Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tonåringar <3 Yoga = Sant

Tonåringar och Yoga, hur fungerar det? Alldeles underbart vill vi påstå. Faktum är att vi har svårt att tänka oss ett mer användbart  redskap än yoga för att hantera stress i ungdomarna vardag. Den stress som ungdomar utsätts för är påtaglig, inte minst genom det ständiga användandet av mobiler och datorer, men även för att dessa komponenter stjäl tid som kan användas på annat sätt. Skolan bidrar också med höga krav vid betygsättning så det finns inte många möjligheter att bara vara - förutom i yogan, om vi väljer att erbjuda en yoga fri från prestation. Hur vi sätter ihop ett yogapass för tonåringen får stor betydelse för utfallet, passen behöver vara väl genomtänkta.

Tonåringens stress visar sig ofta genom ett mer restriktivt andetag. Så det första vi gör är att fokusera på övningar som har som målsättning att få ett mer fritt och naturligt andetag. Vi använder också tekniker som restorative yoga och yoga nidra för att tonåringen ska få uppleva en djupavslappning, dessa är mycket effektiva i stressreducering och uppskattas stort. Många ungdomar idag har problem med sömnen och kan genom dessa tekniker lära sig att komma till ro på ett effektivt sätt.

Tonåringen behöver också rörelse för att minska spänningar i kroppen. Vi vill därför gärna lägga in mjuka rörelser som får kroppen att sträcka ut och slappna av. 

Vill du också arbeta med tonåringar och yoga? Vi hoppas det, för behovet är stort, ungdomarna både behöver och uppskattar yoga. För att gå vår grundkurs i tonårsyoga behöver du 2-3 års egen erfarenhet av yoga, vilken form eller gren av yoga spelar ingen roll. Den viktigaste egenskapen för att lyckas är en förståelse för tonåringars situation och en önskan om att ge ett kraftfullt redskap att hantera stress i deras vardag.


Magdalena Lagerström

Magdalena Lagerström är en av våra första certifierade lärare som arbetat länge med ungdomar och yoga inte minst med högpresterande ungdomar inom idrotten. I det senaste numret av tidningen Yoga för dig beskriver hon detta arbete och vi som känner henne väl, vet att Alingsås handbollslag inte kan få bättre support. Magdalena finns även presenterad på KYF hemsida

Under KYFs fortsättningskurs för tonårsyoga går vi djupare igenom erfarenheterna av bland annat att yoga med idrottsungdomar. Nästa kurs är inplanerad i oktober 2018 och är en fortsättning på Modul 3.

Nästa grundkurs, Modul 3, går den 20-22 april 2018 (2 platser kvar) i centrala Uppsala. Vi har även satt in en extra kompletteringskurs den 5 maj för deltagare som inte har gått Modul 2.

Information om tonårsyogalärarutbildningen

 


Psst....

Funderar du på vad ungdomarna själva tänker om yoga, så har vi några bra exempel från våra deltagares praktik:

"En flicka frågade om jag inte kunde komma och ha yoga på deras skola. Hon fick mitt kort och nu har deras idrottslärare hört av sig och vill att jag ska komma och ha klasser där. Extra kul eftersom denna flicka i vanliga fall är mycket stillasittande och inte uppskattar fysisk aktivitet" (Deltagare efter att ha haft praktikpass med 12 st 13-16-åringar)

"En kille som jag uppfattade som en av klassens ledartyper kom tillbaka strax efter de andra hade gått och sa att han tyckte att det var jättebra och ville börja med yoga. Han trodde att det skulle vara ett bra komplement till all fotbollsträning. Superkul!" (Deltagare efter att ha haft ett praktikpass med tonårskillar i åldern 13-14 år)

En tjej som har beskrivit hur svårt hon har att koppla av, hon ligger varje kväll och skakar för att hon har så svårt att varva ner, uttryckte efter avslappningen att hon "kände sig som en ny människa" och att hon kände sig så "avslappnad". "Så här bra kan jag aldrig slappna av annars" (Dramapedagog om effekten av att ta in yoga nidra i avslappningen)

"Min egen dotter sa för första gången, att hon tyckte det var skönt och mysigt med yoga. Det är STORT för mig! Hon har hittills alltid talat om för mig hur tråkigt hon tyckt det är, när hon är med på mina vuxenpass" (14-åring dotter till yogalärare)

En kille kom fram efter passet när de andra hade gått och sa "Det här var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag trodde jag skulle röra på kroppen och att det skulle kännas bra, men det här var så mycket mer" (Deltagare som som haft sina praktikpass på ett högstadium)

 


Håll utkik!

Vi får många mail med förfrågan om var det finns olika barn- och undomsverksamheter. Vi kommer därför uppdatera vår lista på certifierade lärare, där du kan söka efter aktiviteter i ditt område. Publiceras inom kort på hemsidan.

Vi önskar Glad Påsk!

Följ oss på Facebook

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.