Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Åstorps hembygdsförening har under våren bjudit in traktens barn till en arkeologiklubb. Tre lördagar har man träffats och gjort exkursioner till olika fornlämningar - barnen har fått titta på bronsåldershögar, odlingsrösen, medeltida gårdstomter och mycket mer. Vid sista träffen fick de även prova på att göra en mini-utgrävning i hembygdsgårdens trädgård... Är ni intresserade av att starta en arkeologiklubb? Kontakta Sara Williamsson!

Nyhetsbrev nr. 2 - maj 2018

Vår ordförande hälsar välkomna till Skånes hembygdsförbunds stämma i Göinge den 5 maj!

Årets stämma i Skånes hembygdsförbund genomförs i Broby i Östra Göinge kommun på gränsen mellan den sista utlöparen av Kristianstadsslätten och skogslandet. Helgeå, som har flera vattenkraftverk, rinner fram som en pulsåder genom hela Östra Göinge. Det lummiga Broby ligger i centrum av kommunen och där ska vi alltså få uppleva tidernas festligaste stämma med hembygdsrörelsen mitt i byn. Den nya visionen förespråkar ju en mera aktiv hembygdsrörelse ute i samhället, där människorna finns.

Skånes hembygdsförbund, som fyller 90 år, och värdföreningen Göinge hembygdsförening, som fyller 100 år, skall tillsammas göra denna majdag till ett oförglömligt minne för dig. Hela Broby torg med många föreningars aktivititeter kommer att vara till för allmänheten under tre timmar. Detta sker dessutom framför gästgivargården, som har 400-åriga anor, och mycket nära det forna tingshuset; Broby hade ting i 333 år! Några hundra meter från torget hittar du marknadsplatsen, som varit aktiv 1-2 gånger per år sedan 1783. Nära torget hittar man bl.a. Lindvalls järnaffär som har ett sortiment från det mest moderna till sådant som har flera decennier på nacken – välkommen dit! Broby har haft ett av Skånes sanatorier, vilket idag utgör flyktingförläggning m.m. Dessutom hade Broby ett pappersbruk mellan åren 1957 och 1982. Idag är detta område en form av industrihotell.

För dig som är delegat genomförs själva stämman i Broby församlingshem – den lokal som kan hysa flest besökare i Broby. Här ska vi fatta beslut om stadgerevidering, om verksamhetsplan och mycket annat viktigt. Tyvärr har vi inga motioner i år. Stämman leds av Maria Ward, som är Region Skånes kulturnämnds ordförande. I hennes sällskap har man aldrig tråkigt!

Du kommer också att möta den fina hembygdsparken med ett 15-tal hus, som ägs i sin helhet av Göinge hembygdsförening. Där finns möjlighet att dricka kaffe/te med tilltugg på eftermiddagen. Du kan också passa på att titta in i stugorna med sina imponerande agrara kulturarv, titta på en utställning i museet om föreningens verksamhet under 100 år och kanske hitta en bok i det rikhaltiga lokalhistoriska litteraturutbudet.

För er som har lite mer tid att spendera i Göingebygden rekommenderas turer i det småskaliga landskapet kring Broby eller längs Helgeå såväl norrut som söderut.

Välkommen till 2018 års förbundsstämma i den vackra Göingebygden – en av mina hembygder.

/ Sven Jensén

ordförande Skånes hembygdsförbund

190-årskalas i Broby!

Tillsammans med värdföreningen för årets förbundsstämma, Göinge hembygdsförening, firar vi 190 år! Den 5 maj, kl 10 -13, intar därför hembygdsrörelsen Torget i Broby med veteranfordon, familjeaktiviteter, bygdespel, stenhuggare, kulturväxter och mycket mer! På eftermiddagen är det öppet i Hembygdsparken, där man kan slå sig ner med en god kopp kaffe och fika. Alla är välkomna!

Tid: lördagen den 5 maj. Mingeltorg kl 10 – 13, Hembygdsparken 13 – 16

Plats: Broby

Ny medlemsförening!

Vi välkomnar Rydebäcks museiförening som bildades 2012 med målet att stödja, utveckla och tillgängliggöra Rydebäcks museum. Museets samlingar är för närvarande nerpackade, och föreningen letar efter nya lokaler, men man berättar istället om Rydebäcks historia på många andra, spännande sätt. Via föreningens hemsida kan man t.ex. hitta mycket intressant läsning om platsens historia, från istiden fram till dagens villaområde. Vi hälsar föreningen välkommen till hembygdsrörelsen, och till krets 9.

