Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Medarbetarnas kunskap är den viktigaste tillgången

Göthes Industribeslags viktigaste tillgång är alla medarbetare. Man kan med fog påstå att ett företag inte är bättre, eller starkare, än dess medarbetare! Idag är vi ett riktigt Dream Team som tillsammans utvecklas och lär av varandra. Du hittar hela teamet på vår laguppställning längre ner.

Trots att vi arbetar med hårda produkter som lås och beslag, är det inte hårdvaran som är allra viktigast, här är det mjuka värden och kunskap som dominerar och sätts i främsta rummet. Göthes Industribeslags medarbetare är bland de kunnigaste i branschen och skall alltid kunna ge raka snabba besked. Det gäller att kunna hantera komplexa affärer som kräver god överblick, produktkunskap, framförhållning och stort affärsmannaskap. Här finns en härlig blandning av, utveckling, stabil kontinuitet och konservativ tradition. Yngre medarbetare mixas med de äldre, där alla är lika viktiga. Ska man spela i samma lag, måste man känna förtroende och respekt för varandra – och inte minst viktigt, att kunna ha trevligt under vägen… På Göthes har vi några grundläggande värderingar, för att få Teamkänsla och Lagkänsla tillsammans på företaget och med alla våra affärspartners:

 • Det är människor och inte principer som skapar resultat.
 • Företagets framtid beror av andras handlande och vårt agerande.
 • Ingen vill vara bäst på att vara sämst.
 • I varje affärspartner finns det en människa och i varje människa finns det en affärspartner.
 • Det är medarbetarna som äger företagets viktigaste resurs, den mänskliga hjärnan. 

 

Med vänliga hälsningar
Patrik Östlund

Hur cybersäker är din verksamhet?

Som installatörsföretag eller annat mindre företag riskerar man att utsättas för hot och intrång som kan skada IT-system eller innebära att viktig information går förlorad. Detta gäller inte enbart företagets egna information, även slutkundens säkerhet och inbrottsskydd kan drabbas! Dålig koll på installatörsföretagets it-system kan också lämna öppna säkerhetsluckor till användare och slutkunders system!

Internet of things, IoT har länge varit ett ord som alla pratar om. Miljoner, för att inte säga miljarder smarta prylar kopplas idag upp mot internet. Kameror, larm, lås, och andra elektroniska/mekatroniska säkerhetsprodukter är idag också uppkopplade mot nätet.

Fler och fler uppkopplade produkter på Internet ökar möjligheten för ”elaka” personer att koppla upp sig på våra datorer, mobiltelefoner och kanske framförallt video-enheter, webb- och övervakningskameror och andra produkter så som lås mm.

Ta hoten på allvar och skydda verksamheten genom att ha en grundläggande IT-säkerhet.

SSF har tillsammans med MSB, SemGroup, Polisen, Svensk Försäkring, Svensk Handel m.fl. tagit fram en norm och ett webbverktyg för att kontrollera det grundläggande it-skyddet.

Gå in på www.ssfcybersakerhet.se och läs mer samt för att göra en snabbkoll av it-skyddet i din verksamhet.

Se även broschyren från SemGroup om Smarta Hem här>>

Källhänvisning: Text och bild från Stöldskyddsföreningen

Paketerbjudande. Kanonpris på MiniRead - Rapid

Godkänd elektronisk låsning och kortläsare för det mindre kontoret. Snabb installation med minskat ingrepp på dörrar och väggar. Erbjudandet gäller till den 31 december 2018.

Paketerbjudande MiniRead – Rapid
Godkänd elektronisk låsning och kortläsare för en dörr, med montering direkt i karmen. Eftersom du slipper långhålsborra går installationen snabbt. Flera enheter kan byggas ut till ett passersystem, med upp till 999 användare. Låset kan öppnas med NFC-telefon, kod eller kort samt enkelt administreras och styras med Exma Mobilapp, som går att ladda ned gratis på Google Play.

Några funktioner
Funktioner som tillfällig kod, tidsstyrning, händelselogg, olika säkerhetsnivåer kort/kod öppet gör systemet anpassat för säkerhetsanläggningar.

Monteringsstolpe
Monteringsstolpe och strömförsörjning köps separat. På exmas hemsida, exma.se kan du ladda ned deras stolpguide.

