Göteborg den 7 mars 2018

Hej ##firstname##!

 

Vi söker en administratör/projektledare till Sustainability Circle

 

Sustainability Circle är en tankesmedja med säte i Göteborg som arbetar med industriell hållbarhet. Kontoret ligger på Drottninggatan. Vi ägs av ett femtiotal välkända svenska företag och förvaltningar. Verksamheten genomgår en betydande utveckling, kopplad till digitaliseringen.

 

Vi söker nu en administratör/projektledare på halvtid. Uppdraget är att tillsammans med VD sköta verksamhetens administration. Du har erfarenhet från ekonomiadministration, att arrangera event och utveckla och hålla kontakt med arbetsgrupper och nätverk. Mycket av arbetet bedrivs via vårt kundsystem, digitala nyhetsbrev och vår hemsida varför erfarenhet av IT är viktigt. 

 

Du utrycker dig väl i både tal och skrift i både svenska och engelska.

 

Lika väl som du stimuleras av att jobba med människor och ha mycket sociala kontakter så kan du jobba effektivt ensam. Arbetstiden är dagtid och möjligheterna att själv påverka var och när du arbetar är goda.

 

B körkort är ett krav.

 

Frågor besvaras av VD Henric Widén 070-537 13 61, henric.widén@sustainabilitycircle.se eller ordföranden Anders Källström, 0708-232410.


Ledare? Låt dig inspireras!

 

Sustainability Circle engagerar sig tillsammans med docenterna Anders Skoogh och Cecilia Berlin på Chalmers i forskning, bland annat med inriktning mot Smart Maintenance Management. I avvaktan på den första rapporten från denna forskning som kommer före semestern kan det vara av intresse att studera hur några av digitaliseringens giganter ser på management.

 

Föga förvånande är intresset för de framgångsrikaste IT-företagen stort. Alla företag är naturligtvis inte IT-företag. Men, digitaliseringen gör allt oftare IT till en del av alla verksamheter. Det är, så att säga, inte längre bara IT-företag som är IT-företag. De stolta berättelserna blir snabbt allt fler och inspirerar många. Under 10-talet har det kommit en rad böcker men också filmer om exempelvis Microsoft, Apple, Goggle, Facebook, Tesla och deras grundare.

 

Miljön, till att börja med, är viktig. Den amerikanska västkusten attraherar. I Sillicon Valley letar investerare i första hand efter idéer och människor som kan förändra världen. Idéer som blott förbättrar världen på marginalen är för små, kan förverkligas var som helst och hänvisas därför dit.

 

Ägarna är ofta (men inte alltid) självlärda. De framhåller ny- och självständigt tänkande som en av framgångsfaktorerna. Det innebär också att de företag som de startar är påtagligt olika. Det är alltså inte lätt att hitta ett enda framgångsrecept. Men, det finns några mönster:

 

Medarbetare i traditionella organisationer ställer ofta traditionella frågor som ”vad, när, hur” och i bästa fall, ”varför”. Frågorna besvaras ofta på det sätt som medarbetarna lärt sig i skolan. I de framgångsrika IT-företagen är frågan snarare ”varför inte”. Som:

 • varför inte erbjuda kunderna produkter med en vacker design (Apple)
 • varför inte fotografera och lägga ut var enda plats i hela världen på nätet (Google Earth)
 • varför inte erbjuda ”nya bilmodeller” genom nedladdning av ny programvara till gamla bilar (Tesla).

 

Förklaringen är förstås att digitaliseringen sätter få eller inga gränser. Fantasi och kognitiv förmåga är en av de viktigaste egenskaperna. Det präglar företagskulturen.

 

Även om entreprenören själv inte har någon högre examen (det är ganska vanligt) så omger han (entreprenören är nästan alltid en man) sig alltid med välutbildade medarbetare som vet ”hur”. Googles grundare anställde exempelvis Eric Schmidt, som både har en doktorsexamen och en gedigen chefskarriär bakom sig som VD när Google efter bara några år började växa. Apples styrelse anställde, på förslag av grundaren Steve Jobs, Pepsi Colas VD John Sculley som Steve Jobs efterträdare.