Rydebäcks museiförening arrangerar bland annat visningar av Rydebäck för de lokala skolorna. Foto: Jenny Aspenberg

Vi gratulerar Röke sockengille…

… som fick en nominering till Kålrotsakademins stora pris 2017! Kålrotsakademin arbetar bl.a. med att främja de kulturhistoriska och geografiska kopplingarna mellan råvara och färdig måltid. Under förra året arbetade man med temat ”Med dialekten som krydda”, och i nomineringen av Röke sockengille kan man läsa att föreningen ”…upprätthåller traditionen med ”bottegröd”. En rätt bestående av kokta ”botter” eller ”puggor”, det vill säga gråärtor, som mosas ihop med potatis. Rätten serveras med kokt fläsk och ”drikkablänning”, det vill säga en blandning av svagdricka och mjölk.” Bottegröten serverades enligt ordföranden i föreningen, Rikard Arvidsson, fram tills ett par år sedan. Då fick man svårt att få tag på gråärtorna. Men tack vare uppmärksamheten kring nomineringen har föreningen nu fått in flera tips på var det finns. ”Så även om vi inte vann utmärkelsen, så kan vi nog komma igång med bottegröten igen, tack vare nomineringen!” berättar Rikard.

2017 hade skånsk hembygdsrörelse över 500 aktiviteter särskilt riktade till barn och unga!

Förra årets statistik samlades in av Sveriges Hembygdsförbund, och 72 föreningar i Skåne svarade på enkäten. Särskilt efterfrågades aktiviteter för barn och unga, och aktiviteter där de varit med redan i planeringen. Över 500 sådana aktiviteter genomfördes under förra året i Skåne. Eftersom vi har ytterligare 32 föreningar är troligtvis siffran högre i verkligheten. Statistiken är mycket viktig, och kan användas i många sammanhang, varför vi hoppas att ännu fler svarar nästa år! Läs hela sammanställningen av statistiken på Sveriges Hembygdsförbunds hemsida

Bidrag till några skolbussar!

Ett av de stora hindren för skolorna att komma på besök kan vara att hitta finansiering till bussen. För att avhjälpa detta hinder kan därför våra medlemsföreningar söka bidrag hos Skånes hembygdsförbund under 2018. Bidraget är på max 5 000 kr, och skall gå till att bekosta bussfärd för skolelever i grund- eller gymnasieskola till och från en aktivitet som en medlemsförening arrangerar. Det kan t.ex. handla om besök på hembygdsgården eller en visning av kulturmiljö/landskap i närområdet. Besöket skall genomföras under 2018, och ansökan görs tillsammans med en skola. För mer information och ansökan kontakta Sara Williamsson, sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se senast den 15 juni. Först till kvarn gäller! Bidraget skall används under 2018.

Vid en arkeologisk utgrävning i Västra Ingelstad förra våren samarbetade Oxie Härads Hembygdsförening med den lokala skolan, ett av många samarbeten med skolan som hembygdsrörelsen hade under 2017.

Ny dataskyddslag

Den 25 maj träder en ny dataskyddslag, som kallas GDPR, i kraft. Den nya lagen påverkar bl.a. hur föreningar får lov att hantera personuppgifter i medlemsregister och vilka uppgifter som får lov att sparas. Läs mer om GDPR på datainspektionens hemsida

Nya Tidsmaskinen-rundor i Ängelholm

Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening har skapat två nya Tidsmaskinen-rundor. Den ena berättar om ett tjugotal viktiga kvinnor i Ängelholms moderna historia och den andra rundan guidar besökaren bland stadens offentliga konst. Rundornas nerladdningsnamn är ”kvinnokraft” och ”konstrunda”. Läs mer om Tidsmaskinen, och om de färdiga rundorna, på vår hemsida

Arrangemangens tid är här…

… ni glömmer väl inte att anmäla er till de rikstäckande arrangemangsdagarna:

Hembygdsrörelsen får ny hemsida

Under våren kommer en ny hemsida att lanseras av Sveriges Hembygdsförbund. Adresserna kommer att vara de samma, men utseendet på sidan förändras, liksom hur det ser ut när man arbetar med den. Under hösten kommer vi att arrangera kurser i hur den nya hemsidan fungerar, men redan nu är det viktigt att ordföranden i de föreningar som använder sig av hembygd.se skickar in en anmälan om vem som är administratör till Sveriges Hembygdsförbund. Det gör man enklast genom det formulär som skickats ut till hemsidans administratörer. 

