Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tankar...

"Nätverk och kontakter är nyckeln för att ta de första stegen in till jobb, trygghet och egen försörjning. Det är ingen enkel match när man kommer helt ny till ett land och inte känna någon. Därför är jag extra glad att vi nu tillsammans - kommunen, Företagarna, Mölndal-Åbro företagsförening och Arbetsförmedlingen, hjälps åt att skapa kontakter så att våra nyanlända ska hitta snabbare in på arbetsmarknaden. Min förhoppning är att det kommer bjudas på många koppar kaffe i Mölndal och att nya möjligheter öppnar sig för de som kommit hit och för er företagare. Läs mer om Double Cup i nyhetsbrevet!"

Ulrika Frick, ordförande näringslivsutskottet


Kontakt

Karin Kempe
Näringslivssamordnare
karin.kempe@molndal.se
Tel. 031-3151314

Jessica Waller
Näringslivsutvecklare
jessica.waller@molndal.se
Tel. 031-3151379


Rapport om näringslivet

Företagen i Mölndal står för elva miljarder av Göteborgsregionens årliga varuexport. Enligt ny rapport från Business Region Göteborg.

Läs hela rapporten


Framtidsmässan 24-25 april

Välkommen att delta med ditt företag på Framtidsmässan 2018

Syftet är att ge alla elever i årskurs 8 i Mölndal möjlighet att träffa representanter från näringslivet och stadens verksamheter samt öka sina kunskaper om olika yrken inför framtida studie-och yrkesval.

Kontakta jessica.waller@molndal.se


Vi söker röstmottagare till valen 2018

Vill du vara röstmottagare i de allmänna valen den 9 september 2018? Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Vi söker dig som har ett hjälpsamt och vänligt sätt samt är mycket noggrann.

Läs mer


Värdeskapande integration

Bidra till integration och nätverkande genom en enkel fika på din arbetsplats

DoubleCup skapar integration och nätverkande genom personliga och enkla möten på arbetsplatser. Det sker vid en förutsättningslös fika. Är du intresserad av att bjuda på en kopp kaffe anmäl dig på www.doublecup.se

Läs mer


Gå globalt

Gå Globalt är en satsning som Västra Götalandsregionen gör för små och medelstora företag i regionen. Syftet med projektet är att öka internationaliseringsgraden på företag i regionen. Gå Globalt är ett program som hjälper företag att öka export och utveckla fler exportmarknader. 

Läs mer


Internationella handelsdagen 4/12

Konjunktur-seminarium 8/12


Aktuella upphandlingar

Upphandlingar.nu är Göteborgsregionens marknadsplats för offentliga upphandlingar.

Till hemsidan


Nu över 1450 på sändlistan!

November 2017

Sofia Slottner och Britta Olsson hälsar välkommen till det nya biblioteket

Nya stadsbiblioteket invigs 2/12

Ingången från Ulla Jacobssons plats leder in till hjärtat av biblioteket. Den långa trappan, höjden och de generösa ytorna tillsammans med det ljusa träslaget och dagsljuset som flödar in, gör att första intrycket känns inbjudande och man fylls av förväntan. Att det är betydligt mer än ett traditionellt bibliotek är tydligt. Här finns även makerspace för den som vill skapa och vara kreativ, en hörsal med 200 publikplatser för evenemang, tysta platser för läsning och mycket mer. 

– Ja, det här är verkligen en plats att mötas, uppleva saker och vara nyfiken på, bekräftar Britta Olsson.

Trappan är navet i nya stadsbiblioteket, den leder upp till ungdoms- och vuxendelen på plan två där det också finns tidskriftshörna, hörsal och grupp- och konferensrum. Välkomna hit!


Before Work 5 december

Möt företaget som är utsett till "Sveriges bästa arbetsgivare" på Before Work den 5/12 kl. 8.00-9.30.

Vi får träffa tre personer som beskriver hur Bengt Dahlgren AB arbetar med bl a kompetensförsörjning.

Anmälan: jessica.waller@molndal.se

Varmt välkomna till Lilla Götafors

Stadsutveckling i stor skala i Mölndal

Under december månad infinner sig en unik situation på stadsbyggnadsförvaltningen i Mölndal. Så många som fem större detaljplaner är ute på samråd samtidigt. Ett faktum som visar på hur mycket stadsutveckling som sker i Mölndal just nu.

Elisabeth Östman, planchef

"Det gäller samråd om förslag till den nya stadsdelen Pedagogen Park, nya bostadshus inom kvarteret Delbanco i östra Mölndal och möjligheten att bygga om SCA-huset i Eklanda till bostäder. Dessutom två projekt längs Göteborgsvägen, kvarteren Mullvaden och Murmeldjuret söder om Krokslätts torg, där nya bostäder och kommersiella lokaler planeras. 

