Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Krinovas vd har ordet | September 2018

Krinova ska vara en innovationsdrivande nod som kalkylerar utveckling och tillväxt genom att initiera och stödja olika initiativ och företag i deras utvecklings- och innovationsarbete. För att ha den rollen behöver vi ha en kultur och ett sätt att bete oss som innebär att vi är det eviga ”startupet”. Vi måste kunna hålla samma tempo som de företag vi jobbar med. Vi måste bidra med en positiv innovationskultur där vi tillför energi, kreativitet och kanaliserar ny kunskap och resurser av olika slag och vi behöver ständigt förändra och förnya oss. Vi kan aldrig stå stilla i vår utveckling för att vi ska vara relevanta.

För en dryg vecka sedan öppnade vi ett digitalt forum där vi delar med oss av vårt sätta att göra saker med övriga inkubatorer i Skåne och Blekinge. Vi har här också bjudit in våra kollegor i innovationsmiljöerna att föra en dialog med oss om utveckling av metoder, verktyg och sättet alla arbetar på. Ett annat sätt att hålla oss på tårna är genom Peer Reviews som vi gör mellan våra systerinkubatorer och science parks i Sverige, med stöd av vår branschorganisation Swedish Incubators and Science Parks (SISP). Genom detta program, som stöds av Vinnova, ger vi varandra feedback på våra respektive verksamheter. Tillsammans utvecklar vi Sveriges innovationsstöd, som ges via de drygt 60 miljöerna som är medlemmar i SISP. Sedan årsskiftet har Krinova också uppdraget genom projektet Foodinova (finansierat av Vinnova) att tillsammans med Inkubera i Örebro stödja innovationsmiljöer som vill erbjuda stöd till matrelaterade startups och befintliga företag. Målet är att se till att det inom 3 år finns ca fem nya innovationsdrivande noder i Sverige med tema livsmedel. För oss är det viktigt att, förutom utvecklas med inspiration från våra kollegor, också ha koll på den senaste entreprenörskaps- och innovationsforskningen och att inte minst att utvecklas med inspiration från de företag och entreprenörer vi jobbar med varje dag. Johan Wester är en entreprenör i humorbranschen, som vi nu har förmånen att arbeta med inom projektet TÖS (Tillväxt Östra Skåne). På vårt innovationsseminarium i förra veckan för företagen som är med i TÖS, delade han med sig, med en god portion humor blandat med allvar, av sitt arbete med utvecklingsprocesser. Inspirerande!

Charlotte Lorentz Hjorth


Lekolar vinner Årets Innovationspris

Sex fantastiska företag var nominerade till Årets Innovationspris, ett från respektive kommun i nordöstra Skåne. Vinnare blev Lekolar i Osby. Priset delades ut av Krinova Incubator & Science Park och Skåne Nordost i samband med Sveriges Bästa Näringslivsdag den 17 september.

Årets vinnare har med fingertoppskänsla bemästrat balansgången mellan gammalt och nytt och lagt en god grund för tillväxt på etablerade och nya marknader för lek och lärande. Genom att fokusera och vända affärsmodellen direkt mot användaren har man på ett effektivt sätt hittat och bejakat ett behov hos sina kunder.


Workshop Kombinera dryck med rätt mat

Just nu pågår utställningen ”Odla drickbart” på Regionmuseet Kristianstad. Här berättas det om kopplingen mellan drycker och växter, men även vad odlingen betyder för människor. Under hösten bjuds det på en rad spännande seminarier/workshops där Krinova är samarbetspartner. Den 7 oktober bjuder Krinova in till provning ”Kombinera alkoholfri dryck med rätt mat". 

› Läs mer & anmäl dig

Europeiska ostkonferensen

10-12 oktober går europeiska ostkonferensen av stapeln. Mejerister från stora delar av Europa samlas på Krinova för att ta del av programmet som spänner över allt från gårdsbesök till seminarier om tasting & technology. Vi är glada att Farmhouse and Artisan Cheese and dairy producers’s European network valde att lägga konferensen i Kristianstad och på Krinova.

› Läs mer & anmäl dig


Food Hack

Sista helgen i augusti gick Greater CPH Food Hack#2 av stapeln på DTU Skylab. Ett stort tack till alla deltagare för en energifylld helg med spännande innovationer. De fyra utmaningarna under hacket kan du läsa mer om här. Grattis till laget som kammande hem första pris för sitt koncept om hur man kan tillvarata de invasiva strandkrabborna och förädla till en gastronomisk resurs. Laget hackade utmaningen och gjorde ett imponerande jobb i Food labbet vilket resulterade i flera applikationer av hållbara produkter med fokus på att förbättra havsmiljön. 15 – 17 mars 2019 går nästa Food Hack av stapeln. Håll utkik!