 

Googles[1] lekfullhet är omtalad. Den bygger på en tradition som sedan 1960-talet är vanlig i Sillicon Valley. ”Rörighet” är, i kontrast till traditionella företag, en dygd. Men ”röran” har förstås ett syfte. Googles VD Eric Smith återkommer hela tiden till begreppet ”smart-kreativ”:

 • Android är ”som sanden i en sandlåda”. Vem som helst kan göra vad som helst med den, är ett exempel.
 • Problem inom Google angrips ofta av den som känner för det, är ett annat.
 • Anställda erbjuds rikligt med volleybollplaner, bowlingbanor, klätterväggar, rutschkanor, gym med personliga tränare, bassänger, färgglada cyklar, gratis kafeterior och kök fyllda med spännande ingredienser, är ett tredje exempel. I dessa miljöer skapas googleandan, där diskuteras företagets utveckling och där föds många av idéerna.

 

Ledarskapet är många gånger hårt. Apples Steve Jobs[2] och Teslas Elon Musk, exempelvis, beskrivs ofta som väldigt auktoritära, ja av många som rent av otrevliga. Grundaren har de idéer som skall genomföras. Punkt. Anställda som inte vill förstå eller ogillar idéerna lämnar företaget.

 

Stjärnentreprenörerna intervjuas flitigt. Det är förstås många som vill att de skall dela med sig av sina innersta tankar. Och, de är påtagligt generösa. Resultatet finns förstås på nätet. Här kommer några exempel saxade därifrån:

 

 • Microsofts grundare Bill Gates[3]: Börja när du är ung och försök att så snabbt som möjligt bli din egen chef. Älska det du gör. Omge dig med kompetenta medarbetare. Du skall snarare vara deras ”sidekick” än tvärt om. Var rädd om nördarna. Det är ofta de som är smartast och som jobbar hårdast. Ta risker. Skyll inte dina fel på andra. Alla gör misstag. Men det är mästarna som lär sig av felen. Det är erfarenheter från verkligheten, inte skolan, som gör att du lyckas. Och, kom ihåg att livet inte är rättvist. Men, den som ger upp är inte värd att lyckas. Var stolt över dig själv – men var ändå alltid ödmjuk.

 

 • Apples grundare Steve Jobs: Fokusera på produkten. Den skall vara så perfekt som möjligt. Tänk självständigt. Kopiera inte de produkter som du skall konkurrera med. Försök istället att se kundernas behov på ett nytt och innovativt sätt. Kämpa. Alla som lyckas har gjort det trots en mängd problem. Bestämd dig och tro på dina egna beslut. Älska det du gör. Det är omöjligt att jobba hårt och offra andra aspekter av livet om man inte fullt ut tror på sina egna idéer.

 

 • Googlegrundaren Larry Page: Alla har råd att vara kreativa. Google, Apple och Amazon startade i ett garage. Google gjorde inte den första sökmotorn och avråddes från att försöka konkurrera med de sökmotorer som redan fanns. Hemligheten med Google var att tänka annorlunda och hålla ett så högt tempo att konkurrenterna hamnade i bakvattnet. Visa människor respekt. Belöna bra prestationer. Anställa skall känna att de är en del av företaget, att företaget är som deras familj. Agera så att den stora publiken gillar ditt företag. Då ligger det nära till hands att de också vill bli kunder. Lär dig så mycket du hinner och förändra dig själv. Dröm, lita på drömmarna och var lite galen.

