Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Krinovas vd har ordet | Augusti 2018

En het sommar som går till historien blev det 2018 och den verkar inte vara helt över ännu. På Krinova är vi nu laddade med energi och ser fram emot höstens många spännande projekt och samarbeten. I början av sommaren var vi i Almedalen tillsammans med företag (Åhus Hamn och LRF Skåne) och partners och ägare (Skåne NordostHögskolan Kristianstad och Region Skåne). Fokus på seminariet var hur vi tillsammans utvecklar samarbeten som leder till nya innovationer och växande företag, som skapar jobb och attraktionskraft i den geografi vi verkar i. Krinovas uppdrag är att skapa tillväxt. Detta är inget vi kan åstadkomma på egen hand, utan det kräver samverkan med företag, studenter, forskare, entreprenörer och andra människor som bär på idéer. Det är när vi tillsammans skapar gränsöverskridande samarbeten som vi är med och skapar tillväxt och blir en motor för utveckling och en innovationsdrivande nod i samhället. Här kan du se seminariet i Almedalen.

Ett nytt samarbete, som vi inledde innan sommaren, är det mellan KrinovaMAT och Life Science inkubatorerna MedeonSmiLe och GU Ventures i Malmö, Lund och Göteborg. Detta samarbete är en del av vårt arbete i Foodinova, där vi arbetar med att utveckla och etablera fler innovationsnoder i Sverige för stöd till matentreprenörer och företag som verkar i gränslandet till matområdet. Inledningsvis tittar vi tillsammans på utmaningar i gränslandet mellan mat och hälsa som skulle kunna bli nya innovationsprojekt som förbättrar livskvaliteten för människor med diabetes. Högskolan Kristianstad bidrar också med kunskap in i detta arbete.

Ett annat nytt samarbete är inom biogasområdet. Där arbetar vi tillsammans med kommunen, kommunala bolag och förvaltningar i Kristianstad hur vi visionärt och strategiskt ska jobba tillsammans för att lyfta Kristianstad som ”biogasstad” och hur biogasområdet kan bli en tillväxtmotor lokalt regionalt. Nästa steg i det arbetet är nu att lyssna och diskutera med näringslivet, andra offentliga organisationer och akademin hur de vill vara med och bidra till utvecklingen.

Så följ med oss in i en spännande höst fylld med aktiviteter och möjligheter. Det är tillsammans som vi skapar tillväxt och utveckling!

Charlotte Lorentz Hjorth


Business Incubation 2020

Den 13 september är du välkommen att ta del av vårt arbete och utveckling av ”Resurssamordning” inom projektet Business Incubation 2020! Eftermiddagen rymmer presentationer och diskussioner om vad inkubatorer har för förmågor och kapacitet att skapa värde för entreprenörer då nya företag skapas och innovationer utvecklas.

› Läs mer & anmäl dig 

Lär dig mer om Internet of Things

Vad är IoT? Hur används IoT runt om i samhället idag? Hur kan mat- och dryckesföretag dra nytta av den nya tekniken och skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster?

Kom med på en spännande eftermiddag där du lär dig mer om IoT och hur du kan dra nytta av den i din verksamhet!

› Läs mer & anmäl dig


Besök utställningen Odla drickbart

Just nu pågår utställningen ”Odla drickbart” på Regionmuseet Kristianstad. Här berättas kopplingen mellan drycker och växter, men även vad odlingen betyder för människor. Utställningen, som hämtats från Spritmuseéet i Stockholm, pågår till och med 14 oktober. Under hösten bjuds på en rad spännande seminarier/workshops kopplat till dryck där Krinova är samarbetspartner. Den 7 oktober bjuder Krinova in till provning ”Kombinera alkoholfri dryck med rätt mat".

› Läs mer & anmäl dig

Anmäl dig till SM i Mathantverk

Den 17-18 oktober blir det SM i Mathantverk i Malmö. SM i Mathantverk är en produkttävling öppen för mathantverksproducenter från Sverige och övriga Norden. Arrangör för tävlingen är Eldrimner. Tävlingen syftar till att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk. Tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av såväl lekmän som experter inom respektive kategori. Sista anmälningsdag är 15 september.

