Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Välkommen till höstmötet i Västerås 7-9 november!

Niklas Hjulström hälsar välkommen till höstmöte, foto Ulrika Nilsson

Den 7-9 november är det dags för höstmöte i Västerås. Länsteatrarnas styrelseordförande, vice ordförande, vd, teaterchefer och konstnärliga ledare är inbjudna av Länsteatrarna i Sverige och Västmanlands Teater till höstens medlemsmöte, som har ”Efter valet och Trendspaning” som tema. 

-Vi kommer att göra allt för att seminarier, möten, diskussioner och scenkonstupplevelser ska flyta på och bli så konstruktiva och intressanta som möjligt, säger Niklas Hjulström, teaterchef för Västmanlands Teater.

- I en tid då scenkonstutövare inte kan ta någonting för givet, känns det viktigare än någonsin att sitta ner och reflektera, inspirera och hämta kraft ur våra gemensamma erfarenheter.

Läs mer


Ordförande Åsa Kratz har ordet

Åsa Kratz, foto Erik Unnerdal

"Alldeles snart är det dags för höstmöte för vår organisation, där ska både budget och verksamhetsplan för 2019 slås fast. Vi har många viktiga frågor att diskutera när vi ses den 7-9 november hos Västmanlands Teater! 

Scenkonstens vitaliserande kraft i samhällsutvecklingen ska aldrig underskattas, snarare lyftas fram och bejakas om vi vill leva och verka i en livskraftig demokrati. Konsten och kulturen ger oss nya perspektiv och insikter, vilka kan betraktas som hårdvaluta i ett samhälle där vi alla, nu och då, fastnar i våra egna ”filterbubblor” och behöver en knuff ut i nya sammanhang som vidgar våra vyer och ger nya perspektiv!"


Läs hela Åsas krönika för oktober här.


Freja är hjärtat i Kulturhuset Spira

Sanna-Maria Bolin, William Vårbrant, Lars Damberg, Anton Fernström, Beata Lord, Simon Andersson, Fredrik Hardeström, Sebastian Grennard och Klara Tovhultär är några av medlemmarna i Freja. Foto: Smot.

Musikteatergruppen Freja fyller 15 år 2019. Det krävdes en eldsjäl för att den skulle bildas, men sedan dess har den räddat liv. Nu utgör medlemmarna hjärtat i ett välpolerat kulturhus i mörka Småland. 

Gruppen Freja bildades 2004 på initiativ av Ingrid Sindahl Norelius. Ingrid var mamma till en pojke med Aspbergers syndrom som hittade gemenskap och fick ett sammanhang i en teatergrupp hos Kulturskolan. Om den hjälpte hennes son, tänk om drama skulle hjälpa fler i samma situation?, tänkte Ingrid, som då arbetade på Smålands musik och teater. Genom idogt arbete lyckads Ingrid samla en grupp som ville – och kunde – göra scenkonst tillsammans.

Tre år senare var Freja en fast del av Smålands Musik & Teater.


Läs hela Nina Marjavaaras spännande artikel om Freja här.


Dans som överraskar på Scenkonst Sörmland

Anna Öberg, Brian Madika och Mira Mutka, foto Alexander Crispin

Scenkonst Sörmland vill att du ska överraskas av dans som konstform i det dagliga livet, kanske på torget, i en park eller på biblioteket och har därför under 2018 valt att samarbeta med koreografer som skapar dansverk för det offentliga rummet: Mira Mutka, Brian Madika och Anna Öberg. Vi har pratat med Mira och Anna som är aktuella med varsitt verk just nu; Slowatek och SYNK.

- Runt SYNK har vi format ett koncept som vi kallar Club Synk, vilket kan beskrivas som en klubbkväll där det bjuds på mindre konserter, film, danskvällar och samtal, och där publiken kan delta i en workshop tillsammans med dansarna innan föreställningen, berättar Anna Öberg.  Läs mer


Komisk skräckopera om rädslor och mobbing

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, foto Lia Jacobi

Det blir samarbete över länsgränserna när Teater Västernorrland, Musik Västernorrland och Estrad Norr gör skräckopera för barn; Den förskräckliga historien om Lilla Hon.

