Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

Datum 2018-05-30

Nominera till vägledarpriset 2018

 

Passa på att nominera senast på fredag 1 juni 2018!
Tremedia är stolt sponsor av Vägledarpriset. I år delas priset ut vid IAEVG-konferensen "A Need for Change" i Göteborg. På Tremedia hoppas vi på detta sätt kunna bidra till att uppmuntra, stödja och premiera engagerade vägledare runt om i landet. Prissumman är 15.000 kr.

Vem kan få priset?
Syftet med priset är " Att lyfta fram personer som har visat särskilt engagemang för vägledning inom skola, arbetsliv, främjat nationellt eller internationellt samarbete, samverkan mellan skola och arbetsliv, utvecklat vägledningen genom nya arbetsformer/metoder samt har gett goda exempel på vägledning."

Hur nominerar jag?
Enklast är att nominera direkt på Vägledarföreningens webbplats. Sista dag för nominering är fredag 1 juni 2018. Formuläret hittar du här.

Hjälp oss genom att nominera
Vi vill gärna uppmuntra så många av er som möjligt att uppmärksamma kollegor och eldsjälar ute på alla skolor och arbetsplatser.
Ta chansen och nominera någon du tycker borde uppmärksammas!


Student eller privatperson?

Beställ böcker direkt från Tremedia!

Du vet väl att du som student/privatperson kan beställa direkt från oss på förlaget Tremedia? Då bjuder vi på momskostnaden och du slipper bok­handelns påläggskostnader.

I denna prislistan ser du de priser som gäller för dig som är student/privatperson:
Prislista böcker 2018: Student/privatperson.pdf

Den exakta fraktkostnaden ser du här i e-butiken. När du beställt får du en orderbekräftelse via mejl och leveransen inom en vecka.

Beställ här på vår webbplats!
OBS! Fakturan skickas separat och momsen på frakten är inte rabatterad.

 


Översikt över meritpoäng

På Universitets- och högskolerådets webbplats finns nu en sammanfattning i tabellform som visar skillnader i meritpoängsfördelning för gymnasieexamen och slutbetyg. Max 2,5 meritpoäng gäller får båda. Poängen läggs till jämförelsetalet.

Läs mer på uhr.se >>


Fortsatt lågt intresse för bristyrken

Det råder stor brist på lärare och vårdpersonal. Men antalet sökande skulle behöva öka betydligt till många av utbildningarna. Det visar UKÄ:s årsrapport om trender i svensk högskola.

De senaste åren har problemen med kompetensförsörjningen inom skola och vård blivit allt mer uppenbara. Staten har därför gett universiteten och högskolorna ytterligare anslag för att öka antalet platser på lärarutbildningarna och utbildningarna till sjuksköterska och specialistsjuksköterska. Men intresset för de flesta av utbildningarna har inte ökat i takt med behoven av utbildade. Antalet nybörjarstudenter har ökat på bara ett fåtal av de utbildningar som behöver byggas ut.

– Att bygga ut utbildningarna kan vara en del av lösningen, men det krävs fler insatser för att öka intresset så att platserna inte ska stå tomma, säger UKÄ:s generaldirektör Anders Söderholm

Läs mer på uka.se >>

Läs rapporten som pdf – Årsrapport 2018 för universitet och högskolor >>


Färre sökalternativ från och med i höst på Antagning.se

I höst när anmälan till vårterminen 2019 öppnar kommer det att ha skett en förändring på Antagning.se. UHR har tillsammans med lärosätena beslutat att ändra antalet sökalternativ från nuvarande 20 till 12 i alla höst- och våromgångar. Sommarkurserna går från 20 sökalternativ till 6.

Läs mer på uhr.se >>


Gymnasiesärskolan: Nationell upplaga

Broschyren om gymnasiesärskolan vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare och som vill ha ett material att arbeta med som handlar om gymnasiesärskolan. Den omfattar 16 sidor och är digitaltryckt i A4-format.

Den kan delas ut till föräldrar och elever men även användas för att informera om gymnasiesärskolan både inom och utanför skolans värld.

Komplettera med PowerPoint 
Du kan med fördel kombinera broschyren med den tillhörande PowerPoint-presentationen. Presentationen bygger på broschyren och har samma grafiska utformning.

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex.  98 kr/ex
2–9 ex.  70 kr/ex
10–49 ex.  59 kr/ex
50–100 ex.  51 kr/ex
100–  43 kr/ex

Pris PowerPoint gymnasiesärskolan (exkl. moms och frakt)
555 kr

Leverans vecka 34 tillsammans med Programväljaren

Beställ i vår webbutik eller mejla din order till order@tremedia.se


Allt högre utbildningsnivå bland YH-studerande

Utbildningsnivån bland de som påbörjar yrkeshögskolestudier har höjts enligt ny statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan. Var tredje studerande som påbörjar en YH-utbildning har tidigare erfarenheter av eftergymnasiala studier. När det kommer till utrikes födda är utbildningsnivån ännu högre.

Läs mer på myh.se >>


CSN: Nytt från och med 1 juli 2018

Det är en del belopps- och regeländringar som börjar gälla för studier från och med den 1 juli. Här får du en kort sammanfattning över de större ändringar som är på gång.

  • Höjning av bidragsdelen inom studiemedlen
  • Höjning av studiebidraget för unga på gymnasiet
  • Högre bidrag för de som läst introduktionskurser på gymnasiet
  • Högre bidrag för studerande på KPU
  • Nya regler om merkostnadslån för undervisningsavgift
  • Nya belopp för lån till resor vid utlandsstudier
  • Ändrade regler om utländska utbildningar

En mer detaljerad sammanfattning finns på csn.se >>


Följ oss gärna på Facebook och Instagram ;-)

facebookinstagramhomepage

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2018

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.