› Läs mer & anmäl dig


Ses vi på Greater CPH Foodhack #2?

Den 31 aug-2 sep är det dags för hack#2 på DTU Skylab! Greater CPH Foodhack arrangeras i samarbete mellan Krinova, DTU Skylab och Greater Copenhagen och är en 2-stegs raket. Hack#1 gick av stapeln på Krinova i januari (med fokus på idé/koncept) följt av kommande hack#2 med fokus på konceptutveckling, produkter och prototyper. Hacket är öppet för alla även om man inte deltog på hack#1 är man välkommen att delta på hack#2! Håll dig uppdaterad genom Facebookgruppen.

› Läs mer & anmäl dig


Aldrig förr har biogassektorn varit så het

Vi nås ständigt av nyheter om satsning på nya gasmackar, nya personbils- och lastbilsmodeller, gasbilar som tillåts i föreslagna miljözoner, gröngasväxlingar mellan naturgas och biogas, företag och offentlig sektor som ställer om till fossilfrihet.

Vi är i början av omställning till det cirkulära samhället, där biogasen har en naturliga och avgörande roll som del av ett lokalt kretslopp. Vi har en global klimatutmaning som genomsyrar det svenska samhället. Energiomställningen pågår.

Kristianstad kommun har tagit fram en rapport som är uppbyggd med en inledande analys följt av förslag till beslut. Analys och förslag till beslut bygger på nulägesbeskrivningen i denna rapport.

› Läs mer


ToraFloras veganska meny på Maldiverna

Foto: Thisum Dinushan

ToraFloraFood, ett av företagen på Krinovas Innovationsarena, har specialiserat sig på att utveckla veganska menyer för exklusiva hotell och restauranger. Det har gått ett år sedan Tora startade företaget. Genom nätverkande och Instagramkonto som främsta marknadsföringskanal, så sträcker sig uppdragen redan långt utanför Sveriges gränser. Under sommaren har Tora varit på plats i Maldiverna och lyxresorten JA Manafaru för att under tre veckor hjälpa dem utveckla en vegansk meny och även utbilda personalen. Besöker ni Maldiverna och JA Manafaru så hittar ni ToraFloras rätter i menyerna med byline ”developed by ToraFlora”.

När detta nyhetsbrev går ut är Tora åter på Maldiverna för att utbilda och utveckla en vegansk meny åt ytterligare en resort.


Mikrostöd till små företag inom naturturism

Stödet från Tillväxtverket riktar sig till dig som driver ett mindre naturturismföretag, och som vill attrahera och sälja till nya internationella kunder. Målet för insatsen är att vi ska få fler internationellt konkurrenskraftiga företag som arbetar med hållbara naturupplevelser.

› Läs mer


Nya hyresgäster i augusti & september

Nystartade GG redovisningsbyrå har under augusti månad flyttat in på innovationsarenan, blå sektion, plan 2 från receptionen.

Skånegårdar, mäklarfirman som säljer gårdar, flyttar in i Grön sektion i början på september.

BSV arkitekter och ingenjörer har kontor på flertalet orter i Sverige och ska nu även öppna upp kontor i Kristianstad. Från och med september hittar ni dem i röd sektion på Krinova.

Näsby hemtjänst är en helt nystartad privat hemtjänst som främst kommer att ha sina kunder i Näsby-området. Företaget flyttar in i K2, Krinovas byggnad i Metropolhuset, i början på september.


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova Incubator & Science Park erbjuder en kreativ tillväxtmiljö med stöd i utvecklings- och innovationsarbete, möteslokaler och flexibla kontorslokaler. I Krinovas uppdrag ingår att rigga projekt mellan akademi, offentlig verksamhet och näringsliv som kan leda till nya affärsidéer och innovationer. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa drivs samarbeten och projekt såväl på lokal, regional som internationell nivå. Krinova ägs av Kristianstads Kommun och Högskolan Kristianstad.

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.