Oktober – solen är här igen

Oj, vilka vackra dagar vi har framför oss. Nu är det en lyx att arbeta i förskolan. Passa på och njut för ni vet ju vad som väntar; flera månader med kallare temperaturer och blött, blött och blött (i alla fall här i södra Sverige). 

 

Förra veckan gjorde jag ett pedagogsikt handledar-uppdrag i Norge på en montessoriförskola där jag observerade miljön och arbetssättet på tre småbarns-avdelningar. Jag inspirerades av deras ”flyt” kring lunchen. De åt i omgångar. De allra yngsta barnen (1åringarna) eller de som behövde, började äta redan vid 10.30 och var sen klara och låg och sov när de något äldre barnen (2åringarna) satte sig till bords. Så lugnt det blev! Det gjorde också att det inte behövdes så många sittplatser som tar plats från grovmotorisk yta som verkligen är något som behövs.

En del menar att det grovmotoriska erbjuds ute. MEN, hur har vi det i november, december, januari, februari, mars och säkert också april? Kallt, blött och mycket kläder som gör att barnens rörelsefrihet är begränsad. Att innemiljön erbjuder grovmotorik är så viktigt för hjärnans utveckling i denna ålder. Barnet har flera reflexer som ska integreras, vilket sker om barnet får jobba med sina grundrörelser; rulla, åla, krypa, gå, springa, snurra, hoppa, hänga, klättra och balansera.

Viktigare än någonsin är detta med grovmotorik när vi får siffror på att 25% av våra spädbarn är ute på internet. Allt stillasittande framför skärmar hindrar annan viktigt utveckling. 

 

I högerspalten kan du köpa CD’n ”Rörelsesånger” som är en suverän skiva med 10 sånger som integrerar barnets reflexer. Låt dem röra sig i förskolan så de klarar sitta still i skolan. Citerar vad neurofysiologen Carla Hannaford sa om vad förskolans uppgift är; ”Getting the system ready to learn”.

Du finner också de kurser som finns kvar i höst. Hör gärna av er för specialsydd föreläsning till just er verksamhet.

Varma hälsningar Helena Lindfors


Skärmtid bland bebisar riskerar sömnen

Skärmtid påverkar de allra minstas sömn vilket kan riskera utvecklingen av hjärnan, pekar studier på enligt forskare i neurofysiologi.

– Alla typer av interaktioner med omvärlden riskerar att bli sämre, såväl allmän intellektuell utveckling som social utveckling, säger Henrik Jörntell på Lunds universitet.


Hjärnans utveckling hos våra barn och deras behov av social interaktion

Patricia Kuhl, professor of Speech and Hearing Sciences vid University of Washington, berättar om hur överlägsen den mänskliga kontakten mellan vuxen och barn är vid lärande jämfört med det barn får ut framför en smartphone eller pekplatta. Inspelat den 27 november 2017 på Svenska Läkaresällskapets hus i Stockholm.

KURSER


Att arbeta med de yngsta barnen i förskolan

Förskolan på 2000-talet 

Det lilla barnet i ett helhetsperspektiv

Basbehoven mat, sömn & kärlek

Hjärnans utveckling

Den livsviktiga anknytningen

Pedagogens förhållningssätt

 

STOCKHOLM 16 oktober (fåtal platser kvar)

VÄXJÖ 27 november

kl. 17.00-20.00 
pris 995 kr exkl moms


Kursinformation 
Anmälan


Rekommenderas - klicka på på bild för att beställa


HÖSTRAMSA

Öppna och stäng...

samla upp löv i famnen

...samla och SLÄÄÄNG!

kasta upp allt i luften


Barns arbetsmiljö i förskolan måste bli bättre. Bli medlem idag! Det är kostnadsfritt.


Bakom SmåBarn i Lund står jag, Helena Lindfors, förskollärare, dipl. småbarnspedagog, kursledare för Småbarnspedagogutbildningen, medförfattare till Småbarnens egen läroplan, samt styrelsemedlem i M.E.R. och BARNverket.

Ser fram emot fortsatt kontakt och engagemang!

Vänliga hälsningar Helena Lindfors

 

facebookhomepage

Avregistrera mig från månadsutskicken, klicka här.

Svår att läsa mejlet? Se det i webbläsaren.