Föreningens nyhetsbrev. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till Lund 19-21 september

Lund är en av Skandinaviens äldsta städer med ett av världens hundra högst rankade universitet. Här möts tradition och innovation, här är avstånden korta och forskningen bland den bästa i världen.

Kommunen har drygt 121 000 invånare. Med cirka 40 000 helårsstudenter och tusentals forskare från hela världen präglar Lunds universitet kommunen. De största arbetsgivarna är Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet och Lunds kommun.

I nordöstra Lund växer nu Brunnshögsområdet fram där forskningsanläggningarna MAX IV och ESS lägger grunden för materialforskning i världsklass.

Lund är en del av Öresundsregionen, en av Europas starkaste regioner med nästan fyra miljoner invånare. Den internationella flygplatsen Kastrup och Malmö Airport ligger båda en halvtimma bort. Malmö nås på tio minuter och centrala Köpenhamn på tre kvart.
Det är med stor glädje vi välkomnar alla till ksp:s årskonferens i Lund.

Hälsningar via Jens Nilson


Årets konferens

Planeringen av programmet för årets konferens i Lund är i slutfasen. Temat för konferensen är kommuner i förändring och hur tekniska framsteg och automatisering kan påverka framtidens arbetsmarknad.

Anders Ekholm, från institutet för framtidsstudier, inleder med att diskutera forskning och framtid ur ett policyperspektiv, om demografi, teknik och värderingar som drivkrafter ur ett kommunalt perspektiv. Vi kommer även att få ta del av hur Kommunutredningen ser på kommunernas utmaningar. Framtidens arbetsmarknad behandlas vidare under rubriken strukturomvandling och automatisering som diskuterar konsekvenser på regionala arbetsmarknader och vi får ta del av region Skånes prognos över framtidens bristyrken. I automatiseringens spår resonerar Roland Paulsen, Lunds universitet, om vilken plats arbetet tar i våra liv och i samhället i stort. Vi kommer även få exempel på hur statistik och samhällsförändringar kan visualiseras genom Södertörnsanalysen samt få mer kunskap om cirkulärmigration och Thomas Niedomysl presenterar den senaste forskningen om flyttmotiv. Konferensen avslutas av Heidi Avellan, politisk redaktör på Sydsvenskan, som kommenterar det politiska landskapet efter 2018 års riksdagsval.

Måns Nilsson, känd bland annat från komikerduon Anders & Måns, guidar oss mellan de olika föredragen i sin roll som moderator.

Några ord från styrelsen

Föreningens årskonferens 19-21 september närmar sig allt mer. Vi har på grund av stundande val flyttat fram årets konferens två veckor för att underlätta möjligheterna att delta.

I år har vi möjlighet att komma till Skåne och lära känna universitetsstaden Lund, som utgör en spännande kombination av historia, tradition och utveckling av en modern kunskapsstad.  Programmet skickas ut i början av maj och som vanligt kommer de som anmäler sig innan midsommar att få en ”boka tidigt present”. 

Årets konferens följer det traditionella upplägget och samtidigt så har vi försökt att tänka i lite nya banor. Förutom den traditionsenliga kommunrundturen på onsdagen så är en stadsvandring med Lunds stadsarkitekt och stadsantikvarie inplanerad under torsdagen.

Hjälp gärna till att locka nya konferensdeltagare genom att informera om årskonferensen till kollegor och till andra i era nätverk. Det vore kul att se både nya och gamla konferensdeltagare i Lund.

Vi vill önska er en skön vår (när den nu kommer!). Hoppas vi ses i Lund 19-21 september!

/Styrelsen


facebooklinkedin

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i föreningen för Kommunal statistik och planering.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.