Hej ##firstname##!

 

Nätverket träffades hos Sandvik SMT

Häromveckan var vi ett 30 tal personer från 12 verksamheter som träffades hos Sandvik SMT i Sandviken. Maj har ju inneburit värme rekord på många håll i Sverige och det var en underbar sommardag. Tack Jenny Rosendahl och team för ett bra värdskap. Späckat schema med flera intressanta presentationer från olika avdelningar inom Sandvik, studiebesök och gemensamma diskussioner runt hur vi tillsammans på enklaste och snabbaste sätt utvecklar våra verksamheter. Reflektioner och axplock från presentationer och diskussioner:

 

 • Många verksamheter har en utmaning med att hantera dagliga förbättringar samtidigt som de tar steg baserat på ny teknik. Även inom IT finns utmaningen. Sandvik talade om ”Two speed architecture” grunden och utveckling parallellt, något som vi känner igen från underhåll. Samtidigt som vi implementerar prediktivt underhåll baserat på AI så jobbar vi med ständiga förbättringar i smörjronderingar , tex lean och machinelearning parallellt. Det ställer krav på våra medarbetare, ledare och organisationer att hantera både och samtidigt.
 • Utveckling av våra organisationer måste ske genom att attrahera nya kompetenser men också utveckla de vi har, Sandvik berättade tex om ett framgångsrikt traineeprogram för el och mek.
 • Det finns ett stort behov av att jobba tillsammans it-arkitektur, inköp, verksamhet med flera ”avdelningar” så att vi snabbt får upp gemensamma regler runt datahantering. Ja! det finns mycket data som vi kan använda men det finns också stort behov att bli överens om hur data skall klassificeras. Om vi kan bli överens inom alla avdelningar så kan vi få det rätt från början. Om vi skall korrigera i efterhand så är det ett stort jobb. Vi inom Smart Maintenance behöver lära oss prata samma språk inte bara som ekonomer och chefer utan också som IT avdelningarna och förstå deras prioriteringar och bekymmer så vi på bästa sätt kan förklara våra behov.
 • Två ”skolor” börjar anas, en som säger samla all data du har och se vad som kan komma ut ur den, en annan som säger bestäm vad du vill ha ut och samla sedan data. Det finns anhängare och argument till båda skolorna i alla avdelningar, IT, drift, underhåll.
 • Det finns en stark önskan av att samarbeta mellan industrier för det finns så många applikationer, traverser, pumpar etc etc, som vi vill förstå hur vi kan applicera ny teknik på. Dela framgångsexempel är en genväg för alla.
 • Endast fantasin sätter gränserna för nya applikationer – Sandvik berättade om sina nya smarta rör med inbyggda sensorer för inprocess-mätning där det inte tidigare vart möjligt. Det behövs fortfarande ytterligare teknikutveckling tex av sensorer, affärsutveckling av tex kontraktsmodeller och marknadsföring för att kunder skall förstå och enkelt ta till sig de nya möjligheterna. Befintliga case är ofta kopplade till forskning och utveckling och riskvilliga och teknikintresserade personer och organisationer, inte ännu mainstream erbjudanden.


Tips!

Det är lätt att bli trött på alla kommersiella nyhetsbrev som man sällan bett att få. Själv avprenumererar jag på minst ett i veckan som jag aldrig bett om.

Givetvis är ambitionen att det nyhetsbrev som Du nu läser inte skall uppfattas och värderas som ett sådant. Vi har ambitionen att informera och bilda utan att sälja.

 Men, det finns ett nyhetsbrev till som jag skulle vilja rekommendera er; World Economic Forums (WEF). The Agenda Weekly. Tio artiklar i veckan, alla läsvärda och lättlästa. Nyhetsbrevet speglar de intressen som makteliten inom WEF just nu intresserar sig för, vilket gör det ännu mer värt att läsa.

 

Gå in på 

https://www.weforum.org

 

Scrolla ner, nästan, till botten. Skriv in Din mailadress vid Subscribe for updates. Och, njut när The Agenda Weekly kommer nästa gång.

 

Anders

 


Kalendarium 2018

Workshops/Nätverksaktiviteter

Smart Maintenance

 • 20 november - Värd IVL i Stockholm/Göteborg

 

Maintenance Excellence 

 • 14 november - Värd Pichano Holding i Gävle
 • 6 december - Värd DynaMate AB i Södertälje 

 

Konferenser

På Sustainability Circle Meetings samlas vi kring konkreta case som visar hur långt Smart Maintenance kommit just nu. Konferensen är dessutom ett viktigt tillfälle för oss alla att nätverka med likasinnade.

Under 2018 har vi följande datum att se fram emot:

 • Sustainability Circle Meeting: 8 maj i Göteborg
 • Sustainability Circle Meeting: 10 oktober i Göteborg

Referensgruppsmöte

En gång i månaden kallar vi nätverket till ett refensgruppsmöte där vi diskuterar aktuella frågeställningar. Datum och teman för kommande möten är:

 • 18 maj: Behovet av utbildning

Medlemmar


linkedinfacebookyoutube