Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Citatskulptur. Eva Beierheimer.

Hej [[full-name]]

Välkommen till Galleri Fagerstedt vid Vanadisplan

11 januari - 17 februari 2018

WINTER STUDIO - Selected works

MONICA HÖLL

CHARLOTTE JÖNSSON

PER KESSELMAR

LONE LARSEN

 

Galleri Fagerstedt presenterar ett finstämt urval verk av fyra av galleriets konstnärer. Tonvikten ligger på måleri och spännvidden rör sig från det mest minimala till alltmer expressivt. Varje konstnär har sitt eget karaktäristiska uttryck och en alldeles egen stämning. Form, färg och material skiljer sig åt, någon målar på metall, någon på trä och någon på duk. Sammantaget infinner sig ändå en tematisk ton, ett överlagrat samtal, som antyder förväntan och kanske förändring. Som en vag antydan om att efter mörka tider kommer en vår.

 

Monica Hölls  förhållande till måleriet är både personligt och innerligt liksom överraskande och reaktivt. Hennes arbetsmetod närmar sig action-painting, hon arbetar intensivt och impulsivt, det går fort, det är krävande, verket är större än hon själv, duken provocerar, den gör motstånd… Hon har starka kopplingar till den moderna expressionistiska konstscenen. Vi visar en av hennes allra senaste målningar i stort format: ”There was a lot of talk”.

Charlotte Jönsson  arbetar inkännande och intuitivt. Hon känner sig fram, utvecklar och reflekterar i en stillsam poesi. Det går långsamt och eftertänksamt. Galleriet har tidigare visat hennes serier med gulsvarta målningar och med blå målningar. Nu lyfter vi fram de gröna målningarna i ett urval från en serie om 13 verk med arbetsnamnet ”Stillestånd/De gröna målningarna”. Färgens associativa egenskaper är tydliga i Charlotte Jönssons arbetsmetod, hon har tänkt på tonen och nyansen länge och slutligen börjat måla den så att den ska stämma och ”bli rätt”. Den speglar flera minnen ur hennes liv, såväl ljusa som mer smärtsamma.

 

Per Kesselmar  minimalistiska måleri interagerar med och utmanar vårt seende, det får oss att observera rummet, ytorna, ljuset och skuggorna på den här platsen, just nu. Han har laborerat med den vita färgen i flera lager och i olika nyanser. Ytterst nyanserat och välbalanserat har han bemålat ytor av bly eller järn och har låtit återsken, reflektioner och skuggbildningar förlänga verken på väggen och i rummet och att reta ögat. Här behöver vi ge seendet den tid som det behöver; ytorna som talar till varandra, färgerna som framträder på näthinnan, rörelserna… allt framträder så småningom för den som observerar noga. 

 

Lone Larsen  arbetar främst med skulptur och abstrakt måleri i stora format. Hennes verk är både klassiska och storslagna, ibland med en dragning åt det ”barocka”, och hon drar sig inte för att ställa det behagliga sida vid sida med det äckliga och frånstötande. Hennes arbetsmetod präglas av ett långsamt sökande efter förändring och fördjupning. Hon söker i glipan mellan sådant som tycks vara betydelsefullt men samtidigt svårfångat. I utställningen visar vi några av hennes senaste arbeten med emaljmålningar.

 

I galleriets showroom  lyfter vi för första gången fram delar ur Fredrik Helanders senaste arbete: “Konstnär okänd” (Konstnärshuset, 2017), samt grafik av Eva Beierheimer, teckningar av Monica Höll och fler verk av galleriets konstnärer.

 


GALLERI FAGERSTEDT

Hälsingegatan 18, Vanadisplan, Stockholm. gallerifagerstedt@gmail.com

Öppet: onsdagar 13 - 17, torsdagar 12 - 17, fredagar 12 - 17, lördagar 12 - 16


GALLERI FAGERSTEDT representerar svensk och internationell samtidskonst av hög kvalitet. I galleriets profil finns såväl unga och lovande konstnärer som etablerade och välkända. Galleriet drivs av ELISABETH FAGERSTEDT AB. Bolaget bildades i december 2013 och galleriet invigdes den 21 augusti 2014. Verksamheten präglas av stor konstvetenskaplig kompetens och långvarig erfarenhet från samtidens konstscen. Elisabeth Fagerstedt ingår i styrelsen för Svenska Galleriförbundet, SGF. EF var tidigare museichef, konsthallschef, curator, projektledare för offentlig konst med mera.


EVA BEIERHEIMER. NIELS BONDE. JÅRG GEISMAR. FREDRIK HELANDER.  MONICA HÖLL. CHARLOTTE JÖNSSON. PER KESSELMAR. FRIDA KROHN. HYUN-JIN KWAK. LONE LARSEN. JENNY MAGNUSSON. ANNÈE OLOFSSON. ANDERS RÖNNLUND. MAIJA SAVOLAINEN. LISA STRÖMBECK. DAVID SVENSSON. SIGNE VAD.

facebookinstagramhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.