Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Krinovas vd har ordet | Juni 2018

Värmen har nått lite mer normala midsommarnivåer och vi är på väg in i min och många andras favorithelg på året. Semestrarna har börjat för några medarbetare på Krinova och vi andra som fortfarande jobbar slutspurtar med Almedalen i sikte. Där arrangerar vi tillsammans med Skåne Nordost ett seminarium i Öresundshuset om hur man gemensamt skapar en innovationsdrivande nod för tillväxt och utveckling. Ett arbete som systematiskt pågått sedan 2011 och som vi nu ser frukten av. I detta nyhetsbrev kan ni också läsa om en hel del av det som kommer att hända efter sommaren kopplat till Krinova. Vi hoppas att det kan inspirera och ge energi inför hösten. Vi ser fram emot att få fortsätta att arbeta med vårt nationella projekt Foodinova där vi tillsammans med Inkubera (Örebros inkubator) ska skapa flera innovationsmiljöer som stödjer matrelaterade innovationsprojekt och företagsuppstarter i Sverige. 

› Läs mer


Anmäl dig till Greater CPH Foodhack #2

Boka in Food Hack#2 som går av stapeln 31 aug-2 sep på DTU Skylab! Greater CPH Foodhack arrangeras i samarbete mellan Krinova, DTU Skylab och Greater Copenhagen och är en 2-stegs raket. Hack#1 gick av stapeln på Krinova i januari (med fokus på idé/koncept) följt av kommande hack#2 på DTU Skylab med fokus på konceptutveckling, produkter och prototyper. Hacket är öppet för alla även om man inte deltog på hack#1 är man välkommen att delta på hack#2. Håll dig uppdaterad genom att följa Facebookgruppen ”Greater CPH Food Hack by Krinova and DTU Skylab” .

› Läs mer & anmäl dig


Möt oss i Almedalen!

Tillsammans med Skåne Nordost bjuder Krinova in till seminariet: "Hur skapar man en innovationsdrivande nod för samhällsutveckling och tillväxt?" För att lösa samhällsutmaningar, skapa tillväxt och ta tillvara potentialen behövs en innovationsdrivande nod även utanför storstadsregionen. I nordöstra Skåne har samverkan mellan högskola och kommuner möjliggjort att skapa en sådan nod.

› Läs mer

Skåne Nordost hälsar er, i samverkan med Krinova, välkomna på
kvällsmingel. Kom häng med oss och se vad ett Food Jam med fokus på alternativa proteinkällor kan locka fram. Vi bjuder på smørrebrød och ett spännande smakprov av alternativa proteinkällor från skånska matentreprenörer. Ett tillfälle att samtala, nätverka och inspireras!

› Läs mer


Besök utställningen Odla drickbart

Just nu pågår utställningen ”Odla drickbart” på Regionmuseet Kristianstad. Här berättas kopplingen mellan drycker och växter, men även vad odlingen betyder för människor. Utställningen, som hämtats från Spritmuseéet i Stockholm, pågår till och med 14 oktober. Under hösten bjuds på en rad spännande seminarier/workshops kopplat till dryck där Krinova är samarbetspartner. Den 7 oktober bjuder Krinova in till provning ”Kombinera alkoholfri dryck med rätt mat".

› Läs mer & anmäl dig

Anmäl dig till SM i Mathantverk

Den 17-18 oktober blir det SM i Mathantverk i Malmö. SM i Mathantverk är en produkttävling öppen för mathantverksproducenter från Sverige och övriga Norden. Arrangör för tävlingen är Eldrimner. Tävlingen syftar till att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk. Tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av såväl lekmän som experter inom respektive kategori. Sista anmälningsdag är 15 september.

› Läs mer


Foodinova - rikligt innehåll och i full gång

Med syfte att utveckla förmågan hos innovationsmiljöer att ge inkubations- och innovationsstöd till företag inom hela livsmedelskedjan har projektet Foodinova nu nått sin marschhöjd hos Krinova.

Sen projektstarten i januari har mer än 15 olika initiativ tagits inom projektet och partnerskapet som utgör ett omfattande nätverk med bl.a. SISP (Swedish Incubators & Science Parks), RISE (Research Institutes of Sweden), LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och flera universitet och lärosäten, växer.

Krinova har inom ramen för projektet fått det nationella uppdraget att hjälpa till att utveckla 3-5 nya livsmedelsrelaterade inkubatorer och innovationsarenor i Sverige. Detta för att möjliggöra kunskapsspridning som stödjer inkubation av bolag inom livsmedelsindustrin. Hittills har två nya noder, upprättats. Här kan du läsa mer om dessa.

Utöver det målet ska projektet skapa en digital plattform, en bas för erfarenhets- och kunskapsöverföring av processer, metoder och verktyg som stödjer inkubation och innovation hos bolag och innovationsarenor i Sverige.


Save the date!

Hur kan livsmedelsbranschen dra nytta av IoT (Internet of Things)?

IoT (Internet of Things) är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att allt möjligt i vår omgivning, från fordon och infrastruktur till gods och hushållsapparater, kopplas upp med små inbyggda sensorer och härmed kan ”prata” med oss och varandra.  Sensorerna läser av omvärlden och skapar information om exempelvis fuktighet eller temperatur i ett växthus, flöden av transporter och gods eller ljudnivå i en lokal. 

Hur kan mat- och dryckesföretag dra nytta av den nya tekniken och skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster?

