Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Namn åt de döda


Månadsbrev 2018-04 för Namn åt de döda


Bästa forskarvänner!

Äntligen har våren kommit till stora delar av landet. Passa på och njut av det mellan varven i registreringen!

Vi ligger i stort sett enligt plan för att kunna hinna klart till deadline den sista juli i år. Just nu har vi passerat 90 % helt klara församlingar. Läget framgår som vanligt av diagrammet här nedanför.

Av erfarenhet sedan tidigare vet vi att det kan vara trögt med de sista procenten. Stora församlingar har en tendens att bli kvar. Vi behöver därför ha en viss prioritering under avslutningen. Ta därför gärna nya uppdrag i den här ordningen:

  1. Församlingar som helt saknar registrering. Det är i dagsläget endast 22 församlingar. Du behöver inte jaga vigseldatum i andra källor och kontrollera varje födelsedatum. Uppgifterna i den aktuella HFL duger. Dessa är markerade med ”Ledig” på adoptionssidan.
  2. Kompletteringar av Sveriges Dödbok 6, alltså 1900-tal. Dessa är idag ofta mer lättillgängliga att komplettera på grund av att sekretessgränsen flyttats fram, och databaser som Sveriges Befolkning och Arkiv Digitals befolkningsregister för 1860-1930. Dessa är markerade med ”Bör kompl.”
  3. Kompletteringar av dödboksregister från föreningar för perioden 1860-1900. Här gäller det att lägga till födelseförsamlingar och civilståndsdatum, när dessa är lätt funna i den aktuella husförhörslängden. Längre efterforskningar behöver inte göras i detta läge. Dessa är också markerade med ”Bör kompl.”

 
Jag vill passa på att här uttrycka ett verkligen stort tack till er alla för de insatser ni gjort och gör för Namn åt de döda! Det är verkligen uppskattat av Sveriges släktforskare vågar jag lova.

Ha en skön vår och försommar, och kanske vi ses i Växjö i augusti igen!

Anders Berg
Projektledare
Epost:  dodbok@genealogi.se
Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/1797004830532076/

 

3 370 församlingar/delar och 2 971 000 poster är klara per 2018-04-11.  Dessa har registrerats av ca 470 volontärer (enskilda och föreningar).


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.