Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Namn åt de döda


Månadsbrev 2018-10 för Namn åt de döda


Bästa forskarvänner!

Först av allt ett jättestort tack till alla er som mitt i sommarens värmebölja bidrog till att vi kunde slutföra registreringen av alla döda 1860-1900. Det blev ett riktigt teamwork när församlingar som av olika anledningar inte hann bli klara delades upp år för år och därmed kunde färdigställas. Här visade sig vår grupp på Facebook bli en riktig tillgång för att samordna detta. För att visa förbundets uppskattning av ert arbete under hela perioden 2014 till 2018 kommer alla som bidragit med ett slutfört uppdrag att få årets slututgåva, som kommer ut i början av december!

Vad händer nu? Vårt nästa projekt med att registrera alla döda 1830 till och med 1859 har kommit igång och 148 av er (enskilda och föreningar) har redan bokat er för församlingar. Ännu är förstås inte så mycket klart men över ¼ av församlingarna är påbörjade. Se cirkeldiagrammet längst ner.

Nu hoppas jag att även ni andra som tidigare hjälpt till i NÅDD också blir sugna på att registrera era favoritförsamlingar tillbaka till 1830! Gå in på hemsidan och förteckningen på bokade församlingar och se vad som är ledigt.

https://www.genealogi.se/forbundet/nadd/soek-foersamling

Med detta månadsbrev får ni också de nyskrivna och utökade instruktionerna, som förtydligar en hel del saker som tidigare varit oklara. Det är inga stora nyheter, men ett par saker kan nämnas. Fältet ”Flicknamn” ersätts med ”Födelsenamn” och här kan även mäns tidigare namn skrivas in. En annan nyhet är att vi för perioden 1830-1859 använder patronymikon för barns efternamn som huvudregel, alltså faderns förnamn följt av -son eller -dotter. Har fadern (eller modern om fadern är okänd) ett släktnamn och inte ett patronymikon ska dock detta släktnamn även skrivas som det döda barnets efternamn. Läs mer i instruktionerna.

Perioden 1860-1900 kan i vissa församlingar behöva kompletteras, där det saknas många födelseförsamlingar. Det kommer därför att komma till en del adoptioner för detta, där du får en exporterad fil från slututgåvan av Sveriges Dödbok 7 att komplettera, på samma sätt som vi i förra projektet kompletterade en hel del på 1900-talet.

När ska då allt detta vara klart? Vi planerar att ge ut Sveriges Dödbok 8 någon gång under 2021. Det kräver att många engagerar sig i projektet, så sprid gärna detta bland andra släktforskare och i er förening!

Det kan tyckas att vi har gott om tid men erfarenheten av förra projektet visar att oförutsedda saker kan hända, så det är viktigt att meddela mig om det är några problem under arbetets gång. Det tål att påpeka hur viktigt det är att ta regelbundna säkerhetskopior av dina filer.

Därmed önskar jag er alla en riktigt skön höst!

Anders Berg
Projektledare
Epost:  dodbok@genealogi.se
Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/1797004830532076/

 

86 församlingar/delar och 60 000 poster är klara per 2018-10-04. Dessa har registrerats av 148 volontärer (enskilda och föreningar).


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.