NSPH Nyhetsbrev Nr 10 2017. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1 - torsdagen den 25 januari 2018

Debatt: BUP behöver bli bättre på att lyssna

Vår debattartikel i Dagens Samhälle i början av året – om att vuxenvärlden i allmänhet och psykiatrin i synnerhet måste bli bättre på att LYSSNA på barn och unga som mår dåligt – har fått välkommet stor spridning. Ämnet engagerar uppenbarligen många. Den har även gett upphov till diskussioner på ledarsidorna på en handfull liberala lokaltidningar om behovet av ökade satsningar på BUP.  Läs mer >>


Många röster i podden under första året

I dagarna fyller NSPH:s podd Kafferast i kunskapsfabriken 1 år vilket vi verkligen tycker är värt att fira! Det första året har vi haft en lång rad intressanta gäster – 45 stycken – som gett olika perspektiv på hur det är att leva med psykisk ohälsa och hur kvalitetsarbetet inom vården kan bli bättre. 
-Det är en ynnest att ha få prata med så många engagerade människor om deras olika erfarenheter och insikter. Jag vill fortsätta med det så länge det bara går, säger NSPH:s poddmakare Mårten Jansson.
Läs mer >>

Fredrik reviderar med klarsynt "brukaröga"

På ettårsdagen släpper vi ett avsnitt med Fredrik Gothnier, en av landets mest erfarna brukarrevisorer. Han har genomfört närmare tjugotalet brukarrevisioner – där egenerfarna går in som som externa kvalitetsgranskare inom psykiatrin.
-När vi kommer in utifrån som opartiska granskare så märker vi att vi lättare får fram mer utförliga och sanningsenliga svar, säger Fredrik Gothnier, som arbetar som teamledare för Brukarrevisionsprojektet inom NSPH.  
Läs mer >>


Kom på föreläsning med Växa och må bra

Spana in kalendariet för vårt projekt Växa och må bra. Det bjuder på en rad seminarier, bland annat i Uppsala och Stockholm, med unga föreläsare med egna erfarenheter av psykisk ohälsa. En av dem är Hjärnkollsambassadören Johanna Hennberg.
-Som föreläsare är jag väldigt fokuserad på att göra vardagen mer lätthanterlig för ungdomar med psykisk ohälsa, säger Johanna Hennberg.
Läs mer >>


Fem frågor till den nya kommunikatören

Martin Falkman är ny kommunikatör på NSPH:s kansli vid Globen, med vass penna och lång erfarenhet av litterär gestaltning. Han kommer främst arbeta med PEER Support-projektet och är en efterlängtad förstärkning av kommunikationsenheten.
-Psykisk hälsa och ohälsa har alltid intresserat mig, men de senaste åren har intresset av olika anledningar blivit allt starkare. Det kändes självklart att söka sig till Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa och få arbeta för ett mer öppet samtal kring psykisk ohälsa.
Läs mer >>


Beställ vår populära inspirationsskrift

Vår inspirationsskrift ”Fysisk hälsa vid psykisk ohälsa” finns att beställa via oss på kansliet och kan även läsas digitalt via webben. Den tar upp möjliga vägar till sundare livsstil för personer med psykisk ohälsa med konkreta exempel och personliga berättelser. Ursprungligen ett konferensmaterial har den nu blivit den mest efterfrågade skriften som vi sänder ut till verksamheter över hela Sverige.
Läs mer >>


SR-intervju med peer supportrar i Borås

Sverige Radio har intervjuat våra peer supportrar Jojs Ishak och Stefan Johansson som arbetar på en affektiv avdelning på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.
– Det känns jättebra att kunna ingjuta hopp i patienter och visa personalen att det går att komma tillbaka, säger Jojs Ishak till P4 Sjuhärad. Det är alltfler supportrar ute i arbete nu, vilket ger värdefulla erfarenheter för PEER Support-projektet! 
Läs mer >>


Hjärnkoll söker en utbildningsansvarig

Vår systerorganisation växer och söker nu efter en kollega med fokus på Hjärnkolls populära utbildningar. Är du intresserad av att driva och utveckla utbildningar och delar du grundvärderingen att att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter? Då kan det här vara jobbet för dig! Sök senast den 9 februari. Tjänsten är baserad i Stockholm (Globen).
Läs mer >>


Förlängd svarstid för tankar kring #metoo

Just nu pågår en insamling av tankar och reflektioner kring den framväxande #Metoo-debatten. Vad väcker den hos dig? Mejla gärna till metoo@rsmh.se eller info@rfhl.se. Slutdatumet har senarelagts till 28 februari. Sprid gärna detta till andra som kan tänkas vara intresserade! 
Läs mer>>


Barns rätt i fokus på Nätkoll-seminarium

Det treåriga Arvsfondsprojektet Nätkoll lider mot sitt slut. Projektägaren Attention Hisingen Kungälv presenterade på ett fullsatt seminarium i Göteborg den 24 januari vad de gjort under de senaste åren i arbetet för att stärka unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, på och utanför nätet, i relationer och i rättsliga sammanhang. Ta del av deras matrial och slutsatser nu när projektet avslutats. Läs mer >>


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se