Nyfiken på husens historia?

Så här i vårstädningstider upptäcker man kanske spännande detaljer i hembygdsgårdens väggar, tak eller rentav golv. Mycket finns skrivet om den äldre bebyggelsen, här kommer några lästips inför sommarens latare dagar:

Kulturen i Lund ger i dagarna ut en ny bok om äldre timmerhus. De senaste åren har museet restaurerat flera av sina byggnader, och i samband med det även undersökt husen noggrant. Boken utgår från Kulturens egna timmerbyggnader, men berättar även en generell historia om hantverksspår och restaureringsmetoder.  Boken, som heter Timmerhus med historia – Berättelser om några hus på Kulturen i Lund, släpps den 6 maj. Boksläppet firas med en temadag om timrade hus, se Kulturens hemsida för mer information. 

Karin Gustavssons avhandling Expeditioner i det förflutna: etnologiska fältarbeten och försvinnande allmogekultur under 1900-talets början fokuserar på hur de gamla byggnaderna hamnade på olika friluftsmuseer, och hur man för hundra år sedan började  dokumentera och undersöka den här typen av miljöer.

Slutligen kan den som verkligen vill börja forska om sitt eget hus, eller om hembygdsgården, finna gott stöd i Sveriges Hembygdsförbunds fina skrift Husen berättar om människor där och då. Här finns tips på olika arkiv som man kan leta i, men även beskrivningar av hur man kan leta efter spår i sin egen byggnad. Beställs via Sveriges Hembygdsförbund hemsida.


Kommande kurser och arrangemang

Onsdagscafé, föredrag ”Dalby stenhuggeri – fyra generationers stenhuggare”

Från stentrappor på 1880-talet till Lunds domkyrka på 1200-talet. En resa genom fyra generationers stenhuggare och berättelsen om hur ett litet företag kunnat lämna så många stenhuggarmärken efter sig på kyrkor och slott. Föredragshållare är arkeologen Melissa Isla Venegas. På Skånes hembygdsförbunds årsstämma 2012 fick hon stipendium från Evald Gustafssons minnesfond för skånsk byggnadskultur just för sin forskning om Dalby stenhuggeri.

 

Tid: onsdagen den 9 maj, kl 15.00

Plats: Arkivcentrum Syd, porfyrvägen 20 i Lund

Kostnadsfritt och mellan kl 14.30 – 15.00 bjuds det på fika

Tillgängligt berättande

Att nå ut till många med sina berättelser och budskap är alla kulturaktörers önskan. Men hur gör man det egentligen? Hur kan man anpassa berättandet på olika sätt, använda nya perspektiv och tekniker, för att vara angelägen och tillgänglig för fler?

Under seminariedagen ges inspirerande föreläsningar om hur vi kan nå fler och nya målgrupper samt varför det är viktigt att vi gör det. Vi får lära oss om universell utformning generellt och syn- och teckenspråkstolkning specifikt. Vi får goda exempel på innovativ pedagogik och lyckat fokusgruppsarbete. Dessutom får vi tips på hur vi kan anpassa vårt berättande om och med hjälp av föremål för att bli angelägna för fler.

Seminariet genomförs inom ramen för det fleråriga utvecklingsprojektet ”KONTEXT – att låta tingen tala”, som stöds av Postkodstiftelsen och Region Skånes kulturförvaltning. Det arrangeras av Skånes hembygdsförbund i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Tid: måndagen den 14 maj, kl 9 – 17

Plats: Blå salongen, Hässleholms kulturhus, Vattugatan 18/Järnvägsgatan 23

Kostnad: 400 kr/person inkl. lunch, förmiddags- och eftermiddagsfika. Gäller medlemsföreningar i Skånes hembygdsförbund. 600 kr/person för icke-medlemmar. 

Anmälan senast den 7 maj till Malin Pehrsson, malin.pehrsson@skaneshembygdsforbund.se

Radio i Västra Göinge hembygdsförenings samlingar. Foto: Henrik Andersson

Sopa, såpa, soppa!

