Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Lyckas med din kostförändring

Vill du ändra på din kost, men har svårt att komma igång?
Då ska du veta att du inte är ensam. Alla känner till skuldkänslorna när vi inte gör det vi vet att vi egentligen borde.

Men du vet ju också hur fantastiskt det känns när du lyckats med att bryta ett destruktivt mönster med egen kraft. Erfarenheten av att lyckas ger dig dessutom bättre självkänsla och mer självförtroende till att förändra andra saker i ditt liv.

Först av allt behöver du bestämma dig. Du har makten att göra enorma förändringar i ditt liv genom att fokusera på vad du vill uppnå.

Ta kontroll eller hoppas på det bästa?

Om du ska nå dina mål, behöver du planera så att det går som du vill. I början kräver varje förändring mer engagemang, men över tid blir även det nya till vardag.

Planera in vad du ska handla och när du ska laga mat minst ett dygn i förväg. Se till att du alltid har rätt ingredienser hemma och planera så att du hinner göra mat och matlådor (ja, vill du äta riktigt bra så behöver du troligen göra maten själv) så att du slipper gå hungrig eller falla för frestelser som du som du senare ångrar.

För mig fungerar det bäst om jag gör huvudparten av dagens mat direkt på morgonen eller kvällen innan om jag inte har tid på morgonen. Ju längre dagen lider utan jag har följt min plan, desto större är risken att jag hittar på ursäkter till varför jag inte borde laga mat just den här dagen och att jag äter något olämpligt.

Jag gör en stor sallad som jag sedan gör matlådor av. Det gör det enkelt för mig att äta rätt, både hemma, på jobbet, eller på busshållplatsen.

Veckoplanering

Min sallad ger mig 6–7 matlådor som ger mig hög energi, bra fokus, bra sömn, problemfri mage och bra humör. Dessutom spar jag tid, då hela processen med matlagning och disk tar max 45 minuter. Ofta lyssnar jag på musik eller en ljudbok under tiden, vilket gör det hela (ännu) roligare.

Under dagens lopp hinner jag äta 5–6 salladslådor, så det blir i regel någon låda kvar tills nästa dag.


På kvällen äter jag tillagade rotfrukter eller kålväxter, färsk frukt, bär eller nötter. Ibland blir det ett restaurangbesök.

Det här kan mina sallader innehålla

 • 2 påsar blandsallad och 1 påse rucola eller 3 krukor grönsallad (olika sorter)
 • 2 grovt rivna morötter
 • 2 grovt riven sötpotatis, rödbeta, palsternacka eller annan rotfrukt
 • ½ finhackat broccolihuvud, blomkål eller ett några grönkålsblad.
 • 1 hackad gurka eller zucchini
 • 1 paket hackade tomater eller ett par paprikor
 • Någon annan grönsak eller rotfrukt efter säsong.
 • 2 ryggbiffar eller ett paket älgfärs, stekt i kokosolja, hackat och nedkylt
 • 1-2 msk kallpressad olivolja och 1 tsk balsamvinäger.
 • Ett par nävar hackad färsk timjan, oregano, rosmarin, thaibasilika, citronmeliss, dill eller persilja
 • Chilipeppar, cayenne, svartpeppar och oraffinerat havssalt
 • Några hackade svampar emellanåt.

Allt ekologiskt

Tråkigt? Nej, inte alls!
Det är bara trist om jag ska laga mat flera gånger om dagen.
Det som verkligen är tråkigt är när jag äter fel och får dålig andedräkt, hjärndimma, paltkoma, sötsug, blir inflammerad, svullen och gasig och går omkring och känner mig allmänt låg.

Planera

Så här ser en typisk veckoplanering ut för mig. Jag skriver in arbete, inköp, matlagning och träning för att det ska bli av.

Nu blir ju aldrig livet exakt som planerat, men chanserna är väldigt stora att jag ändå kommer nära mina mål - just för att jag har planerat.

Min veckoplanering

Gör det bara

Har du ingen lust att göra det du bestämt dig för? Gör det ändå. Bestäm vilken tid du ska göra det, och gör det bara. Se bara till att du startar, så går resten oftast av sig självt.


Att sitta och tänka ut ursäkter tar mycket mer energi än att faktiskt sätta igång. Dessutom kommer du att må dåligt under tiden och känna dig misslyckad för att du svek dig själv. Känslan av misslyckande ökar risken att misslyckas igen, vilket får dig att känna dig ännu mer misslyckad…
Så gör en plan som passar för just dig och håll dig till den så mycket du kan.

Känns förändringen alltför stor? Förändra stegvis. Du kan ändra frukosten första veckan. Veckan därpå förändrar du lunchen osv. När du fått snurr på det här och fått nya rutiner, tar det inte så mycket energi längre.
Dessutom kommer du att vara stolt över dig själv!

Extratips 1

Mel Robbins har skrivit en bok som heter 5-sekundersregeln, som ger fantastiska verktyg till att bryta negativa mönster och börja skapa det liv du verkligen vill ha. Hennes TED-talks (live och på internet) har inspirerat och hjälpt tusentals människor över hela världen till att bryta destruktiva mönster och skapa bättre liv. 

Extratips 2

Vill du laga mer tillagad mat än jag gör, kan jag varmt rekommendera Cook Eat. Här gör du enkelt dina inställningar så att du får veckoplaneringar med recept och inköpslistor på livsmedel som passar för just dig. Billigt, inspirerande och kul. 

Något helt annat

Den 1 oktober höjer jag sessionspriserna. Då kostar ett nybesök 3250 kr, ett återbesök 1950 kr och ett skypemöte 1750 kr. Förändringen syns inte i min bokadirektkalender förrän den 1 oktober, men jag har informerat om det på min hemsida och mottagning sedan juni, så jag hoppas att det inte kommer som en överraskning. 

Priskorrigeringen är tyvärr nödvändig för att jag ska råd och kraft att fortsätta att driva min verksamhet.

Jag har lagt in så många extra lediga tider jag kan i september, så att du som vill ha en tid innan prishöjningen träder i kraft ska få större chans att hitta en passande tid.

Här kan du läsa mer om vad du får för pengarna och hur jag arbetar.

Bokar du via Boka direkt kan du även välja att betala bokningen med Klarna faktura. Då kan du betala räntefritt inom 2 veckor eller dela upp din betalning.

Naturligtvis kan du fortsätta betala med kontanter eller swish på plats som tidigare. Klarna är bara en extra bonus till dig från mig. 

 

Ha en härlig och framgånsrik dag ❤
Madeleine

www.madeleinemarcus.se

madeleinemarcus@outlook.com

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.