Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vecka 13 2018

Pressbyrån är årets franchisekedja

Pressbyrån tilldelades i helgen utmärkelsen ”Årets Franchisekedja” 2018 vid den årliga Frannygalan. Och Reitan Conveniences Swedens vd Magnus Carlsson är så klart glad och stolt. Såväl över sina kolleger i hela kedjan som över att det de gör uppmärksammas.
- Jag ser det som ett bevis på att Pressbyrån som franchisekedja tillsammans med våra köpmän går mot samma målbild – att vara den bästa franchisekedjan, säger han.

Branschorganisationen Svensk Franchise stora pris på Frannygalan är ”Årets Franchisekedja”. Priset delas ut till det franchiseföretag som under året bäst lyckats skapa tillväxt och lönsamhet med nöjda franchisetagare och samtidigt fungera som goda ambassadörer för företagsformen. Och vinnaren i kategorin blev nu alltså Pressbyrån.

- Det känns det som ett kvitto på att vi hela tiden driver förändring av vårt erbjudande till våra kunder. Igenom hela kedjan - säljare , köpman, och servicekontoret - hela vägen till butik och tillbaka igen. Vi är ju extremt glada att fler än vi ser detta och att det uppmärksammas, säger Magnus Carlsson och tillägger.

- Men framför allt är jag väldigt stolt över alla fantastiska kollegor jag har i hela kedjan som gör detta möjligt. Det är ett pris till hela företaget och en bekräftelse på att vi gör rätt saker.

Motiveringen:

”Vår vinnare har aldrig stått stilla utan har alltid varit modiga och framåtlutade i allt de gör. Franchisetagarna är affärsmän varje dag och alla vill ständigt bli bättre. Närmare 90 % av dem kan rekommendera andra att bli franchisetagare vilket innebär att de måste vara väldigt nöjda och stolta. Kulturen är avgörande för framgången och att lyfta fram det goda exemplet och hylla och beundra duktiga affärsmän är en viktig del. Vår vinnare skulle kunna använda mottot ”För Sverige i tiden” om det inte var upptaget. Vår vinnare finns där när vi behöver dem som mest och gör livet enklare för oss alla.” 


St1 har tecknat avtal med Menigo

Ett holistiskt hållbarhetstänk är syftet med att drivmedelskedjan St1 nu väljer leverantören Menigo. 
- Vi har hittat en partner för vår vision om ett helt nytt och modernt retailkoncept som vi ser är både samarbets- och utvecklingsorienterad, säger Sofie Westman, chef för Convenience Retail i St1 Sverige.


Energiföretaget St1 äger och driver bland annat 104 drivmedelstationer under varumärket Shell. Sedan tidigare har St1 meddelat att man sagt upp avtalet med Reitan som ansvarat för butikerna på Shellstationerna. Med start senhösten 2018 kommer St1 istället att driva butikerna i egen regi. Bakgrunden bygger på en strategi som skall öka kundnyttan och utveckla verksamheten med sikte på framtiden, med en ny convenincedel baserad på logistiska lösningar som genererar en lönsam och långsiktig verksamhet. Det nya convenience-konceptet kommer att bestå av två delar– dels en butiksverksamhet med mat och dryck för människor på väg, dels av ett bekvämlighetsutbud som exempelvis biltvätt.

I samband med det planerade återtagandet av butikerna har nu en ny upphandling av grossist genomförts. Valet föll på Menigo för deras ambition att minska miljöavtrycken i hela sin verksamhet – både vad gäller företagets transportfordon som maten de levererar. Samtidigt har Menigo ett stort kunnande kring smakupplevelser och är bland annat sponsor till Årets Kock och Junior Kocklandslaget. Detta i syfte att driva utvecklingen av svensk gastronomi framåt och öka kännedom om svenska producenter och säsongsbaserade råvaror. 

- Det känns väldigt roligt att vi fått förtroendet att vara med och utveckla St1s nya koncept. Vi delar värderingar och har båda miljöfrågan ständigt prioriterad, berättar Jonas Köhler, vd på Menigo.


Privab lanserar nytt koncept för gym

Privabs koncept för träningskost, NRGFOOD, ska ge gym och idrottsanläggningar ökad försäljning av functional food genom att hjälpa gymmaren välja rätt produkt för rätt tillfälle.