Bild: Krook & Tjäder

Till sist Kvarteret Kängurun vid Krokslätts fabriker, där Petter Stordalen är tänkt att driva ett hotell i vad som kommer att bli Mölndals högsta hus, säger Elisabeth Östman, planchef".

Planförslagen som nu går ut på samråd, har arbetats fram under ett till tre år, vilket är normalt i den typ av komplexa stadsmiljöer som det handlar om. Det gemensamma för projekten är att de aktuella byggföretagen inte bara ser dessa som utvecklingsprojekt för den enskilda fastigheten utan även som en del av Mölndals stadsutveckling.

"En eloge till dessa byggherrar som förstår att man även måste planera för ett bra stadsliv mellan husen och andra funktioner än bara bostäder! Särskilt viktigt längs Göteborgsvägen där vi behöver hantera många övergripande frågor om den stadsmiljö vi vill ska ta form som entré in till Mölndal. Både vad gäller trafiken, men också kopplingarna på tvären mellan Mölndalsån och Safjället, säger Elisabeth".


Jämställdhetspris i Mölndal 2018

Från och med 2018 delar Mölndals stad ut ett jämställdhetspris. Med priset vill vi belöna en person, grupp eller verksamhet som i sitt arbete bidrar till jämställdhet.

Vem som helst kan nominera eller söka för egen del/egen verksamhet. Ansökan öppnar först i januari. Läs mer


Mölndals stad går med i "Serverat"

Det är många tillstånd den som vill starta restaurang måste ansöka om. Det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja och det kan ta lång tid att få till alla tillstånd som behövs.

Mölndals stad är bland de första kommunerna i Sverige att ansluta sig till det digitala verktyget Serverat och arbetet har nu påbörjats för att kunna ta emot den första digitala ansökan.

”Det är klart att vi ska vara med i Serverat redan från start. Det ger Mölndal stad en möjlighet att ligga i framkant vilket gynnar företagen som finns här. Vår ambition är att hela tiden förenkla för företagen och förbättra vår service till dem. Arbetet med digitalisering är ett sätt att uppnå denna ambition,” säger Per Kaarle, förvaltningschef på Miljöförvaltningen.

Arbetet inleds med restaurangbranschen men genom en ny överenskommelse mellan Sveriges kommuner och landsting och regeringen kommer även besöksnäringen omfattas av detta arbete.

Läs mer


Ett företag i Mölndal - Nilento Studio

Lars och Jenny Nilsson med medarbetare när Lars blev utsedd till Mölndalsambassadör 2017

Nilento studio har funnits i 25 år. Under dessa år har de producerat och spelat in över 1500 skivproduktioner. Ägarna till Nilento är själva musiker, Lars (trumpetare) och Jenny (violinist/sångerska).

De är båda utbildade på Musikhögskolan i Göteborg. Studion ligger i en lantlig miljö i Kållered strax söder om Göteborg. Här får musikerna inspiration och lugn och ro för största möjliga fokus. Nilento har sedan starten arbetat mycket med akustisk musik vilket resulterat i att det blivit en hel del jazz, visa och klassisk musik som har spelats in. För större inspelningar med t.ex körer och symfoniorkestrar tar Nilento team med sin inspelningsutrustning till en lokal som de anser passa bra akustiskt för ändamålet. Oftast blir det i konserthus eller kyrkor. Läs mer


Röster från Mölndal

Ett återkommande inslag i nyhetsbrevet är texterna under rubriken "Röster från Mölndal". Här skriver olika personer utifrån sina perspektiv. Denna månad skriver Ulf Ternström, vd McDonald´s i Mölndal.

Ulf Ternström

”Sveriges bästa McDonald´s restaurang”

I början av 90-talet jobbade jag, Ulf Ternström, ägare till McDonald´s i Mölndal, inom textilbranschen.

Bland annat på Gulins som butikschef i Nordstan i Göteborg. Via ett företagsnätverk träffade jag en franchisetagare från McDonald’s som bjöd in mig på ett möte. Det väckte mitt intresse och jag bestämde mig för att ansöka om att bli franchisetagare. Läs hela texten här


Nyföretagandet ökar i Sverige

Under 2016 startades 71 800 företag i Sverige, vilket är 2,4 % fler än 2015. Ca en tredjedel av företagen startades av kvinnor och två tredjedelar av män. Bygg och anläggning, handel och service samt juridisk och ekonomisk konsultverksamhet står för de branscher där det startades flest antal företag, medan finans-, försäkrings- och fastighetsverksamhet stod för den procentuellt största ökningen.

I Mölndal startades det 8,5 nya företag per 1 000 invånare beräknat på årsgenomsnitt 2014-2016.

Läs mer

Du får detta nyhetsbrev eftersom du haft kontakt med Mölndal i näringslivsfrågor eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

facebooklinkedintwitter