Varje år vårstädar vi i gårdarna i Ballingstorp. Vi utgår från vård- och underhållsplanen och gör enkelt underhåll. All hjälp mottages tacksamt! Tillsammans skakar vi trasmattor och putsar fönster, ser över byggnadernas skick och vädrar ut vintern. Alla som hjälper till bjuds på god soppa från Harastorps Gästabud. Tala bara om i förväg om du vill komma, så att soppan räcker!

Tid: tisdagen den 15 maj, kl. 9.30 – ca 15.00 Kom och var med en del av dagen, eller hela.

Plats: Ballingstorp, Karta 

Anmälan senast den 8 maj till Carina Johansson, carina.johansson@skaneshembygdsforbund.se

Ängsseminarium

Sven Jensén, ekolog och ordförande i Skånes hembygdsförbund, berättar tillsammans med Ingvar Nilsson, ekolog och ledamot i Göinge slåttersällskap, om ängsskötsel, ängens historia, invasiva växter, restaurering av ängsmarker och mycket mer. Under seminariet ges även tips på hur man kan anlägga en äng i staden eller vid skolan och hur lieslåtter och efterbete fungerar. Genomförs med stöd av Länsstyrelsen Skåne.

Tid: tisdagen den 15 maj, kl 18.00 – 21.30

Plats: Museet i Skola 2, bredvid kyrkan i Röstånga

Kostnadsfritt. Vi bjuder på enkel fika.

Anmälan till Sven Jensén senast den 12 maj, tel. 0708 – 421231 eller sven.jensen@skaneshembygdsforbund.se

Temadag kyrkogårdar. Lokalhistoria och biologisk mångfald.

Tillsammans med Sandbybygdens hembygdsförening, Södra Sandby församling, Samarbetsgruppen för regionala kyrkogårdsfrågor i Lunds stift, Regionmuseet och Länsstyrelsen Skåne bjuder vi in till en temadag om kyrkogårdar. På programmet står bl.a. föredrag om kyrkogårdarnas gröna kulturarv och om hur den lokala historien kan bidra till kyrkogårdens gröna rum. Det blir också möjligheter till diskussion och frågor, samt fältseminarium på kyrkogården i Hardeberga. Se hela programmet på vår hemsida. Temadagen genomförs med stöd från Region Skåne.

Tid: måndagen den 28 maj, kl 8.30 – 16

Plats: Församlingshemmet, Södra Sandby

Kostnad: 200 kr/person inkl. för- och eftermiddagsfika, frukost och lunch. Gäller medlemsföreningar i Skånes hembygdsförbund och anställda i församlingar. Övriga 650 kr/person

Anmälan senast den 10 maj till Pia Sander, pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

Slåtterkurs

Vi tränar oss i konsten att slå med lie och talar om olika sorters skärande redskap. Varför värnar vi om ängens biologiska mångfald? Varför är lien ett så bra redskap att sköta ängen med? Behöver man jordlägga en lie? Var köper man en lie? Hur slipar man sin lie? På kursen, som hålls av Sven Jensén, ekolog och ordförande i Skånes hembygdsförbund och Sivard Strand, ordförande i Göinge slåttersällskap, ges svaren! Kursen genomförs med stöd av Länsstyrelsen Skåne.

Tid: lördagen den 9 juni, kl. 10 – 15

Plats: Röstånga, mer info om plats fås vid anmälan

Kostnadsfritt. Medtag egen mat och dryck.

Anmälan till Sven Jensén senast den 5 juni, tel. 0708 – 421231 eller sven.jensen@skaneshembygdsforbund.se

Arkeologibussen på Bjäre

Följ med på en heldagsexkursion där vi tillsammans tittar på olika typer av fornlämningar, lär oss mer om den tid som de tillkommit i och om hur man bäst vårdar och bevarar dem för framtiden. Exkursionsledare är arkeologer från Historiska museet vid Lunds universitet och Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds Universitet samt handläggare från Länsstyrelsen Skåne. Vi stannar bl.a. och tittar på hällristningar, en stenåldersboplats, bronsåldershögar och järnåldersgravfält. Resan genomförs med stöd från Region Skåne.

Tid: tisdagen den 12 juni, kl 9.15 – 16.00

Plats: Samling och avslut på Förslövs station

Kostnad: 150 kr/person inkl. buss, lunch och eftermiddagsfika. Ta med eget förmiddagsfika. 600 kr/person för icke-medlemmar.

Anmälan senast den 4 juni till Sara Williamsson, sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se

Trevlig maj!

/Sara Williamsson

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.