Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MEDLEMSBREV NR 10 - 2017


God Jul & Gott Nytt År

Nu tändas tusen juleljus och julefrid sänker sig över vårt avlånga land. Så här i slutet av året vill även vi, efter ett händelserikt år, passa på att önska er alla en fröjdefull ledighet.  

Mycket inom storpolitiken har under året präglats av att Donald Trump valdes till president och beskedet  att USA därmed skulle dra sig ur klimatöverenskommelsen. Detta tillsammans med Brexitförhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU har påverkat den politiska arenan under året. Men 2017 har också präglats av en lång rad blodiga terrorattentat över hela världen. Ett år att minnas.

I början av maj vinner Emmanuel Macron presidentvalet i Frankrike och många andas ut då man ser detta som en liten ljusglimt och en seger också för klimatarbetet.

Hösten inleds med extremväder där orkanerna Harvey, Irma och Maria orsakade stor förödelse i Karibien och södra USA. Samtidigt härjar våldsamma tyfoner i Asien. I slutet av året drabbas Kalifornien av omfattande skogsbränder och 100 000 tals personer tvingas lämna sina hem. Debatten om människans påverkan av klimatet har fått nytt bränsle

Från PelletsFörbundet sida har vi under året fokuserat på att försöka ena branschintressena och skapa en bättre samsyn och samverkan. Vi har medverkat i en rad forskningssamarbeten och vi har haft regelbundna kontakter med våra myndigheter då vi vet att framtiden ställer nya krav på en bredare kunskap hos de aktörer som skall verka i framtidens energimarknad. Inte minst vill vi lyfta fram vår nya Serviceorganisation.

Vi på kansliet ser fram emot ett kommande verksamhetsår som vi hoppas och tror ska bli ett bra år för våra medlemsföretag. Vi kan konstatera att intresset för trygg och säker pelletsvärme ökar och allt fler börjar inse att det är fel att slösa bort elproduktion på att få 20 grader varmt.

Ett tack till Bengan på Kvänum Energi som så här i jultider tipsar om ett värmande koncept på hur man kan återanvända kaffesump. Kolla in detta! 

 

Styrelsen och vi på kansliet önskar er alla en riktigt
God Jul och Ett Gott Nytt År


Bengt- Erik & Irene

Vårt kansli kommer att vara enbart delvis obemannat under mellandagarna då vi tar lite julledigt. Men kontakt via e-mail brukar fungera. 


Från Svebios blogg:
Olje- och gasindustrin har fått igenom hela sin önskelista

Efter ett år med Donald Trump i Vita Huset kan man summera vad som hänt med amerikansk energi- och klimatpolitik. Det blev precis så illa som man kunde vänta sig – om inte värre. Tyvärr har den här aspekten av det republikanska styret kommit lite i skymundan av alla skandaler och utrikespolitiska äventyr.  Läs hela blogginlägget här


Nu är det klart vilka som ska ingå i det klimatpolitiska rådet. 

I somras röstade riksdagen igenom regeringens förslag om ett klimatpolitiskt ramverk. Förslaget byggde på förra årets överenskommelse inom den parlamentariskt sammansatta Miljömålsberedningen

Tidigare i höstas blev det också klart att Ola Alterå kommer bli chef för klimatpolitiska rådets kansli. Du kan läsa mer om detta i tidningen Effekt här.

Klimatklivet är ett investeringsstöd som regeringen har beslutat om. Stödet går till lokala och regionala projekt runt om i landet som minskar utsläppen av koldioxid. Det är ingen tvekan om att Klimatklivet är mycket viktigt för vår bransch. Nu har ytterligare 290 projekt fått sammanlagt 600 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet.

Sedan Klimatklivet startade 2015 har 1 305 projekt fått sammanlagt 2,6 miljarder kronor i stöd. Nästa ansökningsomgång drar igång den 15 januari 2018.


Skrotningspremie vid utbyte av vedeldning?

I regleringsbrev för 2017 fick Boverket i uppdrag att lämna förslag på hur man skall minska utsläppen från undermåliga pannor och rumsvärmare för fastbränsle och samtidigt säkerställa att existerande regler följs vid byte av utrustning. Det finns en stor andrahandsmarknad för äldre produkter när fastbränsleanordningar ersätts med nyare produkter. Läs Boverkets rapport här.