Till sin hjälp tar Privab kostrådgivaren och prisbelönte fitnessmodellen Wille Stenvall, som har arbetat fram ett system där produkterna enkelt delas in i olika kategorier för att hjälpa konsumenten. 

– Konceptet är väldigt smart utvecklat. Mina kunder får hjälp att välja rätt produkt direkt vid hyllan, med hjälp av etikettsystemet. Etiketterna berättar om du ska äta eller dricka produkterna före, under eller efter träning. Med hjälp av NRGFOOD har försäljningen ökat markant. Inredningen är dessutom enhetlig och snygg, säger Olov Attmarsson ägare av Iron Works i Göteborg.

NRGFOOD innefattar inte en uppsättning nya produkter – istället är tanken att bringa ordning i det existerande utbudet av kända varumärken på marknaden, som många gånger ter sig överväldigande för konsumenten. Iron Works i Göteborg var först ut att testa NRGFOOD, men fler gym hakar nu på konceptet.

Wille Stenvall – som själv prytt omslag på fitnesstidningar – tar med sig sina erfarenheter som såväl personlig tränare, kostrådgivare, fitnessutövare och fitnesscoach för att skapa ett så pedagogiskt sätt som möjligt för gymbesökare att hitta de produkter som passar bäst för stunden. 

– Hur ska man veta vilka näringsämnen man bör få i sig efter ett tungt styrkepass? Eller före ett längre konditionspass? De flesta har inte tid eller ork att hålla sig uppdaterade, så med NRGFOOD hjälper vi konsumenten att äta och dricka rätt vid rätt tillfällen, säger Wille Stenvall. 


"Hötorgskost" när den 130:e Max-restaurangen öppnat


Den 21 mars öppnade Max sin nya restaurang vid Hötorget i Stockholm. Britta Fredriksson, som för 50 år sedan var med när den första Max öppnade, klippte bandet.


– Äntligen slår vi upp dörrarna till vår nya restaurang vid Hötorget, säger Christoffer Bergfors, vice vd och Sverigechef på Max. Vi har sett fram emot att öppna på ett av Stockholms populäraste promenadstråk längs med Kungsgatan, mitt i city.


Hötorget är en plats som förknippas med allt från Nobelpriset och Konserthuset till torghandel och den historiska kulturföreteelsen Hötorgskonst. För den nya restaurangen vill Max knyta an till det lokala och har tagit fram lanseringskampanjen ”Hötorgskost”. De kända konstmotiven med fiskargubben och stilleben har anpassats i bild med Max egna rätter i fokus – fiskargubben håller i en Friscoburgare och stillebenet föreställer ett Maxmål med Halloumiburgare.


Den nya restaurangen ligger på Kungsgatan 44. Det är den 116:e restaurangen i Sverige och den 130:e i världen. Lokalen är designad efter det nya restaurangkoncept Max har tagit fram tillsammans med svenska arkitektbyrån Wingårdhs. Ovanvåningen har plats för 47 sittande gäster och på entréplan finns 61 platser. Restaurangen är utrustad med nio Expresskassor för snabb och smidig beställning och betalning. Till personalstyrkan har Max anställt cirka 70 personer.


Restaurangen invigdes med en öppningsceremoni. Richard Bergfors, vd och Christoffer Bergfors, vice vd och Sverigechef, var där tillsammans med Britta Fredriksson. Britta Fredriksson och Curt Bergfors öppnade för 50 år sedan i Gällivare den första hamburgerserveringen som lade grunden till den restaurangkedja


7-Eleven och Foodora inleder samarbete

Sedan den 23 mars kan kunder i Stockholm beställa mat, fika och annat från 7-Eleven med några enkla klick i Foodoras app eller på foodora.se. Genom samarbetet utvecklar 7-Eleven nu Foodvenience™ ytterligare och blir först inom convenience att erbjuda sina varor genom Foodora.

7-Eleven säljer mat och fika i drygt 50 butiker i Stockholm. Kundgruppen är bred och kännetecknas ofta av personer som är på språng och har ont om tid.

