Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Vårprogram


Här kommer ett smakprov på vårens program

13 januari.
Artrally på Värmdö
6 mars
Årsmöte 
9 mars
Uggleexkursion
Torsdagarna 5,12,19,26 april
samt 3 maj. 
Skåda före jobbet  Hemmesta sjöäng. 
lördag 5 maj
Fågeltornskampen.
Söndag 6 maj. 
Fågelskådningens dag 
Fredag 18 maj
After work
Hemmesta sjöäng
söndag 20 maj
Gökotta sjöängen
Lördag 26 maj
Fågelsång för nybörjare 
8 eller 9 juni.
Nattsångare

Vi lägger snart ut mer information på hemsidan

 

Strömstare

Första fyndet av strömstare vid Hemmesta sjöäng gjordes av Tom Arnbom på eftermiddagen den 20 oktober. Det höga vattenflödet har skapat en liten fors vid dämmet och där letade strömstaren mat. Den var kvar på morgonen den 21 oktober och sågs även sent på eftermiddagen den 22 oktober. Förhoppningsvis återkommer den under en längre tid framöver.

 

 

Foto: Yvonne Blombäck

Nyhetsbrev 4.2017


Dubbelbeckasin Foto; Niclas Ahlberg

Innekväll

Onsdag 8 november 18.30:
Niclas Ahlberg föreläser och visar bilder på temat Berg: Fjällen och Pyrenéerna. Lokal: Hemmestaskolans matsal. Tyvärr kan vi denna gången inte bjuda på fika. 


Artrally 13 januari

Nu är det snart dags för det årliga artrallyt.
Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på Värmdös fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun). Start klockan 07.00 och avslut kl.16.00 vid målgången. Därefter äter vi middag tillsammans.
Anmälan till Mats Nilsson: mattemobil@telia.com eller mobilnr: 070-888 84 98

Reglerna är enkla:

2-4 personer deltar i ett lag – det gäller att alla i laget ser eller hör en fågelart för att den ska räknas. Starten sker på valfri plats.
Målgång på restaurang O’Learys i Gustavsberg. Mat till självkostnadspris.
För lag som kommer för sent i mål, dras en art av per 5 minuters försening. Har två lag lika många arter avgör lotten.
Pris till vinnaren och ett som lottas ut.
Du som inte har möjlighet att delta i rallyt är ändå välkommen att vara med på middagen. Anmäl dig i så fall och ange "bara middag".

Medborgardialogen, sjöängen

Andra medborgardialogen för planeringen av Hemmesta centrum har genomförts. För Värmdö fågelklubb deltog Tom Arnbom och Yvonne Blombäck. Till mötet hade två arkitektförslag tagits fram, de presenterades under kvällen. Dessvärre var det uppenbart att kommunen inte lyssnat in några av de synpunkter som kommit fram vid den första medborgardialogen i våras och beställningen av arkitektförslagen hade dessutom gjorts före den dialogen. Resultatet blev därefter, med vägdragning genom Hemmesta sjöäng även i de förslag som benämndes ”utan förbifart”. Så valet stod alltså mellan en eller två broar över den värdefulla våtmarken.

Och den så kallade trafikanalysen hade inte räknat med de pågående förbättringsåtgärder som Trafikverket genomför och planerar i närtid vid rondellerna Mölnvik och Ålstäket samt fyrfilslösning vid Grisslingerakan. Inte heller fanns något trafikförslag med den trefältslösning på Skärgårdsvägen som Värmdö Fågelklubb förordar, liksom många medborgare och flera oppositionspartier.

För den som vill titta på presentationerna och arkitektförslagen, eller lämna synpunkter finns handlingar här.
Trots de dystra beskeden på dialogmötet ger vi inte upp. Planen är fortfarande att få Värmdös politiker att förstå värdet av Hemmesta sjöäng. Tom och Yvonne jobbar vidare med frågan och håller er uppdaterade om vad som sker.

                     Arbetsgruppen önskar er en fortsatt trevlig skådarhöst!


Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör och medlemsansvarig är Majna Gemsjö, majna(at)majna.se. Medlemskapet är gratis. Läs mer: www.varmdofagelklubb.se. Välkommen också att gå med i vår Facebookgrupp.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.