Operan är baserad på Lena Olllmarks kritikerrosade bok med samma namn och kompositör är Magnus Båge. Den förskräckliga historien om Lilla Hon spelas i Västernorrland, Jämtland och Norrbottens län. Premiären ägde rum i Östersund 19 oktober, och nu följer en turné i norra Sverige.  Läs mer


Fokus på Regionteater Blekinge Kronoberg

Regionteatern spelar Såsom i en spegel hösten 2018, foto Sara Galbiati

På Länsteatrarnas hemsida finns rubriken FOKUS PÅ. Denna gång riktar vi strålkastaren mot Regionteatern Blekinge Kronoberg där höstens tema är "att känna igen sig i det okända”. Det är ett späckat program för att kicka igång nystarten för teatern. Medborgarscenen lanseras, som ska låta nya röster komma till tals. Det har varit Sverigepremiär av Såsom i en spegel. Teatern producerar sin första egna dansföreställning Typisk Typisk. Tillsammans med Karlshamns kommun startas en ny stor dansscen i Karlshamn. Samt en hel del annat! Läs mer


Har du några frågor?

Foto Ulf Anéer

Kontakta gärna Michael  på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.


Michael Johansson

Assistent Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89
Kaplansbacken 2, 112 24 Stockholm

Länsteatrarna i Sverige, Kaplansbacken 2, 112 24 Stockholm

Den stora branden på Västmanlands Teater

Foto Markus Gårder

Västmanlands Teater har just haft premiär på föreställningen Den stora branden, som bygger på berättelser om den brand som härjade i Västmanland sommaren 2014. Regisserar gör Niklas Hjulström. Vi ställde några frågor! Läs mer


Senaste nytt från Folk och Kultur

Folk och Kultur jobbar för fullt med innehållet och allt det praktiska inför nästa Fok och Kultur som går av stapeln den 6-9 februari 2019 i Munktellstaden i Eskilstuna. Du har fortfarande  en dryg vecka på dig att anmäla ditt evenemang!

Projektledare Linde Sjöstedt uppdaterar oss om det allra senaste. Läs mer


Norrdans hyllar en kvinna långt före sin tid

Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrana i Sverige, foto Erik Unnerdal
Foto Lia Jacobi

1800-talsförfattaren Alfhild Agrells noveller förlagda till samisk miljö har inspirerat de tre koreograferna Mari Carrasco, Peter Svenzon och José Agudo att skapa trippelprogrammet Alfhild Agrells ArvLäs mer


Regionteater Väst Dans fyller jämt

Publik hos Regionteater Väst Dans, foto Ola Kjelbye

Regionteater Västs dansensemble fyller 20 år i år. Det firas med ett öppet hus den 2 november och alla är bjudna! Men hur började det egentligen? Det undrade vi och kontaktade Tina Andersson – idag danskonsulent på Kultur i Väst, då dansare i Älvsborgsteaterns dansensemble. Läs Tinas berättelse här.


Therese Willstedt, vd Regionteatern Blekinge Kronoberg

Foto Lina Alriksson

Efter drygt tio år utanför Sveriges gränser, som regissör på bl. a. Frankfurt Schauspiel och Det Koneglige Teater i Köpenhamn, har Therese Willstedt kommit tillbaka till Sverige och sin födelsestad och dess Regionteater. Nu har Therese arbetat som vd i ett år och vi bad om en lägesrapport.

Läs mer


Lokstallarna i Karlshamn blir ny scen för dans

Sverige får en ny stor scen för dans! Det är Regionteatern Blekinge Kronoberg och Karlshamns kommun som går ihop för att utveckla en dansscen i Lokstallarna i Karlshamn.

– Vi vill att det skall bli ett kulturhus med dans i fokus och ett nav för danskonsten i vår region och kanske till och med utanför vår region, säger Therese Willstedt, vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg. Vi ställde några frågor! Läs vad Therese svarade här.


Följ oss på Facebook

Missa inte senaste nytt! Följ oss på Facebook så vet du vad som händer!


Besök gärna vår hemsida

På vår hemsida hittar du allt du behöver veta!

www.lansteatrarna.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.