Pressinformation från Wexthuset. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till Wexthuset

Senaste nytt om amaryllis!

Amaryllis är vinterns gnistrande stjärna. Välj bland klassiskt rubinröda, skimrande vit eller romantiskt rosa - det finns sorter för alla. I år lanserar Wexthuset dessutom en pangnyhet: sonatini-amaryllis!

Hippeastrum sonatini (ovan sorten 'Pink Rascal') är en fantastisk nyhet; en härdigare amaryllis som tål ner till -10 grader. Låt den  pryda i uterummet eller vid entrén om kylan inte är allt för sträng. 

Wexthuset kan erbjuda fem olika sonatini-sorter direkt från odlaren i Holland, kika gärna på hemsidan för att lära känna dem alla.

Blommorna är nätta och sitter i knippen, flera klockor per stjälk.Växtsättet är kompakt med flera blomstänglar per lök vilket ger ett frodigt, blommigt intryck.

Tack vare att de är köldtåliga kan de övervintra i ett svalt uterum eller i garaget. 

 

Så här tar du hand om din amaryllis

Våra lökar kommer direkt från odlare i Holland och har förvarats i kyla för att vara i perfekt kondition när de ska drivas i blom. De är kraftiga och av hög kvalitet, därmed ger de också fler blommor. Det tar 5-6 veckor att driva löken i blom, så räkna baklänges om du vill ha blom till advent eller jul. Värme och ljus kortar ner tiden om du vill öka takten!

  • Se till att krukan, korgen eller vad du vill odla i, har ett dräneringslager av lecakulor eller dylikt. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de snabbt.

  • Placera också gärna en tung sten eller dylikt i botten, som motvikt till den så småningom tunga blomsterkronan.
  • Fyll på med sandblandad, lucker blomjord och sätt ner löken så att ungefär 2/3 sticker upp ovanför jordytan.

  • Vattna igenom jorden och ställ krukan ljust och i rumstemperatur för att kicka igång rotning och tillväxt.

  • Nu är det bara att vänta. Snart tittar en knopp fram, men vänta med att vattna igen tills stängeln är 1-2 dm hög, annars blir den för gänglig. Vattna sedan bara ytterst lite, en lite torrare jord ger bättre rotning. Men när blomningen börjar behövs lite mer vatten. Näring är inte nödvändigt, det har löken med sig i bagaget.

  • Snurra gärna lite på krukan då och då så att stängeln blir jämnt belyst och växer rakt. Om stängeln dragit iväg kan krukan bli övertung, stötta med en blompinne i så fall.

  • Ju svalare och ljusare amarylllisen står, desto längre blomningstid och kraftigare stängel.

  • När blomningen är över skär du av blomstjälken. Vill du spara löken för att driva på nytt fortsätter du att sköta om den som en grönbladig krukväxt. På sommaren slutar du att vattna och låter den vila, gärna nergrävd i trädgården. Driv på nytt nästa höst!

Vita amaryllis är vackra i adventstid. Är vintern mild är det fint att arrangera ett litet blombord vid entrén. 

Om stjälken blir väldigt gänglig, klipp av den och ställ i vas. Amaryllis står minst lika länge som snittblomma. Stick in en blompinne i den ihåliga stjälken så står den stadigt och sviktar inte av blomkronans tyngd.

Klicka här för högupplösta bilder. Här kommer du till vårt fina specialsortiment av amaryllislökar av hög kvalitet.

Foto: Ibulb, de Ree och Blomsterfrämjandet.

Du hittar dessa och många fler smarta produkter som gör odling enkelt och roligt på www.wexthuset.com. Välkommen på besök och hör av dig om du behöver material som bilder på något annat trevligt från vår trädgårdsbutik.


Vänliga hälsningar

Karin Elmberg

Trädgårdsredaktör, presskontakt.


www.wexthuset.com

karin.elmberg@wexthuset.com

Tfn: 08-22 50 80 /  +46 8 22 50 80

Direct: 070-2929595 / +46 70 2929595

Wexthuset är ett ledande företag inom e-handel för odling och trädgårdsprodukter. Vi har flera egna agenturer från internationella kvalitetsmärken som även återfinns hos våra återförsäljare och partners.

facebooktwitterinstagramyoutubegoogleplus

Vi reserverar oss för felskrivningar och slutförsäljning av våra erbjudanden.

Vi skickar detta till dig som vi tror kan vara intressad av att få nyheter och information från oss. Om du inte önskar fler utskick från oss, klicka här.