Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Maria Luostarinen. "Lisbeth", 2007, akvarellmålning på papper, glas och ram, 72x90 cm.

Hej [[full-name]]

Välkommen att träffa Maria Luostarinen under ett konstnärssamtal i hennes pågående utställning Incubation

Lördagen den 12 maj kl 14

Möt konstnären i ett samtal om drömmar, myter och en inre rörlig bildvärld.


 Läs Peter Cornells recension i konsten.net:

"Maria Luostarinen på Galleri Fagerstedt

I nattens drömmar förenas som ingen annanstans töckniga händelseförlopp med en märkvärdig precision. Drömmens rebus formulerar en mening, flera meningar, som den samtidigt döljer. I det rummet, som pockar på mening men där ingen tolkning ännu har utkristalliserats, befinner sig drömmens poetiska egenart och just det tillståndet fångar Maria Luostarinen i sin utställning ”Incubation” på Galleri Fagerstedt. Det latinska ”incubo” har i mitt latinska lexikon bland annat betydelsen ”sova i en guds tempel (för att få en uppenbarelse)”. Inkubation – jag tänker mig inre processer innan de upplöses i dagsljusets diagnos.

Så svårt att röra sig längs den gränsen! Området inmutades av surrealisterna men deras experiment tyngs ofta av något programmatiskt och doktrinärt som hos Dali – medan däremot en konstnär som Toyen mer osökt lyckas träda in i drömmandets poetik.

 

Och i ”Incubation” har Maria Luostarinen hittat sitt eget spår, sin egen balansakt. Hennes musikaliskt artikulerade svit akvareller i avlånga format tycks återge en berättelse fylld av mening, en följd av händelser som i antikens friser, Bayeuxtapeten eller tecknade serier. Och vad berättar sviten? Det kan jag inte säga, den diagnosen kan jag inte ställa. Stämningen är på samma gång meningsmättad och hermetisk som i en alkemisk fabel eller en Rilkedikt. Figuration blandas med nonfigurativt, det distinkta med det nebulösa i en vandring genom minnen, syner och sinnestillstånd. Det börjar med en rörelse mitt i steget. Vandraren/betraktaren passerar en rad gåtfulla situationer och längs vägen framträder och återkommer några gestalter: en häst, en hund, kristallinska geometriska kroppar, töcken, Rorschachfigurer, sfäriska himlakroppar.

 

Allt tilldrar sig på en eterisk nivå där figurerna är målade med lätt hand mot det tomma pappersarket som bakgrund. Men det eteriska utesluter inte avgrunderna: de glasklara geometriska kropparna glider över i formlösa, kaotiska och hotfulla monsterfigurer och plötsligt dyker upp fragment ur en altartavla av Memling i Gdansk (så fantastisk att jag en gång var tvungen att resa dit) där en ung kvinna har hävt sig upp ur gravens mörker och bävande inväntar den yttersta domen. Innan drömmarens vandring till slut upplöses i det ljusa och förtunnade lufthavet.

I ”Incubation” har Maria Luostarinen ha funnit sin kongeniala form för dröm och berättande.

Peter Cornell

Galleri Fagerstedt, Hälsingegatan 18. Utställningen pågår 5 april – 12 maj 2018"

 


Läs Leif Mattssons recension i omkonst.com:
"I drömsymbolikens värld
Maria Luostarinen, Incubation - Galleri Fagerstedt, Stockholm, 5/4 - 12/5 2018
Text: Leif Mattsson

Album, akvarell, 89x69 cm, 2015 © Maria Luostarinen Universe, akvarell, 89x69 cm, 2016 © Maria Luostarinen

De två stora akvarellerna Album och Universe är tillräckliga för att övertyga mig om Maria Luostarinens kraft och precision. Där landar också utställningstextens utsaga om intresset för myter, drömmar och hypnagoga tillstånd. Och vill man så går det även att läsa in en viss ikonografisk samstämmighet med Hilma af Klint – en undflyende bildmystik med en ornamentik åt det symbolistiska hållet.
    Luostarinens övriga akvareller är annars av det mer anekdotiska slaget; som långsmala seriestrippar låter de sig avkodas längs en visuell tidsaxel. Realistiska inslag i form av hundar, hästar och stiliserade figurer tonar fram mot bakgrunder av mer fri akvarellkaraktär.

Utställningsvy © Maria Luostarinen

Men det är också här som utställningen som helhet blir något lidande. De långsmala bildsviterna har inte samma suveräna genomslagskraft på avstånd som verken Album och Universe. Och de ingående grafiska elementen av mer abstrakt/symbolisk karaktär får det också svårare att konkurrera om observationen genom den nuvarande exponeringen.
    Vid närstudier däremot, och på detaljnivå, visar sviterna upp en intressant figuration på gränsen mellan det eteriskt akvarellartade och det innehållsligt precisa. Kanske handlar det helt enkelt om att som betraktare ta sig tid och låta de seriella bildfragmenten skapa en inre bild med utvalda drömsekvenser i frivillig ordning. Då smälter utställningen samman till en fullödig enhet i det drömskas och hypnagogas tjänst.

Stockholm 2018-04-18 © Leif Mattsson"


Upcoming

Gustaf Broms

new photographic works

24 maj - 30 juni

VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE

Torsdag den 24 maj kl 16 - 20

Saatchi START Art Fair

London

13 sep - 16 sep 2018

GALLERI FAGERSTEDT

presenterar David Svensson

 


Hälsingegatan 18, Vanadisplan, Stockholm.   

Öppet: onsdagar 13 - 17, torsdagar 12 - 17, fredagar 12 - 17, lördagar 12 - 16

gallerifagerstedt@gmail.com, webshopgallerifagerstedt@gmail.com


GALLERI FAGERSTEDT representerar svensk och internationell samtidskonst av hög kvalitet. I galleriets profil finns såväl unga och lovande konstnärer som etablerade och välkända. Galleriet drivs av ELISABETH FAGERSTEDT AB. Bolaget bildades i december 2013 och galleriet invigdes den 21 augusti 2014. Verksamheten präglas av stor konstvetenskaplig kompetens och långvarig erfarenhet från samtidens konstscen. Elisabeth Fagerstedt ingår i styrelsen för Svenska Galleriförbundet, SGF. EF var tidigare museichef, konsthallschef, curator, projektledare för offentlig konst med mera.


EVA BEIERHEIMER. NIELS BONDE. JÅRG GEISMAR. ANDREAS HAMMAR. FREDRIK HELANDER.  MONICA HÖLL. CHARLOTTE JÖNSSON. FRIDA KROHN. LONE LARSEN. MARIA LUOSTARINEN. JENNY MAGNUSSON. ANNÈE OLOFSSON. ANDERS RÖNNLUND. MAIJA SAVOLAINEN. LISA STRÖMBECK. DAVID SVENSSON. HELÉN SVENSSON. SIGNE VAD.

facebookinstagramhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.