› Återupplev Greater CPH Food Hack (film)


Internationalisera matevenemang - FIKA som kulturexport

Det senaste arbetet i projektet SB FICA (South Baltic Food Innovation Culture Actors) har handlat om erfarenhetsutbyte om hur vi kan skapa, utveckla och internationalisera olika matevenemang med partners i Polen och Litauen. I somras har ett pilotutbyte mellan två festivaler – Sounds of the North i Gdańsk och Korrö Folkmusikfestival - ägt rum. Partners har försökt skapa en modell för att använda matkoncept som tema för kulturevenemang och utvidga kulturevenemang med matinslag i samarbete med lokala aktörer. I Gdańsk har Krinova medverkat i en kulturpanel ”Swedish Fika”, där ”Fika” diskuterats som form för hur vi arbetar tillsammans icke hierarkiskt och icke formellt. Detta är viktigt för att kunna samverka effektivt i framtiden!

› Läs mer


Ny studie om drömmars roll för entreprenörskap

Vilken roll spelar drömmeri för entreprenörskap? Hur förhåller sig dröm till handling? Och hur kan entreprenörer utveckla sin drömkraft? Det är några av de frågor som ska få sitt svar genom det 3-åriga samarbetsprojektet ”Drömkontoret” mellan Krinova Incubator & Science Park och en grupp forskare från Företagsekonomiska Institutionen vid Uppsala Universitet Campus Gotland.

› Läs mer


Hur kan livsmedelsbranschen dra nytta av IoT?

Kreativiteten var stor när Krinova tillsammans med C4 Energi bjöd in till en eftermiddag med fokus på IoT (Internet of Things). Ett 20-tal deltagare spånade kring hur den nya tekniken kan addera värden och skapa nya smarta och attraktiva varor och tjänster. IoT, även kallat ”Sakernas Internet” är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att allt från fordon och infrastruktur till gods och hushållsapparater kopplas upp med små inbyggda sensorer som kommunicerar med varandra och oss.
- IoT används idag för att koppla upp olika enheter som uppfattar sin omvärld och integrerar med den på ett smartare sätt. Det kan handla om att förstå hur boskapen rör sig och mår, vad man som besökare attraheras av i ett shoppingcenter till att styra resurs- och energianvändning i anläggningar och processer. Möjligheterna att använda IoT inom mat- och livsmedelsbranschen är stora och har stor potential för att bidra till en hållbar utveckling, det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Anna Bondesson från C4 Energi.


Foto: Kristoffer Granath

Mat med flera mål

På dagliga verksamheten Sesam i Lunds kommun är mat i fokus. Nu har projektet Mat med flera mål blivit en kokbok. Krinova bidrar med innovationsstöd inom ramen för vårt regionala mat-uppdrag. Utifrån visionen om att skapa delaktighet, meningsfullhet och bättre matkvalité för personer med LSS har personal och deltagare arbetat dagligen med matlagning. På Habo Gård utanför Lomma grillar, hackar och snackar deltagarna sig fram till lättlagade matkreationer som smakar gott. Nu finns kokboken ute och under hösten erbjuder projektet sin närvaro i branschen. Kontakta Krinova om du ser att din verksamhet skulle kunna samverka med Sesam. Vi på Krinova kommer följa projekt mot nya mål!


Plattform för delad kunskap

E-lärande plattformen Krinova Online är ett verktyg för att dela med oss av Krinovas sätt att jobba med öppen utmaningsdriven innovation och den bjuder på allt från inkubationsprocesser, verktyg och metoder.  I mitten av september introducerades plattformen för samarbetspartnerna i projektet Business Incubation 2020. I den digitala plattformen är tanken att kunna dela idéer, metoder och tankar. Allt för att stärka vår gemensamma förmåga och utvecklas tillsammans. 

Business Incubation 2020 är ett projekt som stöttar inkubation i Södra Sverige genom samverkan inom innovationssystemet och med etablerat näringsliv. Projektpartners: Blekinge Business Incubator, Ideon innovation, Innovation Skåne, Lund Life Science Incubator, Krinova Science Park, MINC, Region Skåne och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.


Vi välkomnar fyra nya medarbetare på Krinova

Karl-Axel Hill - projektkoordinator, Ellinor Hansson - ansvarig reception, Åse Fondahn - skribent och Rosalie Toth - business designer food tech - digitalisering. 


Nya hyresgäster i september

Atmaze Consulting, som erbjuder sjukgymnastik och hälsotester. De sitter i byggnad K3, andra plan. Saferoad Treasury, som sitter i byggnad K2, andra plan. Välkomna!


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova Incubator & Science Park erbjuder en kreativ tillväxtmiljö med stöd i utvecklings- och innovationsarbete, möteslokaler och flexibla kontorslokaler. I Krinovas uppdrag ingår att rigga projekt mellan akademi, offentlig verksamhet och näringsliv som kan leda till nya affärsidéer och innovationer. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa drivs samarbeten och projekt såväl på lokal, regional som internationell nivå. Krinova ägs av Kristianstads Kommun och Högskolan Kristianstad.

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.