Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


VÄRMANDE MONOLOGER

Här nedan kommer förslag på flera av våra finaste monologer.
De är sorterade på monologer för kvinnor respektive män.
Det går i många fall givetvis bra att byta kön på rollen.


För kvinnliga skådespelare


Bild: Skånska Teatern

ARMA IRMA

av Staffan Göthe

Irma är en kvinna någonstans mellan 60 och 70 år. Handlingen försiggår i hennes igenbommade lägenhet högst uppe i ett modernt hyreshus. Irma är kavat och slagfärdig i sina kommentarer om det liv hon levt. Ett gripande porträtt av en äldre kvinnas ensamhet.

Språk: Sv, Ty

Bild: Teater Josefina

CARMENCITA ROCKEFELLER

av Gertrud Larsson

 Carmencita Rockefeller är en hisnande och drastisk monolog som berättar om kvinnan som var CIA-agent, toppdiplomat, barnbarn till kejsar Hirohito och världsberömd cancerforskare samtidigt som hon drev en frisersalong i Malmö.

Språk: Sv


Bild: Göteborgs Stadsteater

DE SKA VARA TVÅ

av Ylva Lööf

En humoristisk och kärleksfull skildring av en kvinnas hjältemod på väg genom behandling och tillfrisknande från bröstcancer. En pjäs för alla om vårt sätt att handskas med livet och med varandra. För varför envisas vi med att tro att livet ska bli som planerat? Och klarar vi att hålla ihop när det värsta drabbar oss?

Språk: Sv

Bild: Wasa Teater

HUNDLIV

av Sara Kadefors

Eva arbetar som konferensvärdinna, just idag är det hennes 38-årsdag. Den firar hon med en promenad med sin hund Adam. Med mycket humor och satir skildrar Sara Kadefors en kvinna som ständigt måste lyssna på sina väninnors berättelser om lustiga sexliv och enastående barns bedrifter, medan hon själv bara vill få prata om sin hund.

Språk: Sv


Foto: Krzysztof Niewolny /Pixabay

JAG ÄR EN GAMMELGÄDDA I LANDSFLYKT

av Martina Montelius

En bibliotekarie har utlyst ett föredrag om vett och etikett på bibliotek. Hon står där livrädd för sin publik men framför allt skräckslagen för att ingen överhuvudtaget ska köpa biljett. Att hon ska vara utsorterad redan innan hon fått chansen att säga sitt.

Språk: Sv

Bild: Next Stage

MY BRILLIANT DIVORCE

av Geraldine Aron

Angela, en kvinna i sina bästa år, försöker desperat skaffa sig ett nytt liv efter att maken Max lämnat henne för en yngre kvinna. Med hjälp av en underbar blandning av komedi och patos berättar hon om sin resa tillbaka till lyckan. En monolog för en komedienn i sina bästa år!

Språk: Eng, Dan


Bild: hi! art

PEPTALK FÖR SVERIGE

av Isabel Cruz Liljegren

För Pia Sundhage har det aldrig varit viktigast att vinna, utan att vara ett lag. Om Pia var politiker skulle nog hennes ideologi bygga på kärlek, glädje och solidaritet. Men i ett Europa i kris, där samhällen, familjer och hem splittras, krossas hjärtan och murar byggs har vi förlorat något. Vad skulle Pia göra för att få oss att resa oss och orka fortsätta att kämpa?

Språk: Sv

Foto: Nicklas Thegerström

ÄNGELEN

av Cecilia Frode

Tankar om männen, ensamheten och fantasierna. Och sakerna. Är man ensam samlar man på saker. Den som samlar flest saker har varit mest ensam. Ängelen beskriver vanliga företeelser naivt som ett barn, med associationer som överrumplar oss och väcker skratt och leende igenkänning. Genom sin oskuldsfullhet ställer sig Ängelen naken framför oss.

Språk: Sv


För manliga skådespelare


Bild: Riksteatern

ALLT SOM ÄR UNDERBART

av Duncan Macmillan

Glass, vattenkrig, Christopher Walkens röst och rullskriskor. Ett barn skriver en lista över det han finner värt att leva för. Allt för att glädja sin suicidala mamma. I takt med att han mognar, börjar på universitet och möter en partner, läggs nya saker till på listan, som t ex att dansa ensam, kaffe, att tänka ut en kärleksförklaring. Mamman lyckas inte återfå livsglädjen, men det får däremot han själv. Och med all sannolikhet publiken!

