Nyhetsbrev med senaste från MediaCenter.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev - juni 2018

Digital kompetens och förskolan

I maj anordnades IT i förskolan, Lycksele av MediaCenter i samarbete med Region 10. Drygt 80 pedagoger från nio inlandskommuner deltog och fick en dag full av inspiration och kollegiala möten. Föreläste gjorde bl a Markus Bergenord från Skolverket, som berättade om de föreslagna förändringarna kring Digital kompetens i Lpfö, samt om en kommande webbkurs för pedagoger kring detta. Spännande tycker vi!

Till hösten, närmare bestämt 1/11, gör vi såklart om detta (för fjärde gången) i Umeå. Mer info kommer både före och efter sommaren, men skriv upp datumet!


Nu har vi utbildat 40 pedagoger i länet inom fjärrundervisning!

Vi vill tacka alla våra deltagare som gått vår tvådagarsutbildning i fjärrundervisning i november och i april! Ni har bidragit stort till; lärande, trivsam gemenskap, utbyte av goda idéer och  nätverk! 

Läs mer om detta och mycket annat på www.fjarr.nu

 


Nytt på MediaWebben

Här tipsar vi om nyinköpta filmer och program på MediaWebben och program från UR.

Klartänkt

Se serien på MW

De fyra filmerna i Klartänkt är en del i utbildningspaketet Klartänkt som tar avstamp i läroplanen. Filmerna, liksom handledningen, berör vetenskaplig metod, källkritik, vetenskapshistoria, kritiskt tänkande och argumentationsfel.

 

 

Upptäck Sverige - Landskapet Norrland
Se filmen på MW

Upptäck Sverige - Landskapet Norrland

Norrland är ett stort område i norra Sverige och består av 9 landskap. Men här bor endast en miljon människor. Vissa delar av landsbygden håller dessutom på att avbefolkas eftersom många ungdomar väljer att flytta till städerna där utbildningar och jobben finns. Norrland präglas av naturen och närheten till den. Tystnaden och lugnet gör sig påminda.

 

Varför ska vi rösta?
Se filmen på MW

Varför ska vi rösta?

Sverige är ett föregångsland när det gäller demokrati och i en av våra grundlagar står det att "all offentlig makt i Sverige utgår från folket". Så ska det vara tycker vi och just därför är det viktigt att rösta vart fjärde år när vi har val i Sverige. I filmen följer vi med när två unga förstagångsväljare går till vallokalen för att rösta. Men vem har rätt att rösta och till vilka val röstar vi? Vilka är det som ansvarar för att ett val går rätt till?

Stressade ungdomar
Se filmen på MW

Stressade ungdomar

Fler och fler ungdomar känner sig idag mer stressade och oroliga inför framtiden än någonsin tidigare. Det ställs högre krav från både samhället och skolan på att skaffa sig en utbildning för att ha en chans att komma in på arbetsmarknaden. Stressen och den psykiska ohälsan har ökat dramatiskt hos tonåringar de senaste 15-20 åren!

Elevinloggning - referenskod

För att elever ska kunna se filmer på MediaWebben så behöver dom ha en referenskod som ni pedagoger kan skapa själva och dela ut till era elever. Principen är enkel!

Referenskod: "klassbeteckning"-skolans kundnummer.

Klassbeteckning kan Ni redan, medan skolans kundnummer står efter skolans namn vid registreringen.

T.ex: 5b-110 är referenskod som alla elever från klass 5b på Carlshöjdskolan använder.

Här kan dom registreras på MediaWebben.

Har du ytterligare frågor, hör av dig till

Feriz Zecic  070-281 57 58
feriz.zecic@regionvasterbotten.se


Resursbank för digitala pedagoger!

Har du svårt att hitta bra digitala resurser som kan hjälpa dig i din undervisning?

Då har vi skapat en idé- och resursbank, där vi samlat information om den nationella digitaliseringstrategin, styrdokumentsförändringar samt inte minst massor av tips på digitala verktyg och resurser för dig som pedagog! "Resursbank".


Kontakta oss för kurser!

Vi kommer gärna ut till er för föreläsningar och kurser, t ex kring programmering i undervisningen. Läs mer om denna och andra kurser, riktade till pedagoger i Västerbotten: http://www.mittmediacenter.se/kursutbud

Kontakt:

Tomas Svedgård 070-626 37 25
tomas.svedgard@regionvasterbotten.se

Linda Rudolfsson 070-565 57 83

linda.rudolfsson@regionvasterbotten.se


Din personliga integritet och vår hantering av dina personuppgifter är viktig för oss. För att du ska känna dig trygg med hur vi på MediaCenter behandlar dina uppgifter vill vi berätta för dig vad som gäller. 25 Maj träder den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Du får det här nyhetsbrevet för att du någon gång har börjat prenumerera på det. Vi behandlar endast ditt namn och din e-post. Vi delar naturligtvis inte dina uppgifter med någon annan. Innehållet i våra nyhetsbrev är endast kunskap och mervärde kring nyhetsbrev, e-postmarknadsföring och evenemangshantering.

Kontakta oss gärna om du har frågor. Vill du avregistrera dig så gör du det här nedan, då tas du bort ur vårt system.
© 2018 MediaCenter - Region Västerbotten
Västra Norrlandsgatan 13
901 09 Umeå
mediacenter@regionvasterbotten.se

MediaCenters Facebook

Pedagog Västerbotten

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar inom förskola och skola i Västerbotten, har ett konto på MediaWebben eller är allmänt intresserad av film och IT i skolan. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.