NYHETER FRÅN VÅRA MEDLEMMAR

Ala och Gruvön certifierade enligt ENplus® och DINplus
Pellets från Stora Ensos sågverk i Ala och Gruvön är nu certifierade enligt ENplus® A1 och DINplus – de högsta kvalitetsstandarderna för pellets i Europa. Dessa två certifikat säkerställer att våra pellets tillverkas i enlighet med strikta kriterier för kvalitet och transparens, samt garanterar optimal uppvärmning för dig som kund med bästa möjliga energieffektivitet och lägsta utsläpp.

Petro Bio AB leverantör till Akademiska Hus.
Chalmers nya bioeldade panna på Chalmers kraftcentral kommer från Petro Bio. Pannanläggningen kommer att användas som forskningspanna med möjlighet att producera el via turbin och fjärrvärme via kondensor. Pannan är en specialkonstruerad ångpanna på 40Bar och kommer att eldas med träpulver, bioolja, gasol och en produktgas från närliggande panna 1. Det är med stolthet och inspiration som Petro kommer att ta sig an uppgiften att leverera pannanläggningen till Akademiska hus.

Dags att byta vedpanna
STORA UTSLÄPP MED DÅLIG UTRUSTNING Småskalig vedeldning är en viktig del i Sveriges energiförsörjning. Men gamla pannor och felaktig användning har också pekats ut som en stor föroreningskälla. Nu är det hög tid att byta ut gammal och föråldrad teknik.

Intressant för branschen  

35 % av EU:s energi ska vara förnyelsebar år 2030
Det har EU-parlamentets industriutskott röstat för i dag. Det här är ett viktigt mål om EU ska kunna nå sina löften i klimatavtalet. Men Miljöpartiets Jakop Dalunde är besviken över att de svenska Socialdemokraterna och Allianspartierna tillsammans röstade ner kravet på att målet ska vara bindande för medlemsländerna.

Regeringen ökar stödet till solenergi ytterligare
Framtidens energi kommer till stor del att bestå av vind- och vattenkraft. Men solceller kan få en större plats i energiproduktionen än tidigare beräknat.

Undersökning: 75% vill att Sverige blir förnybart
Trenden är tydlig. Sverige rör sig mot en större andel förnybar energi. Och frågan är prioriterad för svenskarna. Enligt en undersökning från YouGov, på uppdrag av E.ON, svarar 75 procent av de tillfrågade att de tycker det är viktigt att Sverige ställer om till förnybar energi.

Hyllas av WWF men sågas av Greenpeace
Essity, före detta SCA Hygiene, har på kort tid prisats flerfaldigt för sin hantering av arbete mot avskogning i leverantörsled. Samtidigt har bolagets skogshantering under hösten fått hård kritik för Greenpeace.

 

Rättvisa byggregler för småhus
Energikraven i de nya byggreglerna ger rättvisa värden på primärenergi, oavsett uppvärmningssätt. Med tillräckligt bra klimatskal kan likadana småhus byggas rationellt över hela landet. Värmepumpar klarar effektkravet med marginal medan elvärme inte kan användas. 

Här är ETC:s biokolsmaskin
Snart kommer ETC Solpark i Katrineholm att förses med en egen biokolsmaskin. Arbetet med maskinen har redan startat. Maskinen heter Biomacon och den eldar framförallt flis. Men utan syre.

Utan kärnkraft blir det ingen elbilsrevolution
Om 2,5 miljoner elbilar samtidigt står på laddning över natten, skulle kraften från fem stora kärnkraftverk krävas. Visionen om "100 procent förnybar energi" är rent önsketänkande, skriver fysikerna Bengt Pershagen och Jacob Weitman.

Nya energikrav på installationsprodukter
Vid årsskiftet träder nya ekodesignkrav igenom för bland annat radiatorer, golvvärme och ventilation. Då blir det förbjudet att leverera nya produkter inom EU som inte lever upp till kraven.


