Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 2- 2018


Nu är det hög tid att säkra en plats på Energimyndighetens konferens Energivärlden – tema vind, forumet för dig som vill följa utvecklingen på energiområdet.

Boka in och anmäl dig till konferensen Energivärlden, 29-30 maj i Stockholm.

Årets program fokuserar på målet om ett 100 procent förnybart elsystem och vindkraftens roll i energiomställningen. Här får du överblick över forskning och utveckling både i Sverige och internationellt samt möjlighet att ta del av erfarenheter kopplat till energiomställningen och utbyggnad av vindkraft.

Möt Tomas Kåberger, Chalmers, Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, och Energimyndighetens egna experter på energiomställning och många fler.

Konferensen är en mötesplats för dig som arbetar med vindkraftens roll i energiomställningen inom kommuner, länsstyrelser, akademi, näringsliv, myndigheter och branschorganisationer.

 Läs mer om konferensen>>


Vindkraftseminarium i Lungsjön samlade projektörer, investerare och kommunala beslutsfattare

I triangeln mellan Sollefteå, Ragunda och Strömsund finns långt framskridna planer på fortsatt etablering av vindkraftsparker. Den 18 april samlades därför 30-tal projektörer, investerare och kommunala beslutsfattare på Lungsjöns lägergård utanför Ramsele för att diskutera och samverka kring framtidsfrågorna.

I området mellan Ramsele, Hammerdal och Strömsund i skogarna på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland finns Skandinaviens största vindkraftparker med 149 verk i Björkhöjden, Ögonfägnaden och Stamåsen.

Planer finns på fler vindkraftparker i området och den 18 april samlades projektörer, investerare och kommunala beslutsfattare för att informera varandra om framtidsplaner, tidsplaner med mera och diskutera hur man kan driva frågorna framåt. Läs mer>>


Vinterrapport från bygget av Åskälen / Munkflohögen vindkraftsparker

I de snöiga skogarna på kommungränsen mellan Strömsund och Östersund investeras det just nu stora belopp där Vasavind uppför två stycken parker om sammanlagt 103 vindkraftverk. Arbetet är redan i full gång, trots den rikliga vintern.

- Just nu ligger vi faktiskt lite före tidplanen, berättar Rolf Rubensson som jobbar åt Vasa Vind. Men det är fullt upp! Att det går så bra är tack vare att vi har väldigt kompetent personal till alla olika arbetsmoment och att vi har bra stämning på arbetsplatsen.

För tillfället arbetar runt 50 personer med den stora byggnationen, och de allra flesta kommer från den omkringliggande regionen. Läs mer>>


Isig testplats i Norrland ska locka världens vindindustri till Sverige

Enligt ett pressmeddelande är RISE Research Institutes of Sweden och Skellefteå Kraft på väg att etablera ett testcenter i Sverige dit den globala vindindustrin kan komma och testa sin utrustning under kalla och isiga förhållanden. Platsen är Uljabuouda i Arjeplogs kommun, Norrbotten.

Arjeplog lockar redan hela världens bilindustri till sina testbanor. Nu är det dags för en annan bransch att dra nytta av kylan i kommunen.

Största möjligheten att bygga ut vindkraften finns i världens kyliga områden, eftersom de är mindre tätbefolkade. Men isbildning och låga temperaturer kräver att tekniken är pålitlig och väl testad. För att kunna utveckla optimala komponenter behöver vindindustrin ett testcenter i kallt klimat. Läs mer>>


Vindkraftnärvaro på Europaforum

För 24.e gången har Europaforum samlat ledande politiker och tjänstemän i de fyra nordliga länen för att diskutera och positionera sig till EU.

Denna gång ägde mötet rum på Hallstaberget i Sollefteå och på plats i monter fanns det nya nätverksprojektet Vindkraft – generator för hållbar utveckling, liksom Vindkraftcentrum.se.

