Göteborg den 16 oktober 2017

Hej ##firstname##!

 

Sustainability Circle Meeting

Sustainability Circle Meeting träffades på IVA i Stockholm i onsdags. Konferensen präglades av att vi nu går från övergripande visioner till genomförande av Smart Maintenance. Fortums Linda Ramstedt Marklund höll två föredrag. Det första, tillsammans med Fortums Erik Dahlén, handlade om framtidens energimarknad. Utvecklingen är hissnande. Milt uttryckt.

 

Vi går från en värld där vi oroade oss för om oljan skall räcka till en värld där tillgången på energi är obegränsad tack vare det ständigt flödande solljuset.

Från ekvatorn till söder Europa och södra USA kommer solljuset att räcka som energikälla.

 

Utmaningen i denna nya värld är den osäkerhet avseende utbudet som variationer i väderleken skapar. Därför kommer solenergin att backas upp av i första hand vindkraft och i andra hand av vattenkraft. Vattenmagasinen kommer att fungera som våra batterier. Elpriserna kommer att bli väldigt volatila. Därför finns det mycket pengar att tjäna på att styra energianvändningen till när priserna är som lägst.

 

Solenergin är en viktig faktor bakom ambitionen att Sverige skall vara klimatneutralt till 2045.

 

Fortums föredrag övergick sedan till att diskutera Smart Maintenance.  "50.000 mätpunkter... framtiden är plötsligt här…  gjorde nytta från dag 1... för bra för att vara sant... neurala nätverk... algoritmerna bygger upp sig själva efter att ha tuggat några veckor…” var några av Lindas entusiastiska besked till deltagarna.    


Pod med Anders Skoogh på Chalmers

I veckans Pod får vi höra Anders Skooghs tankar om Smart Maintenance. Anders är docent och lärare på Institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers. Han leder forskargruppen, Produktionssystemstjänster och underhåll och sitter även i Sustainability Circles styrelse.

Smart Maintenance är nästa generations underhåll, kopplat till industriell digitalisering. Men det handlar inte bara om teknik utan också kompetensförsörjning och människans roll i systemet berättar Anders.

Dagens ungdomar kommer att ha en viktig roll i framtidens utveckling av Smart Maintenance. Men för att locka unga till professionen gäller det att vara tidigt ute och inspirera. 


På Chalmers ser vi att specialistrollerna blir allt populärare, speciellt när det gäller digitalisering säger Anders. Program som innehåller projekt där studenterna får bygga smarta produkter som tex. autonoma drönare eller segways är på frammarsch. Det talar för Smart Maintenance. Så det finns definit möjlighet att locka ungdomar till rollen som Smart Maintenance ingenjör menar Ander.

 

Lyssna på hela POD:en här. 


Digitalisering av spårtrafik

Infrastruktur berör oss alla, både privat och professionellt. Därför var mötet mellan Trafikverket - järnvägsunderhåll, Göteborgs Spårvägar och Öresundsbrokonsortiet i tisdags av stor betydelse för hela landet. Spår, ledningar, signalsystem (bland annat) är exempel på gemensamma intressen. Digitalisering och Smart maintenance skapar en mängd nya möjligheter och det är viktigt att erfarenheter delas mellan de medverkande företagen.

Mötet resulterade i en lista över gemensamma frågeställningar som vi nu skall samarbeta kring.

 

 


Kalendarium 2017

Workshops/Nätverksaktiviteter

Smart Maintenance Strategies

  • 22 november - Värd Chalmers
  • 22 januari - Värd Fortum
  • 24 april - Värd SSAB

 

Nyttan Med Underhåll

  • 25 januari - Värd Trafikverket
  • 22 maj - Värd Sandvik

 

Arbetsgruppen, Säkerhet och Hälsa

  • 7 december - Värd Valmet

 

Arbetsgruppen, Att Köpa Underhåll

  • 7 februari - Värd Enerco och Sandvik
  • 19 april - Värd Jernbro

Konferenser

På Sustainability Circle Meetings samlas vi kring konkreta case som visar hur långt Smart Maintenance kommit just nu. Konferensen är dessutom ett viktigt tillfälle för oss alla att nätverka med likasinnade.

Under 2017 och 2018 har vi följande datum att se fram emot:

  • Sustainability Circle Meeting: 14 december i Lund
  • Sustainability Circle Meeting: 8 maj i Göteborg

Medlemmar


linkedinfacebookyoutube