– Tid är en bristvara och ibland hinner man inte ens springa ner till 7-Eleven på hörnet. Nu kan kunderna sitta hemma eller på kontoret och beställa det de vill ha, säger Carl Åkerblad, kategorichef på Reitan Convenience Sweden.

Samarbetet är en naturlig utveckling inom 7-Elevens erbjudande inom Foodvenience™. Foodora har levererat mat med cyklister framgångsrikt i Stockholm sedan 2015. I och med samarbetet mellan 7-Eleven och Foodora breddas nu valmöjligheterna för kunderna. I Foodoras app kommer 7-Elevens kunder kunna beställa snabbmat och dryck, fika och kaffe, snacks, godis, frukt och mjölk. Men även strumpbyxor, tamponger och mobilladdare.

– Vi ser fram emot att stärka vårt erbjudande tillsammans med 7-Eleven. Vår gemensamma förhoppning är att det här unika upplägget blir en uppskattad tillökning till Foodoras utbud, säger Foodoras vd Felipe Gutierrez.

– Foodora blir ett komplement till våra butiker och nu får vi en unik möjlighet att nå ut till vår målgrupp där vi helt enkelt hjälper till att göra vardagen lite enklare för våra kunder, avslutar Carl Åkerblad.

Tio utvalda 7-Elevenbutiker kommer vara utlämningsställen för Foodoras cyklister. Kunden som beställer något från 7-Eleven behöver i praktiken inte välja vilken butik som skickar ut. Cyklisten som ska leverera hämtar från den närmaste butiken.

För att beställa något från 7-Eleven, besök https://www.foodora.se/ eller ladda ner Foodora-appen i appstore eller på Google Play.


Korven får konkurrens av nyttiga sallader och smoothies

Att äta ”on the go” är en ihållande trend i vår hektiska tillvaro. Därför lanserar Greenfood en helt ny serie med åtta hälsosamma och trendiga produkter på Pressbyrån och 7-Eleven-butiker i vår. 

Greenfood som är ledande i Norden på hälsosam mat har i den nya lanseringen ett fortsatt fokus på bra innehåll men tanken är nu att rikta sig mot den hälsomedvetna konsumenten som lever ett hektiskt liv. Möjligheten att köpa en hälsosam frukost eller ett mellanmål att konsumera ”on the go” är begränsad och efterfrågan på convenience food är stor. Därför lanseras åtta nya smårätter och sallader.

– Vi vill med denna lansering tillgängliggöra riktigt goda och hälsosamma produkter till ett reko pris, som enkelt kan konsumeras on the go, säger David Bennertun, CEO på Greenfoods nya affärsområde, Food Solutions.

Det nya konceptet består av fyra produktgrupper: sallader, overnight oats, smoothie bowls och minimeals. Gemensamt för dem är att de är gjorda av noggrant utvalda råvaror och är fyllda av näringsämnen som gör kroppen gott. 

– Oavsett om man väljer en sallad eller en smoothie Bowl med frukt och bär så finns det stora möjligheter att hitta sin favoritfrukost eller mellanmål. För oss på Greenfood är det viktigt att ta tillvara på de goda smakerna från naturen, säger David Bennertun.

Salladerna som lanseras har en stadig proteinbas i form av kyckling eller falafel och hummus. Supergröten overnight oats serveras med bär, frukt och kokos. Bland de nya rätterna finns även minimeals med tonfisk, ägg och spenat, quinoa, bönor och sötpotatishummus, samt två egna versioner av den populära smoothie bowl med bland annat acai och spirulina. 

– Till skillnad från vanlig gröt som hettas upp, räknas overnight oats som rawfood. Havren blötläggs över natten och havren behåller därför sina vitaminer och är både näringsrik och mättande. Superbäret acai är proppfylld av antioxidanten antocyanin, mineraler och omega 3-fettsyror och algen spirulina är inflammationsdämpande vilket gör att våra produkter har en hälsofrämjande effekt, säger David Bennertun.

De nya produkterna lanserades den 26 mars på 100 utvalda Pressbyråer och 7-Eleven i Göteborg och Stockholm.