Besök vår hemsida:
  
Klicka Här

Se vår broschyr:
  Nya Broschyr Här 

Ladda ner som PDF:
  som .pdf här


Kalendarium

Pellets 2018
30- 31 jan 2018, Helsingborg 
Till hemsidan

Biomass Trade & Power
7- 8 feb, Copenhagen
Me
r info här

Framtidens Fjärrvärme
21- 22 febr. Stockholm
Läs mer här!

European Pellet Conference 2018
28 feb- 1 mrs 2018, Wels, Austria
Mer information här

Ecobuild
6- 8 mrs ExCel, London
Läs mer här

BoisEnergie 2018
15-18 Mrs Grenoble, France
[more info

World Bio-markets
20- 22 mrs, Amsterdam
Mer informatin här

Nordbygg
10-13 april 2018
Stockholm
Till hemsidan

Argus Biomass 2018
17-19 april, London
Till hemsidan

EUBCE 2018
14- 17 May, Copenhagen
Till hemsidan

Almedalsveckan 2018
1- 8 juli 2018
Visby
Till hemsidan


Myndigheter och Politik

Regeringen ökar stödet till solenergi ytterligare
Framtidens energi kommer till stor del att bestå av vind- och vattenkraft. Men solceller kan få en större plats i energiproduktionen än tidigare beräknat.

Klimat och miljö– de viktigaste frågorna för unga väljare
Unga svenskar tycker att klimat och miljö är de viktigaste frågorna inför kommande års val. Det visar en ny undersökning.

Regeringen inför ladda-hemma-bidrag för elbilsägare
Regeringen har beslutat att införa ett särskilt stöd för husägare som vill installera egna elbilsladdare.


Internationella Nyheter

Opecs nya orosmoln: För höga priser på olja
Opec har de senaste åren kämpat för att få stopp på överutbudet av olja och därigenom pressa upp priserna. Nu har plötsligt för höga oljepriser seglat upp som ett hot, enligt analytiker. 

Fem slutsatser från veckans klimattoppmöte
Mattias Goldmann, vd på den gröna tankesmedjan Fores, drar fem slutsatser efter klimattoppmötet One Planet Summit i Paris.

Klimatförändringarna tas bort från lista över globala hot
USA:s regering har beslutat att ta bort klimatförändringarna från en lista över de främsta globala hoten mot nationen.

Biocarbon in Small Scale Pellet Boilers, Technological and Economic Feasibility
Biocarbon is a promising fuel which can have several applications, for example: to provide peak load in bioenergy plants, as substitute fuel for oil boilers....

Det mesta 2017 från världens Pelletsindustri
The Hotspots of the Global Wood Pellet Industri and Trade 2017

Bioenergy plays an increasing role for climate change mitigation
Bioenergy is a key reason why Sweden ranks highest of all countries in the Climate Change Performance Index, published by among others the Climate Action Network and researchers at the New Climate Institute.

 


 

Marknadsrapport om olja, naturgas, kol och utsläppsrätter v 47
De samerikanska kommersiella lager.
Hela rapporten här!

En samlad bild över energiläget i Sverige
Nu har vi publicerat Energiläget 2017. Energiläget är Energimyndighetens publikation och statistiksamling som ger en samlad bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige. Ladda ned en pdf här

När det gäller Bioenergi har Energimyndigheten nu presenterat ett Prisblad över Trädbränsle och Torvpriser 2017 och redovisar även en excel-fil med Prisstatistik för en längre period  

Läget på elmarknaden vecka 48, 2017
Systempriset ökade under föregående vecka med 14 procent och landade på veckomedlet 38,1 EUR/MWh. De genomsnittliga spotpriserna i de svenska elområdena ökade med 9 procent under veckan. Hela rapporten hittar du här

"Har du som medlem något nytt eller spännande att berätta? Vill du dela med dig av detta kan du tipsa oss på kansliet. Vi sprider gärna budskapet vidare, och vi behöver naturligtvis din hjälp att kunna bevaka allt det som händer i branschen"

Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 - 531 40  LIDKÖPING 
Telefon 0510 - 285 30 -  e-post kansliet@pelletsforbundet.se -  hemsida www.pelletsforbundet.se

Du får detta medlemsbrev eftersom du är medlem i PF eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.