Sidhuvud månadens nyhetsbrev

Kortfattad information från Svenska Orienteringsförbundet inom IT och administration. Se det i webbläsaren.

IT-nytt nr 2, 2017


Hej IT-vänner! 

Här kommer en uppdatering om nytt och spännande som sker inom IT-området i svensk orientering.


Niklas Wrane, arrangemangsutveckling, inkl. IT-frågor
niklas.wrane@orientering.se

Jonas Ekvall, IT-förvaltning
jonas.ekvall@orientering.se


Eventor uppgraderas 29 november – kan ej användas den dagen

Sedan i mars har det pågått ett större utvecklingsarbete som innebär en ökad livslängd och en enklare framtida förvaltning av Eventor. Mycket av det som inte syns utåt har byggts om och man kan lite slarvigt uttrycka det som att Eventor har fått en ny motor under skalet.

Installationen sker onsdagen den 29 november och kommer att pågå från tidig morgon till sen kväll. Under den här tiden kan Eventor inte användas.

Läs mer


Framtida utveckling i Eventor

I utvecklingsarbetet nämnt i egen notis ovan har antal timmar hållits, men inte tidplanen. Arbetet beräknades bli klart redan i somras, men när inte det gick togs beslut om att vänta med uppgraderingen till efter tävlingssäsongen.

Under tiden arbetet pågått har annan utveckling fått ligga still, men snart kan det alltså påbörjas igen.

På SOFT:s hemsida har vi samlat aktuella utvecklingsärenden, utan inbördes prioritetsordning. Hur många av dessa som hinner bli klara till 2018 års vårsäsong, eller senare under året, låter vi vara osagt.

Läs mer


Nya uppdateringar i OLA

En rättning är gjord för flerdagarstävlingar så att tjänster i OLA kommer över på rätt sätt till Eventor och att faktureringen där fungerar. Den nya versionen går att ladda hem via Hämta OLA under Administration i Eventors meny.

Under vintern kommer vi att ha tillgång till en OLA-utvecklare en dag i veckan, vilket innebär att vi planerar för en rad förbättringar.

I tillägg har OLA-gruppen hjälpt till med förbättringar som kommer med i nästa version. 

Läs mer


Senaste nytt om Liveresultat

Även tjänsten Liveresultat, med resultat i realtid från nästan alla svenska tävlingar och även många internationella, är på väg att få sig en uppdatering. Bland annat planeras det för en tätare integration med Eventor och stöd för tendenser, både för tid och placering. 

Gränssnittet håller just nu även på att bytas ut till moderna ramverk för enklare användning på bland annat mobila enheter.

Besök Liveresultat


Senaste nytt om Livelox

Livelox är en tjänst som låter deltagaren spela in och jämföra sitt orienteringslopp med vänner, familj och medtävlare. Rutten kan spelas upp i realtid med hjälp av en mobilapp, eller laddas upp från GPS-klockan i efterhand.

Att ladda upp karta och banor från sin tävling i Livelox har blivit mer eller mindre standard, på samma sätt som med sträcktider.

Senaste nytt är att startsidan kommer att förbättras vad gäller sökning och visning av aktiviteter. Bland annat en kartvy som visar aktiviteternas positioner. Dessutom kommer fler analysverktyg i uppspelningsläget.

Besök Livelox


Bli IT-coach - och ingå i SOFT:s arrangörslandslag!

Har du varit IT-ansvarig på SM, Swedish League eller någon annan värdetävling? Har du lång erfarenhet av att arrangera och känner att du vill gå vidare och utvecklas?

Som IT-coach får du möjligheten att stötta, motivera och inspirera arrangörer till våra värdetävlingar. Du får besöka arenorna och vara med och utveckla kvalitén på våra största och viktigaste tävlingar i landet. 

Läs mer om att bli coach

Läs mer om SOFT:s arrangörscoacher


Fel i Sportident-enheter

Det har identifierats ett fel i Sportidents kontrollenheter, vilket i sällsynta fall kan innebära att en stämpling inte tar, trots att enheten piper och blinkar.

Läs mer


Hur påverkas svensk orientering av GDPR, den nya datalagen?

Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddslagen GDPR i kraft. Lagen påverkar hur alla företag och organisationer hanterar personuppgifter.

SOFT bevakar frågan, bland annat i dialog med RF, och tillsätter snart en intern arbetsgrupp som får till uppgift att inventera vilka register och system som påverkas inom svensk orientering. Utifrån det tas det fram en plan för hur dessa personuppgifter ska hanteras av föreningar, distrikt och SOFT.

Mer information kommer på SOFT:s hemsida.


Mindre uppdatering av söktjänsten Hitta orientering

I SOFT:s nya satsning på bredd och motion har mycket fokus sedan början av året legat på nya hittaut-plattformen som är en del av nya Orientering.se. När den nu börjat sätta sig har även utveckling lagts på sökfunktionen Hitta orientering som också tillhör Orientering.se. Bland annat går det nu att filtrera på tävlingar, aktiviteter och orienteringskartor i bakgrundskartan, samt på ett enklare sätt söka på datum. Prova gärna!

Hitta orientering hämtar data från Eventor, Naturpasset.seMotionsorientering.se och Omaps, svensk orienterings kartdatabas. Om det är något som inte stämmer för din klubb eller era arrangemang, kontrollera först källan och hör av dig till oss annars.

Besök Hitta orientering 

Besök hittaut

Besök Orientering.se  


Över 1100 kartor i Omaps

Antalet orienteringskartor i Omaps ökar stadigt. I början av året fanns det 700 kartor - nu finns det över 1100.

Som vi rapporterat om tidigare används kartorna i Omaps av flera externa tjänster, bland annat Livelox och sökfunktionen Hitta orientering på Orientering.se

Den utveckling av distriktsvis listvy som tidigare nämnts här i IT-nytt har fått vänta på sig, men vi hoppas den kan bli verklighet under vintern. Det är också meningen att det blir en koppling av kartorna till Eventor så att deltagare inför en tävling kan se vilka gamla kartor som finns i eller i närheten av tävlingsområdet.

Besök Omaps

Lyckad kurs för OF-utbildare i tävlings-administration

Snart kan det bli verklighet med grundkurser i tävlingsadministration på distriktsnivå. I Kolmården 11-12 november hölls en kurs för OF-utbildare som i sin tur ska utbilda tävlings-administratörer.

Engagemanget var stort och nästa steg är att kurser baserade på det nya upplägget ska kunna starta i distrikten. Håll utkik på SOFT:s hemsida för mer information!


Ingen publik ärende-hantering, än

Som tidigare nämnts har vi bytt ärende-hanteringssystem från Sharepoint till Jira för Eventor, OLA och övriga IT-tjänster. Den publika lista som tidigare nåtts på caselist.orientering.se fungerar inte tills vidare. Det arbetas på en lösning där länken istället ska gå till de delar i den nya ärendehanteringen som är lämpliga att visa publikt.


Använd alltid Testeventor!

Som vanligt, använd Testeventor för att provköra inför er tävling. Inloggning sker med samma användaruppgifter som till skarpa Eventor. Testeventor använder sig redan av den nya version av Eventor som släpps den 29 november, se egen notis.

Länk till Testeventor


Det här nyhetsbrevet samlar i första hand befintliga nyheter från sidan IT och administration under avdelningen Arrangera på SOFT:s hemsida.

Du får detta mejl eftersom du har ett arrangörsuppdrag inom IT-området i svensk orientering, alternativt att du anmält intresse om att få e-post om IT-nyheter.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.


Svenska Orienteringsförbundet, Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se