– Hälsosam mat som smakar bra ska inte behöva kosta så mycket. Därför gör vi den här typen av produkter tillgängliga till bra pris utan att tumma på kvaliteten eller råvarorna, avslutar David Bennertun.


Festis-familjen får sällskap av popcorn, godis och kaffe

I april gör tre nya smaker från Festis entré i butikshyllan. De lekfulla nyheterna Päron Popcorn, Hallon Lakrits och Cappucino Twist är en blinkning till några av svenskarnas mest älskade godis-, snacks- och fikafavoriter.
De nya smakerna smyglanserades hos Hemmakväll redan den 15 mars innan den stora lanseringen den 9 april. 


Sedan Festis lanserades på 60-talet har varumärket varit synonymt med förnyelse och en strävan att experimentera med smaker. Nu kommer tre nyheter som tar sortimentet till nästa nivå - Päron PopcornHallon Lakrits och Cappucino Twist. Ett poppigt tillskott på dryckeshyllan!


- Vi har låtit lekfullheten leda oss fram till de här nya, färgsprakande kombinationerna. Smaker som popcorn och kaffe kanske inte är vad man förväntar sig i en stilldrink, men vi ville utmana oss själva för att kunna ge våra Festis-fans det där lilla extra, säger Wiveca Fribert, varumärkesansvarig för Festis. 


Festis Päron Popcorn

En läskande kombo som först ger en rejäl dos av päronsmak - för att sedan överraska med en touch av popcorn. Lite som att blanda popcorn i fruktsalladen. Tokigt men gott!

Festis Hallon Lakrits
En god(is)-favorit som lakritsfansen säkert kommer att uppskatta. Här kan man släcka törsten med ett regn av hallon och lakrits.

Festis Cappucino Twist
Len smak av cappucino, friskt förpackad i en sprallig fruktdryck. Ska helst serveras iskall.


De nya smakerna finns i butik från v.15, men smyglanserades hos Hemmakväll redan den 15 mars. I samband med lanseringen har man även minskat sockerinnehållet med 30 procent på hela Festis-sortiment.


Loka har en crush på äpple

Ända sedan starten 2014 har konsumenterna, enligt Spendrups, önskat sig en Loka Crush Äpple. Ochfrån vecka 15 är den här, inspirerad av svenska syrliga äpplen.

Äpple är en av de mest älskade svenska dryckessmakerna. Därför lanseras nu Loka Crush Äpple, med 14 procent fruktjuice, naturliga ingredienser, inga konserveringsmedel eller färgämnen. Dessutom innehåller den drygt 60 procent mindre socker än traditionell läsk. 

- Det känns jätteroligt att konsumenterna har tagit Loka Crush till sina hjärtan redan från starten. Det ställer såklart också höga krav på oss när vi ska ta fram en ny smak och det är en utmaning att få fram en perfekt smak med naturliga råvaror. Vi hoppas att våra Crushfans ska tycka om den friska och fräscha smaken med toner av svenska syrliga äpplen, säger Anna-Stina Hallberg, marknadschef för Loka på Spendrups.

Loka Crush Äpple lanseras på 50 cl och 140 cl och finns till försäljning i servicehandeln vecka 12 och från vecka 15 i dagligvaruhandeln 


Swedish Match förvärvar Oliver Twist

Swedish Match förvärvar House of Oliver Twist A/S, ett danskt privatägt bolag verksamt inom rökfri tobak med huvudkontor i Odense, Danmark.

House of Oliver Twist A/S har en över 200 år lång historia och är Danmarks äldsta fristående tobakstillverkare. Företaget utvecklar, producerar och säljer tuggtobak i form av portionsbitar från tobak som bearbetats till stänger under varumärket Oliver Twist. Företagets främsta marknader är Skandinavien och vissa andra EU-länder. Företaget har 33 anställda och en årlig nettoomsättning om cirka 60 MDKK. Förvärvet förväntas slutföras den 3 april.

Lars Dahlgren, vd och koncernchef i Swedish Match:

- Oliver Twist är ett bra komplement till vår produktportfölj för rökfria produkter och utökar våra erbjudanden inom tuggtobak, speciellt i Europa.