Språk: Eng, Sv, Dan, Nor, Fin

Bild: Angereds Teater

BANANHUSET

av Nicolas Kolovos

"Jag förstår mig inte på alla matkulturer. Jag kanske borde bli rasist", funderar Alex. Han bor i Bananhuset. Här tränger sig världen hela tiden på i form av vietnamesiskt matos, somaliska nötskal och den ständigt höge arabens lika höga musik. Alex har skrivit sedan skolbibliotekarien satte Charles Bukowskis dikter i händerna på honom. Nu har han fått skrivkramp. Ett litet smycke till monolog: ömsint och glasklar.

Språk: Sv


Bild: Soho Theatre

CAPTAIN AMAZING

av Alistair McDowall

En festlig och gripande enmansshow med världens enda deltids-superhjälte! Captain Amazing kämpar för att balansera föräldraansvaret med att besegra superskurkar och rädda familjer från brinnande byggnader. Captain Amazing får representera alla föräldrars strävan efter att vara hjältar i sina barns ögon. Men inte ens de oövervinnerliga är immuna mot tragedier.

Språk: Eng

Bild: Tarragon Theatre

EARSHOT

av Morris Panych

Doyle kämpar för att stänga ute alla ljud som plågar hans hyperkänsliga hörsel. Han kan höra nyckelomvridningen i en postbox på bottenplan eller hopknycklandet av ett refuseringsbrev i lägenheten ovanför. Mitt emot Doyle bor Valerie. Doyle hör när hon glider ner i bubbelbadet eller tar på sig sina nylonstrumpor. Valeries kärleksliv är rena fiaskot, men Doyle har en plan som ska ändra på det.

Språk: Eng, Sv


Bild: Örebro Teater

GRÅT INTE MER, CECILIA, OCH INTE DU HELLER, URSULA

av Kristina Lugn

Möt Tage G. Petrén, pilot och countrysångare: ”Jag lider inte alls av mitt eget åldrande; men tidens framfart med mina jämnåriga är svår att uthärda.” ”Jag älskar Ursula, det har jag alltid gjort. Och en mycket bidragande orsak till det är att jag inte träffat henne på trettionio år.”

Språk: Sv

Foto: Anthony Reungere /unsplash

HUSET

av Allan Edwall

Huset handlar om en människa som är besatt av kvadratmeter, sängmått och grannanrnas spolljud. Han är också upptagen av den känslokraft som ständigt går förlorad: en outnyttjad energi på 235 biljarder hästkrafter, för att folk inte älskar, kyssar och smeker varandra eller sina husdjur. Det här är en människa som söker något annat.

Språk: Sv


Foto: Lis Kasper Bang/TeamTeatret

MIN ARM

av Tim Crouch

Det här är historien om pojken som i protest fastnat med sin arm uppsträckt. Pojkens, i och för sig beundransvärda, uthållighet leder till handikapp, utanförskap och misär. Men så börjar konstnärer intressera sig för honom och hans märkliga kropp. Han gör karriär som modell och blir berömd. 

Språk: Eng, Sv

Foto: Antje Kügler

SCHEHERZAD

av Jonas Gardell

Scheherzad är prinsessan som berättar sagor om natten för att förströ sultanen. Så länge härskaren är nöjd med sagorna får hon leva, men den stund som berättelserna tar slut ska hon halshuggas i gryningen. Texten är tillägnad minnet av Ernst-Hugo Järegård.

Språk: Sv, Dan, Eng, Rum


Foto: Jan Söderblom/DNS

SLIK VAR DET

av Jon Fosse

Vilka är vi när vi närmar oss slutet; när arbetslivet är över, när vi tappar kraft och det som förut gladde oss försvinner bit för bit? Vad gör vi med dagarna som kommer och går? Och vad är det som väntar oss? Med sin mycket speciella nerv och stil fångar Jon Fosse både det vardagliga och det existentiella.

Språk: No

Foto: Roger Stenberg

SUFFLÖREN

av Andreas T Olsson

Sufflören är en varm och sorglig komedi där vi får möta en sufflör som faktiskt hittat sin perfekta plats i världen. Han trivs med att behövas som mest när han märks som minst. Och han älskar teatern och dess klassiska texter, men trivs sämre i världen utanför. Men tänk om teatern klarar sig utan honom?

Språk: Sv, Nor, Fra


Vill du läsa?

Skriv en rad till oss - vi skickar så gärna!

Berit, Franka, Lena och Sara


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.