Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Kom på kurs!

Plockhugget arbetar på många fronter för ett skogsbruk utan kalhyggen. En del i vårt koncept är kurser och utbildningar för att sprida kunskap om hyggesfritt skogsbruk generellt, och naturnära skogsbruk specifikt. Nedan hittar du information om vårt seminarium i samarbete med Naturskyddsföreningen 5 december, och om vår kurs i Dalarna i februari.

Titta också gärna in på vår hemsida www.plockhugget.se, där vi nu lagt upp lite mer information om naturnära skogsbruk och om oss och vad vi erbjuder  (inom kort kommer ännu mer)!

 

Hyggesfritt - möjligheternas skogsbruk

- seminarium i Stockholm 5 december

 

Kom och lyssna till den inspirerande berättelsen om Göteborgs stads väg till att bruka sin skog helt kalhyggesfritt, lär dig mer om naturnära skogsbruk och hör om de spännande planerna för en ny märkning för hyggesfritt skogsbruk!

 

Dagen är ett samarrangemang mellan Plockhugget och Naturskyddsföreningen.

 

Seminariet vänder sig främst till dig som arbetar med skogsfrågor inom en kommun eller Svenska kyrkan. Representanter för dessa organisationer har förtur vid anmälan före 14 november. Representanter för andra organisationer/företag som arbetar med skogsfrågor är välkomna i mån av plats (detta är alltså inte ett arrangemang för privatpersoner).

Känner du någon som borde komma på vårt seminarium? Meddela oss mejladressen så skickar vi en inbjudan! plockhugget@gmail.com

 

Plats: Naturskyddsföreningens lokal, Åsögatan 115, Stockholm.

Tid: 5 december kl 09.00-16.15

Pris: 350 kr.

Anmälan senast den 30 november! 

 

Program

8.30-9.00 Registrering, kaffe och frukostmacka

9.00-9.30 Välkommen!
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl hälsar välkommen och berättar varför vi behöver förändra skogsbruket.

9.30-10.30 Göteborgs Stads resa till ett hyggesfritt skogsbruk.
Xavier de Maupeou, enhetschef på mark- och skogsförvaltningen, berättar om stadens policy att endast tillämpa hyggesfritt skogsbruk i den kommunalägda produktionsskogen (5000 hektar).

10.30-10.45 Kaffe/te och frukt

10.45-11.45 Naturnära skogsbruk – vägen till en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar virkesproduktion.
Martin Jentzen, skogsingenjör och expert på naturnära skogsbruk, berättar om naturlig skogsdynamik, varför dagens skogsbruk måste förändras och hur man brukar sin skog naturnära.

11.45-12.30 En skog av möjligheter – när mångfalden, intäkterna och lusten får styra.
Ola Engelmark är docent i skogsekologi, skogsföretagare och författare till boken En skog av möjligheter. Han berättar om hur man kan öka förädlingsvärdet i skogen genom nya affärsidéer och hur hyggesfritt skogsbruk och biologisk mångfald är förutsättningar för god skogsföretagarekonomi.

12.30-13.30 Lunch

13.30-14.00 Hur kan ett mer uthålligt skogsbruk gynna svensk design och trävaruproduktion?
Ingemar Holmlid, landskapsarkitekt, möbeldesigner och en av Plockhuggets grundare, pratar om fördelar med kalhyggesfritt virke ur ett formgivar- och producentperspektiv.

14.00-14.30 Märkning av hyggesfritt skogsbruk – vad är det och hur ska det gå till?
Ulf Lovén och Sindre Magnusson från föreningen Ekoskog berättar om arbetet med en ny
hållbarhetsmärkning för skog. Ulf Lovén är ekolog, marknadsekonom och strateg inom hållbar platsutveckling på konsultbolaget Groowth, Sindre Magnusson är processledare och utbildare inom natur och kulturarv, samt ordförande för Naturskyddsföreningen i Ystad.

14.30-15.20 Cafésamtal och fika
Kaffe, te, kaka och samtal i mindre grupper utifrån frågeställningarna Vilka fördelar och möjligheter med,
respektive hinder för, att få till en ny policy kring hyggesfritt skogsbruk finns i kommuner/organisationer? Vad är viktigt för att en hyggesfri märkning ska vara angelägen och intressant för er?

15.20-16.15 Frågor, utmaningar och vägar framåt – hur går vi vidare?
Panelsamtal om framtidens skogsbruk med möjlighet att ställa ytterligare frågor till dagens föredragshållare och arrangörer: Martin Jentzen, Xavier de Maupeou, Malin Sahlin, Ulf Lovén, Sindre Magnusson och Ola Engelmark.Kurs i naturnära skogsbruk

- i Dalarna 2-3 februari

 

Vad innebär naturnära skogsbruk, hur påverkar det miljön och plånboken och hur går man rent praktiskt tillväga som skogsägare? Det får du svar på under denna tvådagarskurs! 

 

Vi går igenom grunderna för naturnära skogsbruk (Lübeckmodellen), som är en ekosystembaserad och hyggesfri skogsbruksform där man arbetar med plockhuggning och naturlig föryngring.

Efter genomförd kurs kommer du som skogsägare kunna börja staka ut en ny och hyggesfri riktning för skogsbruket på din mark. Du kommer att lära dig vad du ska tänka på samt hur du väljer träd vid avverkning. Kursen är även intressant för dig som inte är skogsägare men är nyfiken på vad naturnära skogsbruk är och innebär. Teori inomhus varvas med praktik utomhus.

 

Plats: Stjärnsunds Herrgård, Annalisa Forsbergers väg 9, Stjärnsund

Datum och tid: Lördag 2 februari 10-17, söndag 3 februari 9-15. 

Pris: 595 kr 

 Läs mer och anmäl dig på vår hemsida. www.plockhugget.se/kurser

 

 

Kursen anordnas med stöd av Naturskyddsföreningen Dalarna och Biosfärområde Nedre DalälvenPå vår facebooksida delar vi intressanta artiklar och nyheter om skog och skogsbruk: https://www.facebook.com/plockhugget/Gilla oss gärna där!

Och här kan du köpa boken Skogspraktikan, som berättar mer om naturnära skogsbruk.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.