Boka in eftermiddagen den 21 september för en spännande eftermiddag där du lär dig mer om IoT och hur du kan dra nytta av den i din verksamhet! Mer information kommer, håll utkik på Krinovas facebooksida.


Food Jam

Många spännande rätter såg dagens ljus när gastronomer, kockar och produktutvecklare experimenterade i köket tillsammans under premiären för Food Jam. Temat för dagen var alternativa proteinkällor. Glass på hampa och mjölmask, nuggets gjord på komage, lupin samt mjölmask - det var något av vad deltagarna kunde presentera efter ett par intensiva timmar i köken.  Men det kanske viktigaste resultatet av eftermiddagen var den inspiration och de nya idéer som deltagarna bjöd varandra på. Food Jam arrangerades av Krinova tillsammans med Högskolan Kristianstad som en av aktiviteterna under Skåne Innovation Week. 

› Möt några av deltagarna och se hur det såg ut på eftermiddagens Food Jam

Kristianstad Innovation Garden

Nu jobbar vi vidare mot Kristianstad Innovation Garden. Tillsammans är det omkring 200 företag som verkar på Näsby, den del av staden som Krinova finns på. Här finns många spännande möjligheter. Vi vill göra denna del av Kristianstad till en än mer attraktiv miljö att arbeta och bo i, ett Kristianstad Innovation Garden.

Vi förstod av frukostmötet som Krinova och Biosfärkontoret bjöd in till i slutet av maj, att vi är flera som delar den viljan.  Det var stort engagemang när företagare i stadsdelen, kommunpolitiker och tjänstemän tillsammans bollade tankar och idéer kring den framtida stadsdelen. Vad ska den innehålla, vilka möjligheter finns och hur kan vi tillsammans bidra för att förverkliga det hela.

› Läs mer


Ljus framtid för biogas

Det ser ljust ut för biogasen i Kristianstad. Kommunen var tidigt ute med biogasproduktion och fick stor uppmärksamhet, men under några år har intresset verkat svalna. En ny rapport visar att biogassektorn nu är hetare än någonsin och att Kristianstad kan ta täten i Europa.

– Det har aldrig varit bättre förutsättningar för biogasen än nu, säger Karl-Erik Grevendahl, KrinovaMiljö, som sammanställt rapporten "Biogas i en cirkulär ekonomi" åt Kristianstads kommun. I rapporten redogör han för förutsättningar och trender inom biogassektorn på nationell, regional och lokal nivå.

› Läs mer


Events & aktiviteter för livsmedelsföretagare

Vi ser fram emot en rolig höst med många event och aktiviteter riktade till livsmedelsföretagare! Greater CpH Foodhack, IoT för dryck- och matföretagare och workshop odla drickbart; det är bara några av de event riktade till livsmedelsföretagare som KrinovaMAT arrangerar eller är involverade i. 

› Ta en titt i kalendern

Foto: Hannah Wennerström & ToraFloraFood

ToraFloraFood tar sikte på Maldiverna

Tora med sitt företag ToraFloraFood, ett företag på Krinova Innovationsarena, har tillfälligt bytt Kristianstad mot Maldiverna som arbetsplats. Just nu befinner hos sig på en av världens främsta lyxresorts för att under tre veckor hjälpa dem utveckla en vegansk meny och även utbilda personalen. 

› Läs mer om ToraFloraFood


Nominera årets ledartalang

För att främja den positiv utvecklingen av Skåne Nordost attraktionskraft genom det moderna, utvecklande ledarskapet i företag, skapar nu Högskolan Kristianstad Uppdrag AB ett prestigepris i samarbete med Sparbanken Skåne. Priset för vinnaren blir att få genomgå HKR Uppdrag AB:s mest exklusiva ledarskapsutbildning ”MBA i praktiken” med start i oktober 2018.

› Läs mer om priset och hur du nominerar 


Välkommen Olof!

Vi hälsar Olof Pehrsson välkommen som business designer på Krinova, hans långa erfarenhet av produktutveckling och processanpassningar i livsmedelsbranschen blir ett tillskott till Krinovas team. Olof började den 15 juni och kommer att arbeta 50 %.


Nya hyresgäster på Krinova i sommar

I början av juli flyttar rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad in i Gul sektion. Företaget har kontor på många orter runt om i landet och har nu valt att även öppna ett i Kristianstad.

I Krinovas byggnad på kortsidan av ”Metropolhuset” flyttar två nya företag in. Det ena är Garda Alarm, ett svenskt hemlarmsföretag som har tiotusentals kunder i södra Sverige.

Det andra företaget som flyttar in i ”Metropolhuset” heter Small Change Akupunktur. Daniel Skyle, ägare och specialist på kinesisk medicin, arbetar med den äkta akupunkturen och behandlar många olika typer av symptom och sjukdomar.

Första augusti flyttar Kabona in i blå sektion, tredje våningen, i Krinovas huvudbyggnad. Företagets affärsidé bygger på ett helt nytt sätt att tänka runt värme, kyla och ventilation.


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova Incubator & Science Park erbjuder en kreativ tillväxtmiljö med stöd i utvecklings- och innovationsarbete, möteslokaler och flexibla kontorslokaler. I Krinovas uppdrag ingår att rigga projekt mellan akademi, offentlig verksamhet och näringsliv som kan leda till nya affärsidéer och innovationer. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa drivs samarbeten och projekt såväl på lokal, regional som internationell nivå. Krinova ägs av Kristianstads Kommun och Högskolan Kristianstad.

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.