Sustainability Circle fyller jämt: åtta år

 

Det firar vi med att bland annat kunna räkna in tre universitet bland våra medlemmar; Chalmers, Luleå Tekniska Universitet och Högskolan i Skövde. Och, vad viktigare är; vi har redan ett forskningssamarbete med dem alla tre. 

 

Längst har vi kommit med Chalmers, förstås. Chalmers har ju varit medlem sedan 2012. På bilden nedan ser nyhetsbrevets läsare docenterna Anders Skoogh och Cecilia Berlin analysera ledarskapet inom underhåll i tjugo av våra största medlemsföretag tillsammans med undertecknad. Projektet kommer att resultera dels i en rapport till våra medlemmar som vi hoppas skall prägla en del av höstens nätverksmöte, dels i en forskarrapport till den akademiska världen. Den senare är viktig även för näringslivet eftersom det nästan bara är genom forskning som vi kan påverka högre utbildning och därmed utbildningen av kommande årskullar arbetskraft.

Dessutom håller vi på att starta upp ett antal parallella forskningsstudier kring algoritmer för Smart Maintenance. Såväl Chalmers som Högskolan i Skövde och Luleå Tekniska Universitet kommer att medverka med forskningsstudier kring case hos våra medlemmar. De flesta torde vara inriktade på rotation. I en första omgång medverkar Volvo Powertrain, Volvo Personvagnar, SSAB, Sandvik, Husqvarna, Billerud Korsnäs, Valmet och SKF. I en andra omgång verkar det som att minst lika många medlemsföretag till av samma stora dignitet är intresserade. Förutom en fungerande programvara skall även detta projekt resultera i forskningsrapporter.

 

För ett halvår sedan fick Sustainability Circle omdömet att ha tagit in underhåll i näringslivets finrum. Låt mig få komplettera detta med att vi nu även finns i akademins finrum. De kommande åren kommer att bli väldigt spännande.

 

Trevlig sommar!

Anders

Nyfiken på digitalisering?

 

Smart Maintenance har en dubbel relation till digitaliseringen:

 • Smart Maintenance möjliggör en framgångsrik digitalisering.
 • Digitaliseringen möjliggör Smart Maintenance. 

 

Därför skall vi som är aktiva i Sustainability Circle vara erkänt duktiga på digitalisering i en lite vidare bemärkelse än ”bara” Smart Maintenance.

 

Digitaliseringen begränsas bara av de fysiska lagarna och vår fantasi. Digitaliseringen gör fantasin viktigare än någonsin. Digitaliseringens stora frågor är inte vad och hur utan varför inte.

 

Med syftet att förstå mer av möjligheterna är Du som är aktiv i Sustainability Circle välkommen till en avgiftsfri temadag om digitalisering.

 

Under dagen ägnar vi oss åt frågor som:

 • Var befinner sig digitaliseringen just nu och vad kan vi förvänta oss av de kommande tio åren?
 • Vilka är det viktigaste verktygen i den digitala verktygslådan?
 • Hur kommer digitaliseringen att påverka samhället, våra företag och ekonomin?
 • Hur kommer digitaliseringen att förändra våra liv?
 • Hur fort kommer det att gå?
 • Vilket mind set skall vi ha?

 

Diskussionsledare är Anders Källström. Han är ordförande i tankesmedjan Sustainability Circle och adj professor i digitalisering vid Högskolan i Skövde. 

 

Alla deltagare kommer när ni anmäler er att få ett färskt exemplar av Anders Källströms vitbok om digitalisering inför seminariet. Seminariet genomförs i:

 

 • Stockholm den 11 september på ett centralt konferenshotell [ANMÄLAN >>>]
 
 • Göteborg den 18 september hos SKF på Solution Factory, von Utfallsgatan 2, Göteborg [ANMÄLAN >>>]
 

 

Tiden är 09-16 inkl lunch. Anmäl dig så snart som möjligt!

 


Bok tips!

Ett boktips skall kanske bestå av en bra bok man läst men mitt tips kommer bestå av bra böcker som jag vill läsa. Målet var också att  komma upp med ett tips men som så ofta är det svårt att välja därför kommer här tre högst läsvärda böcker, baserat mitt intresse och andras rekommendationer. Ni kan få min recension i höst.

 Max Tegmark – Liv 3.0 – Tegmarks bok kommer rekommenderad av Elon Musk, Stephen Hawking och Anders Källström. Tegmark sägs vara en av de mest intelligenta människorna just nu och hans samtal om den Artificiella intelligensens tid tänker jag är ett måste för alla som är intresserade av samhälls och företagsutveckling som den kommer se ut de närmsta åren.

 

Navi Radjou mfl - Jugaad Innovation – Boken är från 2012 och har kanske en del år på nacken, det intressanta här att den handlar om innovation i ett resursbegränsat sammanhang – det är enligt författarna vad som krävs för att ta Indien in i nästa århundrade. Vi har en tendens att tänka att världen är centrerad runt väst, vilket den kanske är historiskt och kulturellt för oss. Men i alla andra avseenden så är Asien centrum, tillväxt, befolkningsmängd mm. Därför intressant med en Indisk bok som ändå är på ett tema som intresserar oss alla – innovation.

 

Charles Duhigg – Vanansmakt – Vad är det som gör att en del alltid hinner med och andra aldrig har tid? En evig fråga för mig. En del av svaret tror jag handlar om att skapa goda vanor. Enligt Economists recension är boken baserad på ”research och skriven i lättsam stil med rätt balans mellan intellektuell seriositet och praktiska råd kring hur man kan bryta sina dåliga vanor”. Att ha väntat på den svenska översättning gör boken mer lättläst.

 

Mycket nöje!

Henric


Kalendarium 2018

Workshops/Nätverksaktiviteter

Smart Maintenance

 • 20 november - Värd IVL i Stockholm/Göteborg

 

Maintenance Excellence 

 • 1 november - Värd PlantVision
 • 14 november - Värd Pichano Holding i Gävle
 • 6 december - Värd DynaMate AB i Södertälje 

 

Seminarier

Vad du behöver veta om digitalisering!

Smart Maintenance har en dubbel relation till digitaliseringen:

 • Smart Maintenance möjliggör en framgångsrik digitalisering.
 • Digitaliseringen möjliggör Smart Maintenance.


Digitaliseringen begränsas bara av de fysiska lagarna och vår fantasi. Du som är aktiv i Sustainability Circle välkommen till en avgiftsfri temadag om digitalisering. Anmäl dig genom att klicka på rätt länk nedan.

iSeminariet genomförs i:

 • Stockholm den 11 september på ett centralt konferenshotell.
 • Göteborg den 18 september hos SKF på Solution Factory, von Utfallsgatan 2, Göteborg
 • Malmö den 25 september 

Konferenser

På Sustainability Circle Meetings samlas vi kring konkreta case som visar hur långt Smart Maintenance kommit just nu. Konferensen är dessutom ett viktigt tillfälle för oss alla att nätverka med likasinnade.

Under 2018 har vi följande datum att se fram emot:

 • Sustainability Circle Meeting: 10 oktober i Göteborg

Medlemmar


linkedinfacebookyoutube