Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyheter till alla orienteringsföreningar


Förbundschefen: "Nu blir vi starkare både på mark- och marknadssidan"

Allt fler orienterar, trenden håller i sig, men på sistone har tillväxttakten varit ganska blygsam. Men sannolikt är det bara en liten terrasspunkt på vår uppåtgående kurva. Orienteringen ligger så rätt i tiden att jag är övertygad om att vi når målet - 100 000 orienterare.

Efter en rekordvarm sommar skriver vi höst och även om väldigt mycket verksamhet kvarstår för 2018, och även om skidorienterna har sin försäsong, är det hög tid att börja blicka fram emot nästa år.

Det gör vi här på SOFT-kansliet, och då är det en inspirerande bild som framträder. Våra bredd- och motionsprojekt trummar på och utvecklas successivt och hela tiden; vi har en landslagsverksamhet som mår väldigt bra; vi anordnar mängder av viktiga utbildningar; vår ekonomi är i balans och så vidare.

Samtidigt kommer vi under nästa år att kunna göra större insatser på framför allt två områden: marksidan och marknadssidan.

Vi har nyligen anställt en marknadsutvecklare i Victoria Enbäck, en funktion som ger oss mycket större möjligheter att skapa värde för sponsorer, befintliga och potentiella, att förädla våra varumärken och skapa spännande samarbeten. Victora kommer att göra stor skillnad och jag uppmanar alla som har goda men oförverkligade idéer på marknadssidan, uppslag som kan gynna svensk orientering, att ta en kontakt med henne.

På marksidan anställer vi inom kort en mark- och miljöutvecklare, allt för att möta framtidens utmaningar, för att säkra tillgången till mark och för att utveckla våra arenor. Mer om detta när rekryteringen är i hamn.

Att lägga en bra grund inför nästa år, som får en härlig start med skidorienterarnas hemma-VM i Piteå, är en engagerande och rolig uppgift. Likaså att så småningom summera året som gått.

Jag är övertygad om att de allra flesta av Sveriges föreningsledare känner samma sak; vi kan vara stolta och nöjda med vårt 2018 så här långt, men ser redan fram emot nästa år då vi ska utveckla vår verksamhet ytterligare. Allt för att så många som möjligt ska kunna njuta och må bra av vår fantastiska idrott.

I det här utskicket som går till alla föreningar vill vi bland annat lobba för höstens utbildningar, slå ett slag för Ungoteket Riks, berätta om våra breddsatsningar, informera om Folksams nya försäkring och kolla läget med arrangören av skidorientering-VM.

Vi ses och hörs!

/Susanne Söderholm, förbundchef SOFT


Piteå laddar för skidorienteringsfest

I somras skrevs avtalet på (bilden) - i vinter avgörs VM i skidorientering i Piteå. Den 19-24 mars är det som gäller och parallellt med VM arrangeras ytterligare tre tävlingar.

- VM är en del, men lika många deltagare drar också junior-VM och ungdoms-EM medan vi hoppas på allra störst deltagande i veteran-VM. Genom att samordna samtliga fyra arrangemang hoppas vi skapa förutsättningar för en riktig skidorienteringsfest, säger Anders Bennitz, tävlingarnas generalsekreterare.

- Förutsättningarna är de bästa, en arena redo för internationella längdtävlingar ger bra möjligheter att följa tävlingarna både på plats och via webben. Dessutom har vi försökt att samla allt boende vid Piteå havsbad, där förväntar vi oss en härlig blandning av åkare, ledare och funktionärer som umgås och ser till att veckan inte bara blir en tävlingsmässig höjdpunkt, utan också ett tillfälle för social samvaro. För den som någon gång stått på ett par skidor med ett kartställ på bröstet rekommenderas därför varmt en tur upp till Norrbotten i mars. Veteran-VM är öppet för alla från 35 år och uppåt.

Nyfikna kan gärna kika in på den officiella hemsidan www.wsoc2019.com samt på arrangemangets Facebook-sida.


Succé för hittaut – mot en miljon registrerarde checkpoints

Svenska Orienteringsförbundets hälsosatsning hittaut blomstrar hos många föreningar runtom i Sverige, ökningen från 2017 till 2018 blev hela 75 procent! Hittaut finns på 35 orter från Luleå i norr till Kristianstad i söder. Innan sista orten avslutar för säsongen hoppas vi att deltagarna tillsammans når EN MILJON registrerade checkpoints vilket vore fantastiskt roligt och ett tydligt bevis att hittaut sätter befolkningen i rörelse, med en karta i handen. Ett bra besked för orientering som idrott och för Sveriges folkhälsa!

