September – nya tider väntar

Värmen har släppt sitt grepp om oss liksom ”valångesten” från söndagens val och förskolan har fått en ny läroplan. Nu väntar nya tider.

Många barn upplever också nya tider. Inskolningarna är i full gång runt om i landet. Det saknas ibland kunskaper om vilka ”ingredienser” som kan underlätta och vad som kan förvärra hela processen för barnet. Det kan inte nog poängteras betydelsen av det lilla barnets primära utvecklingsbehov – att knyta an.

Vid min föreläsning Anknytning och inskolning i förskolan på vetenskaplig grund i Malmö för ett par veckor sen, hördes en del aha-upplevelser; ”Jaha, ska jag inte ta barnet från föräldern när barnet lämnas?”, ”Jaså, barnet måste först ha knutit an till minst en pedagog innan föräldern/vårdnadshavaren kan börja gå ifrån.”

Vi bör göra allt som kan underlätta för barnet under denna mycket känsliga period så att deras anknytningssystem kan försättas i viloläge - det är först då utforskandesystemet blir aktivt och barnet kan ta del av det som förskolan erbjuder.

Skollagen kap.8 2§ skriver; Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda en trygg omsorg. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

I vår reviderade läroplan är nu denna lilla mening, som är det enda vi kan läsa om just inskolning i våra styrdokument; att varje barn tillsammans med vårdnadshavare får en god introduktion i förskolan, flyttad från att ha stått under förskollärarens ansvar till att nu stå under rektorns. Vad får det för konsekvenser?

Intressant är också att ord som anknytning inte ens nämns i läroplanen. Detta ska ställas mot att av förskolans ca 500 000 barn är drygt hälften av dem under 3 år!

Ta gärna del av BARNverkets lilla ”undersökning” av hur många gånger vissa nyckelord nämns i den reviderade läroplanen.

Luta dig tillbaka och lyssna på vad professor Malin Broberg berättar om vad anknytning är och betyder för barnets utveckling i förskolan.

I högerspalten finner du höstens kurser. Passar inte datumen så hör gärna av er för specialsydd föreläsning till just er verksamhet.

Varma hälsningar Helena Lindfors


Trygga relationer

Samspel och byggandet av trygga relationer är en naturlig del av arbetet i förskolan, inte minst med de yngsta barnen.

Anknytningsteorin är en förklaring till hur vi skapar relationsmönster i barndomen som följer med oss hela livet och påverkar hur vi samspelar och samarbetar med andra. Se föreläsningen med professor Malin Broberg om anknytningsteori i förskolan.


Gör något åt förskolans grundläggande problem

Barngruppernas storlek är inte det enda som avgör barnens och personalens trivsel på förskolan. För att skapa en trygg miljö med låga stressnivåer krävs politiska förslag som leder till bättre utbildnings- och kompetensnivåer, högre löner och större likvärdighet på verksamheten såväl mellan som inom kommuner. 

Så skriver Sven Persson, professor i pedagogik, Malmö universitet samt Ingegerd Tallberg Broman, seniorprofessor i pedagogik, Malmö universitet i Dagens Samhälle 27 augusti 2018.

Läs hela artikeln


  

Sömn är livsviktigt

Sömnen stärker immunförsvaret, det är hjärnans enda chans att rensa bort slaggprodukter och nya intryck läggs på rätt plats - det är då kunskaper befästs.

Värna om barns sömn och vila i förskolan!

Folkhälsan i Finland har nyligen publicerat denna fantastiska kortfilm som förklarar hur sömn fungerar och varför den är så viktig för oss. Klicka på bilden för att komma till filmen.

KURSER


Att arbeta med de yngsta barnen i förskolan

Förskolan på 2000-talet 

Det lilla barnet i ett helhetsperspektiv

Basbehoven mat, sömn & kärlek

Hjärnans utveckling

Den livsviktiga anknytningen

Pedagogens förhållningssätt

 

HÄSSLEHOLM 8 oktober

STOCKHOLM 16 oktober

VÄXJÖ 27 november

kl. 17.00-20.00 
pris 995 kr exkl moms


Kursinformation 
Anmälan


Materialtillverkningskurs - småbarnsmaterial

 

LUND 20 september, 18 oktober, 14 november och 4 december

kl. 18.00-21.00 
pris 4 500 kr exkl moms, tillverkningsmaterial och kaffe/te och smörgås ingår

ENDAST 2 platser kvar!


Kursinformation 

Anmälan


Hållbar förskola
- tillsammans mot nya höjder

Ett ledarskapsprogram på tre tillfällen för dig som förskolechef med ett tydligt mål - en hållbar förskola för förskolans bästa, för yrkesprofessionens bästa, för barnets bästa utifrån arbetsmiljölag, skollag och förskolans läroplan med ett tvärvetenskapligt perspektiv i fokus.

 

MALMÖ 25 oktober, 24 januari 2019 och 26 mars 2019

kl. 12.30 - 16.30

pris 4 850 kr exkl moms, fika samt kursmaterial ingår


Kursinformation 

Anmälan


Montessorisällskapet M.E.R. inbjuder till seminarium

Relationer vuxna och barn, självkänsla och respekt

Petra Krantz Lindgren

STOCKHOLM 27 september

kl. 16.00-19.00

pris: medlemmar i M.E.R. 300 kr, icke medlemmar 550 kr.

Fika ingår. Anmälan är bindande men kan överlåtas på annan person.

www.montessorisallskapetmer.se
Kursinformation 

Anmälan

 


Bakom SmåBarn i Lund står jag, Helena Lindfors, förskollärare, dipl. småbarnspedagog, kursledare för Småbarnspedagogutbildningen, medförfattare till Småbarnens egen läroplan, samt styrelsemedlem i M.E.R. och BARNverket.

Ser fram emot fortsatt kontakt och engagemang!

Vänliga hälsningar Helena Lindfors

 

facebookhomepage

Avregistrera mig från månadsutskicken, klicka här.

Svår att läsa mejlet? Se det i webbläsaren.