– Det är vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd tillsammans med arbetsgivare, utbildningsanordnare, politiker och fackliga parter som måste hjälpas åt när det gäller den här frågan. Det behövs fler utbildningsplatser på alla nivåer för att täcka kompetensbehovet, men samtidigt måste dessa platser också fyllas med behöriga sökande. Alla fastighetsägare måste gå ut och säga att de här kunskaperna och utbildningarna behövs. Risken är annars att man får lägre och lägre kompetens i branschen.
Ett verktyg för att underlätta kompetensförsörjningen till branschen är validering via FAVAL. Detta för att både synliggöra medarbetarnas befintliga kompetens och för att enkelt kunna individanpassa kompetensutvecklingen och erbjuda specifik fortbildning efter behov. Validering och fortbildning garanterar att medarbetarna är uppdaterade och kunniga på alla områden som ingår i yrkesrollen. Med hjälp av FAVAL kan man också kartlägga kompetensen hos presumtiva nya medarbetare för att säkerställa att de har den kompetens som branschen och yrkesrollen kräver.
– FAVAL är ett komplett verktyg för att kartlägga, kvalitetssäkra och utbilda rätt kompetens för branschens yrken, säger Lena Nyquist. Arbetsgivare i branschen har redan börjat använda FAVAL för att validera och fortbilda sin personal, och intresset för detta ökar hela tiden. Med FAVAL kan man lyfta kompetensen internt samtidigt som man kan underlätta vägen in i branschen för exempelvis personer i omställning från en annan bransch eller nya svenskar.