Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Läkare för Miljön

Detta är ett begränsat utskick.


Extremsommar och sjukvårdens arbetsmiljö.

Efter en sommar som denna med 3 månaders sol och torka, vattenbrist, skogsbränder och skördekatastrof för jordbruket borde det var uppenbart för alla att något radikalt nytt har inträffat. Visserligen är det skillnad på väder och klimat och varma och torra somrar har inträffat tidigare. Men eftersom detta är den varmaste sommaren på 260 år och den följer på en lång rad av årliga värmerekord så är det uppenbart att detta är den typ av sommarväder vi får ställa in oss på i framtiden. Kanske har det det goda med sig att folk och politiker börjar inse att något måste göras och att det måste till en rejäl förändring av vår livsföring och hur samhället fungerar. Inom styrelsen har vi nu, tillsammans med Ingenjörer för Miljön, formulerat ett brev till politiker om den nya situationen och vad de tänker göra åt saken (se mera nedan!). Vi hoppas få svar och att kunna sammanställa dem för publicering. Risken finns dock att det nymornade intresset för klimatfrågorna rinner av fram till valet om det blir regnigt och kyligt i början av september. Minnet är kort men vi håller tummarna.
I sommar har jag jobbat extra på en vårdcentral (seniorvikarie) i månadsskiftet juli-augusti. Det var 30° i mottagningsrummet hela veckan! En fläkt vispade runt luften men sänkte inte temperaturen. Patienterna beklagade oss som måste tillbringa hela dagen i denna värmestuga. Inom slutenvården är det lika illa. De flesta sjukhus har inte komfortkyla. Hemskt för både patienter och personal! Tydligen finns inga regler hos Arbetsmiljöverket om hur varmt det får vara på en arbetsplats. Däremot får det inte vara kallare än 18°! Med den utveckling vi ser framför oss måste landstingen (och Arbetsmiljöverket) ta tag i detta problem och installera luftkonditionering i alla lokaler där sjukvård bedrivs. Det kallas ”mitigation”, d v s att lindra effekterna av den pågående klimatförändringen med ökande sommartemperaturer.
Sven Blomqvist
Ordförande LfM

 


Klimatriksdagen 4-6 maj.

Den andra Klimatriksdagen gick av stapeln i Aula Magna på Stockholms Universitet. Det är en tillställning då alla i Sverige som jobbar med klimatet samlas, lyssnar på föreläsningar och diskuterar. Skriftliga motioner lämnas in i förväg, diskuteras och ett antal väljs ut och skickas till berörda politiker. 6 personer från LfMs styrelse deltog och vi hade ett informationsbord i foajén. Dessutom sponsrade LfM mötet med 5000 kr. Vi lämnade in 2 motioner: en om Klimatsmart fiskodling på land och en om Utbildning av sjukvårdspersonal om klimatförändringens hälsoeffekter.

Deltagarna från LfM tyckte att konferensen var mycket givande även om våra motioner inte blev utvalda att skickas till politiker.

Läs ett fylligt referat med bilder från Klimatriksdagen på hemsidan: läkareformiljon.se
Spännande studieresa på Västkusten i juni

Årets studieresa tillsammans med Ingenjörer för miljön om ny klimatsmart teknik handlade om energisnåla eller självförsörjande hus, både stora och små, och miljövänlig matproduktion, både i havet, på land och i bassänger. Det blev 2 sprängfyllda dagar med nya kunskaper, intryck och möten med entusiastiska och innovativa människor. Teknikutvecklingen är verkligen glädjande snabb på miljöområdet. Det gäller bara att skala upp den så att den får genomslag i samhället.

Ett lärorikt referat finns på hemsidan: lakareformiljon.se under Arkiv

Direktlänk:

http://lakareformiljon.org/component/content/article/2-uncategorised/699-studieresa-2018.html?Itemid=751


Brev till politiker inför valet 9/9.

Extremsommaren och dess effekter på miljön har satt fokus på klimatförändringen. Det borde påverka politikernas agerande både före och efter valet. Inom styrelsen har vi, tillsammans med Ingenjörerna formulerat två brev, dels till rikspolitiker och dels till kommunalpolitiker, med frågor om vad man tänker göra åt problemet. Vi förväntar oss svar. Det förstnämnda skickar vi i styrelserna ut medan det är fritt fram att använda brevet till lokalpolitiker för alla medlemmar i våra föreningar. Skicka det till politikerna i din kommun! Glöm inte att ange ditt medlemsskap i Läkare för Miljön!

Se vidare på hemsidan eller Facebook där breven finns för nedladdning.


Augusti 2018


Ändrad adress?

Glöm inte meddela ändrad e- och postadress till info@lakareformiljon.se.


Glömt medlemsavgiften?

Väldigt få har betalat sin medlemsavgift för 2018. Du vill väl vara med även fortsättningsvis? I höst kommer vi att skicka ut brev som påminnelse inför 2019.

Läkare 300 kr
Övriga i sjukvården 200 kr
Studerande 100 kr 
Stödmedlem 500 kr

Plusgiro 14 43 65-4

Swish 123 458 57 09

Glöm inte namn, födelsedatum, e-adress!


Läkare för Miljön

Hållbar utveckling för bättre folkhälsa

www.lakareformiljon.se

Facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.