Kampanjpris 6 500 kr (Ord. pris 14021 kr).

För ytterligare information vänligen kontakta Göthes Industribeslag på vårt order och service nummer 010 483 40 25

Källhänvisning: Text och bild från exma


Nya versioner av panikreglar 1125 och 1125:1

Under Q4 2018 kommer uppdaterade versioner av panikreglar 1125 och 1125:1. Panikreglarna får ny design och förbättrad prestanda. Hålbilden för montage är ej samma som för nuvarande panikreglar.

Källhänvisning: Text och bild från Assa Abloy


Motorlås från Safetron

Motorlås är det bästa alternativet där det krävs säker låsning. Låsets kolv styrs med en motor via en styrenhet vid såväl upplåsning som låsning. Genom inbyggda sensorer kan man plocka ut en rad olika signaler från motorlåset, bl.a. om dörren är öppen eller stängd, om regeln är ute eller inne. 

Motorlåset kopplas till Styrenheten som i sin tur kopplas upp mot t.ex. ett passagesystem. Låset kan även manövreras manuellt med nyckel eller vred. Dörr utrustad med motorlås utgör en viktig del av ett bra och pålitligt skalskydd.

SAFETRON motorlås finns i tre olika utföranden, rakregel, hakregel och smalprofil. Samtliga motorlås är certifierade enligt SS-EN 14846 och är därmed godkända för användning i skalskydd.SAFETRON TWOCOM OCH MOTORLÅS 6000Med SAFETRON motorlåsserie 6000 lanseras även BUS tekniken SAFETRON TwoCom. Styrenheten strömsätter, krypterar och kommunicerar med motorlåset genom endast två ledare. Kommunikationen är skyddad enligt 128 bitars AES kryptering. TwoCom tillåter kabellängder upp till 100 meter mellan låshus och styrenhet med standardkabeln vilket ger nya möjligheter att installera styrenheter i skyddade miljöer såsom elcentraler eller serverrum. 

TwoCom innebär också att man via en navigeringsbar display i styrenheten gör all konfiguration men även kommer åt information såsom installationsdatum, antal cykler, realtidsdata för låsstatus och felsökning.

Med TwoCom introduceras också möjligheten att koppla flera motorlås till en styrenhet. I modell TwoCom Lite kan man koppla två motorlås till styrenheten. Tre lägen är valbara genom displayen: induviduell-, simultan- och slusstyrning. En enklare och mer kostnadseffektiv installation som också höjer säkerheten.

SAFETRON 6000 serien är godkänd enligt SS-EN:14846 grade 7 och SSF-3522 låsklass 2B, 3, 4 och 5.

Motorlås 6100 och 6200 kan dessutom förses med nödutrymningsbehören 795 och 796 vilket tillsammans bildar en godkänd enhet i nödutrymningsvägar enligt SS-EN 179:2008. Återinrymning är också möjlig och ställs genom motorlåsets styrenhet.

Kontakta Göthes Industribeslag på 010 483 40 25 för mer information eller klicka här för att läsa mer på leverantörens hemsida>>

Källhänvisning: Text och bild från Safetron


Premiär för STEP eltryckeslås!

Nu introducerar STEP eltryckeslås i sortimentet. De nya eltryckeslåsen samlas under namnet STEP 100-serien. Serien innehåller ett eltryckeslås med klassisk kolvplacering och ett med modern kolvplacering.

Konstruktionen är framtagen med STEPs höga kvalitetskrav och fina materialval vilket säkerställer en kraftfull prestanda med hög driftsäkerhet. Eltryckeslåsen har dessutom flera flexibla egenskaper som gör att de passar ett brett spektrum av dörrmiljöer, även med brand- och utrymningskrav.

Mer information hittar du på www.steplock.se eller i produktbladet nedan.

Källhänvisning: Text och bild från STEP


Alla skjutdörrskassetter/pocketkarmar är inte lika

ECLISSE skjutdörrsystem är designade för snabb och enkel installation, snygg design och lång hållbarhet. 