Om din förening är nyfiken på att dra igång hittaut till nästa år är det hög tid att kontakt huvudansvariga Linnea Claesdotter för mer information. Skicka ett mejl till linnea.claesdotter@orientering.se


Ungoteket Riks – hemsidan lanserad

Ungoteket – där unga skapar idrott; är en utbildningssatsning för unga orienterare. Det finns två varianter.

Ungoteket Klubb där man får prova lite av varje och är en introduktion till att börja engagera sig på föreningsnivå.

Ungoteket Riks där man får möjlighet att välja en inriktning att lära sig mer om och knyta kontakter nationellt. Ungoteket Riks kör igång i vinter men redan nu kan man läsa mer om Ungoteket Riks på den nyöppnade hemsidan och även anmäla intresse för att vara med.

Läs mer på www.ungoteket.se


Era medlemmar är försäkrade hos Folksam – som ger Råd och Vård

Nu ingår Råd och Vård för idrottsskador i din medlemsförsäkring!

Till Råd och Vård för idrottsskador 020-441111 kan orienterare, ledare och föräldrar ringa och få råd om hur skador kan förebyggas. Skulle det behövas mer än rådgivning ingår upp till två besök hos fysioterapeut och ett läkarbesök hos vårdgivare specialiserade på idrottsskador. Folksam har byggt upp ett rikstäckande nätverk av vårdgivare där kostnadsfri inbokning sker vid behov. Mer information finns på Folksams hemsida.

Där finns även information om var ni skall vända er om ni behöver Råd och Vård för Idrottsskador eller om olyckan varit framme och du behöver göra en skadeanmälan.

Sök pengar ur Idrottslyftet!

Det finns fortfarande pengar kvar inom Idrottslyftet 2018. Om föreningen vill utveckla sin verksamhet för barn och unga 7-25 år så går det alltid att ansöka till Idrottslyftet.

Svenska Orienteringsförbundet kommer att hantera ansökningar löpande under hela hösten fram till och med den 1 december 2018. Mer information finns HÄR!


Utbilda dig i höst!

Ta chansen och gå någon av våra utbildningar i höst. Träffa likasinnade från andra föreningar och förkovra dig inom de olika områdena.

Klicka HÄR för att läsa mer om vår bredd- och motionsutbildning, barntränarutbildningen och ungdomstränarutbildningen.


SOFT samarbetar med Nordic Green Energy för en hållbar miljö, på nordicgreen.se kan också du teckna ett grönt elavtal, förmånligt för både dig och naturen!


Minnesanteckningar från Ungdoms-SM

Under USM finns alltid representanter från Svenska Orienteringsförbundet på plats. Det är personer från styrelsen, kansliet och en eller flera arrangörscoacher. De ger bland annat stöd till arrangören och samlar in synpunkter på arrangemanget. Ledarsamlingen på USM är ett tillfälle då USM-ledarna från distrikten kan ge synpunkter på arrangemanget och diskutera dess former. En sammanställning av det som samlades in och hur de olika sakerna behandlas finns att läsa på SOFT:s hemsida - klicka HÄR.


Stor svensk succé på för-VM i Norge – här hittar din klubb boende på VM 2019

Är du eller din klubb på jakt efter övernattning inför VM i orientering i Østfold 2019? VM-administrationen har nyligen öppnat en extra service till klubbarna för detta ändamål. HÄR kan du läsa mer om detta.


Uppskattade webbsändningar från SM och Swedish League

Under 2018 har SOFT testat lite olika upplägg för webb-tv-sändningar från våra värdetävlingar. Senast sändes SM i medeldistans och stafett i Hok och det var cirka 4000 tittare per dag som följde de tävlingarna live. Drygt 1000 har nu sett respektive sändningen i efterhand - du hittar dem på tv.orientering.se

Vi har fått mycket positiv feedback och kommer nu att titta på vilket upplägg som blir bäst under 2019. Det finns en tydlig ambition att fortsätta utveckla konceptet, dels som en service för våra medlemmar, dels för att genom olika samarbeten synliggöra sporten ytterligare samt för att skapa en attraktiv miljö för partners att synas i.


Naturpasset - registrera och tävla!

Tack vare Naturpasset kan vi garantera att orientering är något för alla som tycker om att vara i skogen. I år finns än så länge 331 registrerade Naturpassområden runt om i Sverige. När säsongen är slut uppskattar vi att ni registrerar antal sålda Naturpass - detta för att vi ska få en bra statistik för Naturpassets utveckling. Registrera antal sålda Naturpass här.

Kom även ihåg Naturpassets nationella tävling som pågår fram till december. In och läs mer här.Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se 

Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet. Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här. 
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.