I en kommentar beträffande transaktionen säger Michael Drest Nielsen, nuvarande ägare av House of Oliver Twist A/S:

- Det har varit viktigt för oss att hitta en köpare som delar vår vision för rökfria produkter. Med deras resurser, kompetens och kunskap inom rökfri tobak kommer Swedish Match att ge Oliver Twist bättre förutsättningar att utvecklas och växa.

 


Digitala skyltar för att öka försäljningen

Digitala skyltar syns allt mer i handeln och har många fördelar. Som medlem i Convenience Stores Sweden får man nu tillgång till en ny förmån som innebär att man har ett speciellt förmånligt erbjudande för olika paketlösningar med digitala skyltar. Vår samarbetspartner heter InfoChannel.


Rörliga bilder och text påverkar kunderna på ett betydligt bättre sätt än traditionell skyltning och de har en stor inverkan på spontanköp. 


Digitala budskap kompletterar den fysiska försäljningen och gör helt enkelt att du kan sälja mer. Digital skyltning är det snabbast växande marknadsförings- och kommunikationsmediet i världen och digitaliseringen effektiviserar verksamheten vilket medför stora besparingar. Kort sagt – ett måste för alla i branschen.


Läs mer i pdf:en om fördelarna med digital skyltning, om hur lätt det är att lära sig att sköta det hela och om drift och support.

information_infochannel.pdf


Som medlem får man via intranätet tillgång till en länk som leder till vår egen sida hos InfoChannel. Väl där kan de ta kontakt för vidare diskussion.

Kontakta info@conveniencestores.se eller 08-505 970 30 om du vill veta mer om medlemskap.


Mat för miljarder i påsk

Under påskveckan väntas det handlas mat för 7,4 miljarder kronor. Skärtorsdagen är den stora inköpsdagen och omsättningen i dagligvaruhandeln väntas bli nästan dubbelt så stor som en genomsnittlig vardag. 

– Påsken är en riktig mathelg och det kommer att vara ordentligt drag i landets matbutiker. Näst efter jul är påsk och midsommar de viktigaste högtiderna för dagligvaruhandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Svensk Handels konsumentundersökning visar att tre av fyra (75 %) i år planerar att handla påskmaten i en större mataffär. Matförsäljningen på nätet stod för cirka 2 procent av den totala livsmedelsförsäljningen förra året. Inför årets påskhandel planerar 4 procent att klicka hem påskmaten på nätet.

Högt tryck i handeln innebär också möjligheter till extraanställningar. Drygt var fjärde dagligvaruhandlare (27 %) planerar att ta in extrapersonal under påsken och totalt skapas 2 400 extrajobb.

– Bra fart i handeln innebär bra fart på arbetsmarknaden. Årets påskhandel kommer att skapa möjlighet för många unga att få chansen på arbetsmarknaden, säger Johan Davidson.

Ägg, sill och lax är de populäraste varorna på påskbordet. Konfektyrförsäljningen, där lösviktsgodis ingår, ökar med 64 procent jämfört med genomsnittsveckan. Traditionen håller i sig – majoriteten fyller påskägget med godis.

Även om påsken fortsatt är en av årets viktigaste högtider för handeln svarar allt fler handlare att påskens betydelse för försäljningen minskat under senare år.

 

GLAD PÅSK önskar vi alla våra läsare!

 


Vi sänder Conveniencs Stores News Digital till detaljister inom convenience- och fast food-branschen, dvs: servicebutiker/närbutiker/minilivs, trafikbutiker/bensinstationer, kiosker, spelbutiker/tobaksbutiker, konfektyrbutiker/videobutiker, gatukök, fast food-restauranger.
Tidningen når även leverantörer, kedjor och myndigheter.

CONVENIENCE STORES NEWS Digital
utges av Convenience Stores Sweden
Convenience Stores Sweden
08-505 970 30 • www.conveniencestores.se
Chefredaktör & ansvarig utgivare:
Gunilla Pihlblad 0585-317 01
gunilla.pihlblad@conveniencestoresnews.se

Vill Du annonsera?
Kontakta Ann Hedlund 08-505 970 37 annons@conveniencestores.se
Vd Bengt Hedlund: 08-505 970 31 bengt.hedlund@conveniencestores.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har en verksamhet inom Convenience branschen eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.