Nyhetsbrev med senaste nytt från Svealandskusten. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

maj 2018

Svealandskustens nyhetsbrev

I sommarens nyhetsbrev tipsar vi om läsning för alla som vill veta mer om vår vackra skärgård. Stockholms universitets Östersjöcentrum och Svealands kustvattenvårdsförbund önskar er en riktigt skön och vilsam sommar!


Rapportens omslag

Svealandskusten 2018


Så mår din fjärd

Nu finns resultaten från provtagningarna år 2017 inlagda i sammanställningen av förbundets omfattande mätprogram längs Svealands kust.

Se hur det ser ut i just din fjärd!


Vad växer i din vik?

Hur ser det ut i regionens grunda vikar? Vad karaktäriserar dem? Vilka alger och växter finns där? Missa inte vår karttjänst där du kan se vikarnas olika karaktär och deras ekologiska status i både text och fina diagram. Totalt 180 vikar längs Svealandskusten. Hitta din vik!

Läs mer om viktiga grunda vikar här.


Livsmiljöer och arter

Olika typer av livsmiljöer i havet fungerar på olika sätt och bebos av olika djur och växter. De flesta undersökningar som görs fokuserar på en särskild typ av livsmiljö. Läs mer om klippstränder, grunda vikar, öppna vattnet och hårda och mjuka djupa bottnar. Eller gå direkt till Livet i havet för en utförlig presentation.


Vetenskap för beslutsfattare

Vetenskap och politik talar ofta inte samma språk. Bara en bråkdel av kunskapen om vår känsliga och unika marina miljö når fram till samhällets beslutsfattande instanser. För att överbrygga den klyftan finns Webbmagasinet Baltic Eye

Här finns läsvärda artiklar om exempelvis musselodling, båtliv, avancerad vattenrening, plastproblemet och fiskefrågor. Läs mer

 


Missa inte båtmiljö.se

Sajten Båtmiljö.se drivs numera av Svenska Båtunionen och har nationellt fokus. Den är fullmatad med miljösmarta tips och idéer för båtägare och andra som vistas på sjön. Missa inte att länka dit, och passa på att uppdatera dig inför semestern!


Hälsning från Frida

Detta är första nyhetsbrevet med mig som förbundssekreterare. Jag är glad att träda in i en tid då vi kan rapportera om positiva effekter av det arbete som ivriga miljöförekämpare har jobbat med under lång tid. Sådana nyheter har lågt nyhetsvärde och syns inte så ofta i media. Jag tycker det borde vara tvärtom. Vi har utfört ett arbete, och när man ser effekter av att man är på rätt spår - det är då det ger slagkraft!

Jag kommer verka för att sprida tyngden som finns i provtagningarna; en effektiv geografisk samordning och en utförare med hög legitimitet. Jag kommer också verka för att medlemmar, styrelse och övriga runt förbundet lätt ska kunna verka i samma anda med det underlag av kompetens och samarbetsförmåga som förbundet är bärare av.

Jag önskar er en fin sommar med all väderlek som behövs för just den aktivitet som ger er återhämtning.

Trevlig sommar!
Frida Eik Kvarnström, förbundssekreterare


Förbundets webbplats
På Svealands kustvattenvårdsförbunds egen webbsida hittar du information om verksamheten och även de nyhetsuppdateringar som görs på både Facebook och Twitter. Läs mer

Årsstämma
Förbundets årsstämma hölls 26 april. Handlingar och presentationer finns på vår webb. Läs mer

Medlemsmöte
Vårens kontaktombudsmöte hölls den 4 maj. Då presenterades den nya årsrapporten, liksom en möjlig lösning på fosforfrågan samt kommunernas ansvar för bättre vatten. Läs mer

Kontakt
Frida Eik Kvarnström, förbundssekreterare
08-5800 2101, Frida.eik-kvarnstrom@storsthlm.se 


Sprid gärna detta nyhetsbrev vidare till personer i ditt nätverk som du tror kan vara intresserade. 
Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? Klicka här!


På webbplatsen svealandskusten.se samlar och presenterar vi data och kunskap om miljötillståndet längs Svealandskusten i ett gemensamt sammanhang. Projektet drivs av Stockholms universitets Östersjöcentrum i samverkan med Svealands kustvattenvårdsförbund.

Stockholms universitets Östersjöcentrum, Annika Tidlund (huvudredaktör) 08-16 37 18, svealandskusten@havet.nu