Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hej [[full-name]]

Lisa Strömbeck - The Last Trees

Lisa Strömbecks allra senaste verk visas just nu i hennes utställning THE LAST TREES på galleri Fagerstedt. Ämnet, döda och odödliga träd, är ovanligt för henne. Tekniken är helt ny och verkligen fascinerande! I mörkrummet har hon arbetat med pensel och flytande fotoemulsioner och resultatet är en serie verk på trä som både är fotografi och måleri. inkännande, personligt och forskande - precis som vi känner hennes konstnärsskap sedan tidigare.

Utställningen består av 3 självständiga installationer med olika teknik och uttryck. Möt världens äldsta träd, Old Tjicko, 9 550 år, fotograferad i skala 1:1, klättrande från golv till tak i galleriet i sin egen spröda majestät! Läs konstnärens reseberättelse från besöket på dess levnadsplats, Fulufjället i Dalarna, där det levt sitt trädliv sedan istiden!

Upplev natthimlen i Skåne precis i ögonblicket när det första ljuset bryter igenom mörkret printad på en tunn och skir textil som veckar sig vackert från golv till tak.

De sista träden, de döda gamla träden som lämnats kvar efter en skogsröjning i Skåne har blivit konstnärens "vänner". Hon ser dem ofta under hennes vandringar och har porträtterad dem inkännande och personligt. Tekniken, fotoemulsionen som målats med pensel på (dött) trä, är fascinerande och verken är unika.

5 oktober - 11 november 2017


Pågående uppdrag

Lisa Strömbeck är just nu även aktuell i en av statens konstråds projekteringar. En grupp konstnärer samarbetar med Scilife-forskare kring Hagastaden, forskarna finns på KTH, KI och SU och Lisa Strömbeck är särskilt intresserad av nanoteknik för att gjuta in ljuspartiklar i olika material samt av forskningen kring bioluminiscence, d v s om självlysande djur.

Lisa Strömbeck är född 1966 i Andrarum. Hon bor och verkar både i Danmark och Sverige, sedan år 2010 är hon även lärare i fotografi vid flera institutioner

Varför ville du arbeta med träd inför den här utställningen?

"Jag hade aldrig trott att jag skulle göra en utställning om träd. Träden och skogen är något att njuta på plats, där jag känner kontakt med något stort och tidlöst. Bilder jag genom åren tagit i skogen, har aldrig levt upp till upplevelsen."


"Den här gången kunde jag bara inte sluta fotografera. Jag blev envisare för varje misslyckat försök; jag ville ha fram detta i fotografi...Jag började experimentera i mörkrummet med flytande fotografisk emulsion, och då började något hända. Själva materialet fick ett eget liv som inte hade med mitt foto att göra."


Du kanske minns..?

Installationen "Restroom" på Moderna museet (2000) där besökarna fick ligga och vila omgärdade av sovande husdjur? Eller videoverket Lady in Red från samma tid?

Eller de tålamodsprövande videoverken med hunden Ivan som domesticeras inför dignande korvfat?


facebookinstagramhomepage

Hälsingegatan 18, Vanadisplan, Stockholm. gallerifagerstedt@gmail.com

Öppettider: onsdagar 13 - 17, torsdagar 12 - 17, fredagar 12 - 17, lördagar 12 - 16

GALLERI FAGERSTEDT representerar svensk och internationell samtidskonst av hög kvalitet. I galleriets profil finns såväl unga och lovande konstnärer som etablerade och välkända. Galleriet drivs av ELISABETH FAGERSTEDT AB. Bolaget bildades i december 2013 och galleriet invigdes den 21 augusti 2014. Verksamheten präglas av stor konstvetenskaplig kompetens och långvarig erfarenhet från samtidens konstscen. Elisabeth Fagerstedt ingår i styrelsen för Svenska Galleriförbundet, SGF. EF var tidigare museichef, konsthallschef, curator, projektledare för offentlig konst med mera.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.