaningar och behov hos nyanlända entreprenörer ta fram fram ett utbildningsmaterial. Materialet ska bidra till att affärsutvecklare på Nyföretagarcentrum, innovationsmiljöer och andra organisationer ska kunna ge ett bättre stöd till nyanlända entreprenörer. Projektet är finansierat av: Erasmus+ programme of the European Union.


Nordic Organic Food Fair mässa

Den 14-15 november besöker Krinova Nordic Organic Food Fair mässan i Malmö. En inspirerande mässa med bland annat föreläsningar kring mat och dryck, nya spännande produkter från start-ups och internationella företag – från hela Europa! Vill du träffa oss där? Kontakta oss så bokar vi in ett möte!

› Läs mer & anmäl dig

TryggaKliniken vinner Innovationspris

Grattis TryggaKliniken till Innovationspriset i Bromölla kommun. Priset delades ut av Krinova Incubator & Science Park tillsammans med Bromölla kommun i samband med Bromöllas Guldmorgon den 18 oktober. Roligt att få dela ut priset till ett företag som går i fronten och visar på stor innovationshöjd i ett vårdbolag!

› Läs mer


Nätverkande och nya smakkombinationer

I samband med utställningen Odla Drickbart på Regionmuséet Kristianstad arrangerade Krinova workshopen ”Kombinera alkoholfri dryck med rätt mat". 25 nyfikna deltagare fick chansen smaka på olika drycker och kombinera dem med de fem olika grundsmakerna för att förstå hur matens smaker påverkar drycken och vice versa. En spännande eftermiddag med många aha-upplevelser och som bonus också kul nätverkande med många nya kontakter för deltagarna!


Nya hyresgäster i oktober

Vi välkomnar två nya hyresgäster till Krinova i oktober.

Digital Technology Online sitter på innovationsarenavåningen och är specialiserade inom digital marknadsföring.

Alpacka koncept sitter i byggnad K2 och  erbjuder produkter i alpacka genom sin webbshop.


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova Incubator & Science Park erbjuder en kreativ tillväxtmiljö med stöd i utvecklings- och innovationsarbete, möteslokaler och flexibla kontorslokaler. I Krinovas uppdrag ingår att rigga projekt mellan akademi, offentlig verksamhet och näringsliv som kan leda till nya affärsidéer och innovationer. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa drivs samarbeten och projekt såväl på lokal, regional som internationell nivå. Krinova ägs av Kristianstads Kommun och Högskolan Kristianstad.

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.