Lätt att montera: systemen bygger på ett s.k. “klickmontage” som är lätt utfört och tidseffektivt. För en erfaren montör tar det ca 15 minuter (övrigt i snitt ca 25 min)

Lätt att installera: kompakta ramar som bibehåller balans från två distanser för att undvika felaktig installation

Lätt att uppnå ett bra resultat: anpassade listkit i trä med borst- och tätningslister finns som tillval

12 års garanti: en kombination av 25 års utvecklingsarbete och fler än 40 patent

Testade i minsta detalj: hållbarhet (över 30 år), bärvikt (upp till 150 kg), korrisionsmotstånd

Helt anpassningsbar: mjukstängande,dörr automatik och mycket mera

För mer information kontakta Göthes Industribeslag eller läs mer om ECLISSEs sortiment i broschyren nedan.

Källhänvisning: Text och bild från ECLISSE

SALTO Systems visade upp teknologi inom passerkontroll på SKYDD

På säkerhetsmässan SKYDD 2018 i Stockholm den 23 - 25 oktober introducerade SALTO Systems en ny teknologi som revolutionerar sättet att hantera passerkontroll - SVN Flex.

Sedan starten 2001, har vi haft ett mål: att skapa passerkontroll som är effektiv och enkelt att använda. Resultatet blev den banbrytande SVN plattformen. Nu tar vi nästa steg, skriver SALTO Systems.

SVN-Flex baseras på de två viktigaste teknologierna från SALTO Systems - SALTO Virtual Network och SALTO BLUEnet. Eftersom alla läsare i den nya hårdvaruplattformen har Bluetooth BLE för mobila öppningar, kombinerar SVN Flex de båda teknologierna vilket gör att alla läsare i den nya plattformen kan fungera som uppdateringspunkter för t.e.x nya behörigheter och information om spärrade kort.

Fördelen blir stor för både administratörer och användare. Med SVN Flex finns inte längre krav på en kabeldragen, online uppdateringsläsare och användarna behöver inte gå till en speciell dörr för att uppdatera. Det kan underlätta även för de som ska integrera SALTO i övergripande system.

Med SVN Flex blir kostnaden för passerkontroll avsevärt lägre. I dörrar där det inte finns krav på online väggläsare och kontrollenhet för dörrstyrning, kan användaren uppdatera behörighet och föra över information om spärrade kort direkt via batteridrivna, dörrmonterade läsare vilket dessutom ger kortare installationstid. Uppdateringar sker varje gång man passerar en SALTO läsare med trådlös kommunikation.

Kontakta Göthes Säkerhet på 010 483 40 60 för mer information eller klicka här för att läsa mer på leverantörens hemsida>>

Källhänvisning: Text och bild från SALTO Systems

1-/2- och 3-skäriga fräsar

1-/2- och 3-skäriga fräsar i solid hårdmetall samt även i HSS (snabbstål) för aluminiumfräsning. Finns på lager för omgående leverans. Vi kan även ta fram specialutformade exempel på långa och reducerade skaft.

Teknisk support för rätt maskinanvändning. Kontakta Göthes Teknik på 010 - 483 40 80.

Nu är starten genomförd

Stefan Adolfsson utbildade på Glas- & metallingenjörsutbildningen (GMI) i Lerum på yrkeshögskolan. Detta är en utbildning sanktionerad av myndigheten för yrkeshögskolan och framtagen av Glasbranschföreningen. Deltagandet vid det första utbildningstillfället utav fem denna termin var blandat. Vissa deltagare har många års erfarenhet av branschen medan andra är nybörjare.

-Väldigt roligt att denna utbildning har kommit igång. Branschen är i stort behov av dessa ingenjörer. Jag ser fram emot fortsättningen och att så småningom få träffa eleverna ute i arbetslivet, säger Stefan.

Teorin fortsätter till februari och efter det så är det praktikplats som gäller. Myndigheten för yrkeshögskolan har fastställt denna ingenjörsutbildningen fem utbildningsomgångar framåt i tiden. Vi hoppas på fortsatt stort intresse framöver.


14 november är Världsdiabetesdagen i hela världen

14 november firas till minne av läkaren Frederick Banting som föddes denna dag 1891, vilken upptäckte insulinet tillsammans med Charles Best 1921. 1923 fick Banting Nobelpriset.

Vad har detta med Göthes Koncernen att göra? 

Göthes Koncernens Diabetsengagemang sedan 1992. 

