Nyhetsbrev från Textival. Ser nyhetsbrevet konstigt ut klicka här

Foto: Erica Zhu

Välkomna till vår nya hemsida

Det är nytt år. Vi har en ny hemsida och en rad fantastiska, underbara och fullkomligt vilda drömmar och förhoppningar inför framtiden och det närmst kommande 2018. På vår hemsida kan du läsa mer om kommande projekt och nyheter. Där har vi även samlat en mängd material, foton, texter och berättelser från tidigare projekt och festivaler.

2018 firar Textival Litteraturfestival tio år som festival. Om du sitter på foton, minnen, berättelser, texter eller annat som du vill dela med dig av så hör av dig till oss! 


Textival Litteraturfestival 2018

Textival Litteraturfestival 2018 består av ett program med inbjudna svenska och internationella författare, poeter och konstnärer. Det blir samtal, läsningar, performance, liveakter, workshop, vernissage och Textivals Textmässa. 

 

Festivalen öppnar torsdagen den 3 maj med vernissage för utställningen Skiljande tecken - Platsens begär i Mollaryd, Herrljunga kommun. 

 

Fredagen den 4 maj, 12:00-13:30, blir det samtal på Café NÄRA i Borås (vi styr upp gemensam färdväg från och till Göteborg). På kvällen, 18:00-22:00, bjuder vi in till ett program med gästande författare, poeter, konstnärer och artister på Folkteatern i Göteborg. Efter 22:00 blir det efterhäng i baren på FOLK. 

 

Lördagen den 5 maj från kl 12:00-01:00 tar Textival över Kulturhuset Oceanen och arrangerar en fullskalig husfest som ni sent kommer att glömma. Textivals Textmässa med utställande förlag och tidskrifter öppnar kl 12:00-18:00 och huserar på andra våningen i World Dance Companys finfina lokaler.

Bland gömmorna och smårummen på andra våningen finner ni även Tove & Anna från Barnens Textival. Det har ryktats om tält, hundar och magiska trädgårdar.

Programmet med läsningar, samtal, performance, liveakter och annat börjar omkring 15:00 på Oceanens bar & scen. Däremellan och under håller Oceanens restaurang samt den magnifika uteservering öppet tills efter midnatt. 

 

→  Torsdag 3 maj 

18:00 / Vernissage / Mollaryd

  

→  Fredagen 4 maj

12:00-13:30 /Samtal / Cafe NäRA i Borås

18:00-22:00 /Program med samtal, läsningar & performance / Folkteatern i Göteborg

22:00-02:00 /Efterhäng på FOLK

 

→  Lördagen 5 maj 

Husfest på Kulturhuset Oceanen 

12:00-18:00 / Textival Textmässa 

13:00-16:00 / Barnens Textival

15:00-22:00 / Program med samtal & läsningar

22:00-01:00 / Textivals officiella efterfest / Liveframträdanden & DJs


Textmässa 2018

Anmälan är nu öppen för utställare till Textivals Textmässa lördag 5 maj 2018 på Kulturhuset Oceanen. Välkomna att anmäla ert deltagande, länkt till formuläret finner ni nedan. I formulär fyller ni som är utställare i era uppgifter samt eventuella förslag på programpunkt i samband med mässan.


Barnens Textival

I Tex­tivals program för de yngre besö­karna när­mar vi oss litteraturen genom hög­läs­ning, ska­pande och lek. I gömmorna på Kulturhuset Oceanen utforskar vi det gemensamma skapandet genom att pröva olika konstnärliga tekniker och skapa mellan olika rum och tider.

​Vi ses på Kulturhuset Oceanen lördagen den 5 maj kl 13-16.


Textival Litteraturfestival 2018

- Get your text together

Ett eget rum/ Tusen bibliotek

Textival Litteraturfestival 2018 går under rubriken Get your text together. Med ledorden text, kontext, gemenskap och sammanhang undersöker vi estetiska, politiska, etiska och performativa dimensioner av litterärt skapande.

 

Konstnären Kajsa Dahlberg har i verket Ett eget rum / Tusen bibliotek (2006) lånat och gått igenom samtliga upplagor av Virginia Woolfs essä Ett eget rum som varit tillgängliga på svenska bibliotek. Verket består av kopieringar och sammanställning av samtliga understrykningar och marginalanteckningar som läsare gjort i de offentliga exemplaren. Ett av verkets mest understrukna och kommenterade stycken lyder:

  

"För mästerverk är inte några enstaka och ensliga alster; de är resultatet av många års gemensamt tänkande, av tänkandet inom hela folkkroppen, så att det är massans erfarenheter, som ligger bakom den ensamma stämman." Virginia Woolf, Ett eget rum (1929), i översättning av Jane Lundblad 1958.

 

Sammantaget tecknar det en poetisk bild som länkar samman den enskilda texten med såväl våra gemensamma historiska och kulturella förmedlingar som med läsarnas direkta gensvar. Det är någonstans här vi befinner oss under Textival Litteraturfestival 2018.

 

Programmet adresserar frågor om det litterära skrivandets villkor och förhandlingar. Vi samtalar om vad det innebär att arbeta mellan olika litterära rum, konstnärliga praktiker och mellan olika språk. Och vi tar oss an utmaningen att bokstavligen låta texterna tala tillsammans.

 

Varmt välkomna,

Therese Ytter & Stina Nilss 


 H E M S I D A

www.textival.org

   

K O N T A K T

info@textival.se  / therese@textival.se / stina@textival.se

 

BARNENS TEXTIVAL 

tove@textival.se anna@textival.se

 

Textival Litteraturfestival 2018 arrangeras i samarbete med Kulturhuset Oceanen, Folkteatern i Göteborg, FOLK, Clandestino festival, Café NäRA med flera och med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Kulturrådet och ABF Göteborg.

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.