 

 • Teslas Elon Musk: Slit! Du hinner mer på 80 timmar i veckan än på 40. Men, lär dig känna dina gränser. Avvik från trenderna. Konkurrera med hjälp av innovationer. Förbättra dem löpande. Ägna dig åt sådant du gillar, då orkar du mer. Ta risker medan du är ung och ännu inte har någon familj att försörja. Våga misslyckas. Fokusera inte på att bli rik, utan på att göra något viktigt. Innovationer och produktutveckling är mycket viktigare än reklam. Fantastiska produkter, som får redaktionell uppmärksamhet, är den bästa PR du kan få. Sluta aldrig studera. Det finns hur mycket kunskap om helst på nätet. Lyssna på och lär dig av kritik från kloka människor. Kritik gör ont, men är väldigt lärorik. Tänk stort. Formulera tuffa mål. Omge dig med bra (”great”) människor.

 

Kraften i smarta företag kan kanske förstås när vi betraktar följande[4]:

 

YouTube grundades 2005 av tre personer. Det såldes två år senare till Google för 1,65 miljarder USD. Då hade företaget 65 anställda. Värdet var 25 miljoner USD per anställd. I april 2012 köpte Facebook Instagram för en miljard USD som då hade 13 anställda. Värdet var, med andra ord, 77 miljoner USD per anställd. 2014 köpte Facebook WhatsApp för 19 miljarder USD med 55 anställda. Det gav WhatsApp värdet 345 miljoner USD per anställd… I industrisamhället har vi beundrat företag som sysselsätter många människor eftersom kampen mot arbetslöshet har varit viktig. I det digitala samhället beundrar vi företag som (nästan) inte behöver anställa någon. Istället står kampen mot meningslöshet.

 

Om man dessutom betänker att …

 

Uber, världens största taxiföretag, inte har några egna bilar; att Alibaba, världens största återförsäljare av varor, inte har några lager; att Google, YouTube och Facebook, världens största förmedlare av information, inte producerar någon egen information och att Airbnb, världens största uthyrare av bostäder, inte har några egna bostäder …

 

så förstår man att den digitaliserade ekonomin och smarta företag erbjuder ett enormt nytänkande[5].

 

Hoppas att du hittade åtminstone en tanke som kan inspirera dig.

 

Anders Källström

Arbetande ordförande i Sustainability Circle 

 

 

[1] Schmidt E och Rosenberg J; Google från insidan; Pagina 2014

[2] Isaacsson W; Steve Jobs – en biografi; Albert Bonniers förlag, 2011

[3] Redogörelsen för entreprenörernas tankar är hämtad från ett rikligt utbud av seminarier och utfrågningar på nätet.

[4] Ford M; The rise of the robots – Technology and the Threat of Mass Unemployment; A One World Book; 2017

[5] McAffe, A; Harnessing our digital future – machine platform crown; 2017


Kalendarium 2018

Workshops/Nätverksaktiviteter

Smart Maintenance Technology

 • 24 april - Värd SSAB i Borlänge
 • 20 november - Värd IVL i Stockholm/Göteborg

 

Maintenance Excellence

(fd Nyttan Med Underhåll & Att Köpa Underhåll)

 • (återkommer med datum) - Värd Enerco och Sandvik i Hofors
 • 22 maj - Värd Sandvik i Sandviken
 • 14 november - Värd Pichano Holding i Gävle

 

Smart Maintenance Management

(fd Hälsa & Säkerhet)

 • (återkommer med datum) - Värd BillerudKorsnäs i Gävle
 • 6 december - Värd DynaMate AB i Södertälje 

 

Konferenser

På Sustainability Circle Meetings samlas vi kring konkreta case som visar hur långt Smart Maintenance kommit just nu. Konferensen är dessutom ett viktigt tillfälle för oss alla att nätverka med likasinnade.

Under 2018 har vi följande datum att se fram emot:

 • Sustainability Circle Meeting: 8 maj i Göteborg
 • Sustainability Circle Meeting: 10 oktober i Göteborg

Referensgruppsmöte

En gång i månaden kallar vi nätverket till ett refensgruppsmöte där vi diskuterar aktuella frågeställningar. Datum och teman för kommande möten är:

 • 16 mars: Relationen mellan säljare och brukare i underhåll
 • 13 april: Rekrytering och kompetensförsörjning inom Smart Maintenance
 • 18 maj: Behovet av utbildning

Medlemmar


linkedinfacebookyoutube