 • Göthes koncernen har varje jul allt sedan 1992, lämnat ett större bidrag som vår ”mjuka Julklapp” genom insättning på Barndiabetsfondens Pg 90 00 59-7 och Bg 900-0597
 • Göthes Koncernen via Håkan Östlund konstituerande Barndiabetsfondens Lokalförening Dalarna 2006. (Via insamling och engagemang inom idrotten och i synnerhet Leksand IF Ishockey som även är ambassadör för BDF, har lokalföreningen samlat in ca 500 000 kronor till forskningen!).
 • Professor Johnny Ludvigsson som är en av världens främsta inom forskning kring typ 1 diabetes firade 75 år den 16 oktober 2018, som Göthes Koncernen uppmärksamma med ett större ”Jubileumsbidrag”.
 • Professor Johnny Ludvigsson var hedersgäst och talare vid Göthes koncernens 150 års jubileum, i september 2011, där vi skapade en ”Göthes 150 års Jubileumsfond”, som ograverat varje år delat ut bidrag till forskningen om diabetes typ 1.

Skillnaden mellan Diabetes typ 2 och typ 1 (Även benämnt Barndiabetes)

 • Diabetes typ 2 är, livsstilsrelaterad. Forskning visar att övervikt i kombination med anlag ofta ligger bakom att sjukdomen bryter ut. Vid typ 2 räcker inte mängden insulin till kroppens behov.
 • Diabetes typ 1 (Barndiabetes) är en autoimmun sjukdom där kroppens egna produktion av insulin i princip upphört.  Insulinet upptäcktes av läkaren Frederick Banting 1921! (Typ 1 diabetiker tar ca 1500 – 2000 Insulinsprutor och blodprov per år!)

Bli en Diplomerad Dörrmästare och erbjud beställaren en helhetslösning för dörrar!

En Diplomerad Dörrmästare har utbildad personal och på Glasbranschföreningens Glasskola i Katrineholm får företagens medarbetare teoretisk och praktisk utbildning om dörrar, profiler, glas och beslag. Utbildningarna ger kunskap om hur dörrpartiet med val av rätt produkter ska utformas och monteras för alla krav ska tillgodoses. Ett felaktigt val av produkt eller ett bristfälligt montage kan få stora negativa konsekvenser. Det kan i värsta fall leda till otillräckligt brandskydd eller säkerhetsrisker.

I höst ges följande Dörrmästareutbildningar:

 • 21-22/11: Praktisk Dörrmästarutbildning – dörrfunktion 2

I vår ges följande Dörrmästareutbildningar:

 • 5-6/2  Praktisk Dörrmästarutbildning dörrfunktion 2
 • 27-28/2 Praktisk Dörrfunktion 1
 • 12-13/3 Teoretisk Dörrmästarutbildning

Tag chansen och utbilda dig och dina medarbetar och bli Diplomerad Dörrmästarutbildning

Du kan läsa mer om och anmäla dig till utbildningarna i kalendariet på Glasbranschföreningens hemsida.

Har du frågor om den praktiska utbildningen vänligen skriv till stefan.adolfsson@gothes.se som är med och lär ut. 

Källhänvisning: Text och bild från Glasbranschföreningen


Din personliga integritet och vår hantering av dina personuppgifter är viktig för oss. Den 25 maj 2018 började GDPR (General Data Protection Regulation) att gälla i Sverige och resten av EU. För att du ska känna dig trygg med hur vi på Göthes behandlar dina uppgifter vill vi berätta för dig vad som gäller.

Hos oss på Göthes har vi uppdaterat våra rutiner för att uppfylla varje del i det GDPR kräver. I och med detta uppdateras vår Policy avseende integritet och marknadsföring.

Genom detta meddelande informeras du om att dina personuppgifter finns säkert lagrade och att vi använder rutiner som stödjer de rättigheter som lagen innebär. Göthes kommer fortsatt bara använda personuppgifter för att uppfylla de avtal vi har med Er samt att kunna informera om produkter och annan branschrelaterad information för att stödja Er i vår relation. 

Vår nya policy finner du på http://www.gothes.se/sv/om-goethes/gdpr där allt om hur vi skyddar Era uppgifter finns.

Vår Dataskyddsansvarige - Niclas Groth arbetar kontinuerligt med dessa frågor och svarar gärna på frågor om Göthes GDPR arbete. Niclas når du antingen på e-post; niclas.groth@gothes.se eller telefonnummer 070 313 48 08.

facebooklinkedininstagramyoutubegoogleplus

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.