Alla deltagare fick ett diskussionsunderlag från projekten inom Nätverket för Vindbruk som du kan läsa här>>


Norconsult vann storuppdrag inom vindkraft i Härjedalen

Norconsult  har nyligen vunnit ett stort uppdrag av Rabbalshede Kraft. Läs mer>>


Eitech moderniserar Svenska kraftnäts stamnätstation Rätan för kommande vindkraftsutbyggnad

Enligt ett pressmeddelande har Eitech fått ett uppdrag från Svenska kraftnät med anledning av kommande vindkraftsutbyggnad. Det nya uppdraget avser en komplett om- och tillbyggnad av stamnätstation Rätan belägen 10 mil söder om Östersund. Ett uppdrag med ett ordervärde om cirka 165 miljoner svenska kronor. Läs mer>>


Stena Renewable bygger 19 nya vindkraftverk i Ludvika och Lekeberg

Enligt pressmeddelanden satsar Stena Renewable AB 120 miljoner kronor och bygger tre vindkraftverk i Vindpark Saxberget i Luvika kommun. Sedan tidigare har Stena Renewable 17 verk i drift på Saxberget och man väljer nu att utöka parken med ytterligare tre verk. Dessutom byggs samtidigt 16 vindkraftverk i Vindpark Kronoberget, Lekebergs kommun med en investering på 600 miljoner kronor. Läs mer>>

Här kan du läsa webbversion av Vindkrafttidningen Jämtland/Härjedalen, Sollefteå, Ånge, Åsele och Dorotea

Nu har vindkrafttidningen kommit ut i 85 000 exemplar.

Lokala reportage om vad vindkraftsutbyggnaden kan innebära för lokala företag, personliga intervjuer med de som arbetar inom vindkraft mm.

Ledaren är skriven av Karin Österberg, nationell vind-kraftsamordnare från Östersund.

Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Jämtland/Härjedalen, Sollefteå, Ånge, Åsele och Dorotea samt till bransch-företrädare i hela Sverige.

För att läsa tidningen klicka här>>


Nu har arbetena påbörjats med Vattenfalls tremiljardersinvestering i Fredrika

I vår ska avverkning påbörjas där vägarna skall anläggas. Runt 8 mil väg ska iordningställas till högsta belastningsklass, omkring 270 000 kvadratmeter ytor för kranarbeten behövs också och 150 hektar skog avverkas.

Till SVT lämnar Vattenfalls projektledare Daniel Gustafsson följande kommentar

– Vi påbörjar nu förberedande arbete där vi först avverkar skog på Blakliden. Vi har ambitionen att komma igång med anläggningsarbetet i juni och därför vill börjar vi avverka skogen redan nu, trots att det slutgiltiga investeringsbeslutet förväntas tas först i april. Läs mer>>


Projektet vindbruk i Haverö , Ånge kommun, genomförde studieresa

 I projektet Vindbruk i Haverö som Ånge kommun driver bedrivs ett antal aktiviteter för att dels sprida kunskap om de vindparker som kommer att byggas inom området samt att skapa intresse bland ortens företagare att erbjuda sina tjänster till byggföretagen och de arbetare som kommer att jobba under byggtiden.

En av aktiviteterna var den studieresa som Ånge kommun och projektet bjöd in till. Läs mer>>


Registrera ditt företag i våra databaser

Registrera dig i företagsdatabasen här.


Vindkraftcentrums hemsida är nu mobilanpassad. Det senaste inom vindkrafts-branschen rätt in i din mobil.

vindkraftcentrum.se


Kontakta oss

Torbjörn Laxvik
0707-80 90 34
torbjorn.laxvik@vindkraftcentrum.se


Christer Andersson
0768-10 49 20
christer.andersson@vindkraftcentrum.se


Susanne Tellström
0724-51 27 42
susanne.tellstrom@vindkraftcentrum.se


Klicka här för att komma till vår facebooksida>>

Håll dig uppdaterad med det senaste från branschen.

Om du går in och gillar vår Facebooksida kommer våra nyheter att dyka upp löpande i ditt Facebookflöde så fort de publiceras.


Vindkraftcentrum.se är en del av Nätverket för Vindbruk
och verksamheten finansieras av Energimyndigheten.

www.vindkraftcentrum.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.