Nyhetsbrev från Biogas Sydost. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Biogas Sydost nyhetsbrev nr 4 2017


Biogas på årets Energiting Sydost i Ljungby

Missa inte årets EnergiTing Sydost som går av stapeln den 9 november i Ljungby. Under spåret ”Fossilbränslefria sydostkommuner” kommer vi att berätta bl.a. om nya biogasbilar och varför man ska köra på gas. Passet inleds med att Hannele Johansson, projektledare för Biogas sydost summerar den Regionala biogasstrategin och handlingsplanen som vi tog fram för 2014-17. Vilka mål satte vi upp? Hur långt har vi kommit under de här åren? Vad återstår att göra? Mera information om energitinget finns att läsa här


Wärtsilä förvärvar Biogas Sydost-medlemmen Puregas Solutions

Förvärvet av Puregas Solutions ger Wärtsilä ytterligare utrustning och expertis inom biogasuppgradering vilket kompletterar företagets befintliga portfölj på marknaden för flytande biogas.

”Vi förvärvar ett företag med teknisk kompetens, goda referenser och en stark marknadsposition. Det ger oss en bra plattform för att utvidga våra erbjudanden och vår support till kunderna med kompletterande lösningar för uppgradering och omvandling av biogas till flytande form”, säger Timo Koponen, Vice President, Flow & Gas, Marine Solutions. Hela pressreleasen kan du läsa här


Volvo lanserar en ny lastbilsserie med LNG-drift.

Foto: VOLVO

Volvo har pekat ut flytande naturgas, Liquid Natural Gas, LNG, som framtidens drivmedel för tunga transporter. Det är det enda energislag som idag kan få ner utsläppen i högre grad för tunga långväga transporter. Med fossil gas som drivmedel i de nya fordonen sjunker utsläppen av koldioxid runt 20 procent. Med biogas i tanken kan de sjunka med 100 procent. Volvo poängterar att hela marknaden är beroende av politiska beslut. Läs hela artikeln här.


Framåt i Mönsterås

Hannele invigningstalar i Mönsterås.

Den 15/9 invigdes ett publikt tankställe i Mönsterås. Nu har även Miljönämnden gett klartecken till att bygga en helt ny anläggning för produktion av biogas i kommunen. Det är ca 25 lantbrukare via bolaget Mönsterås Biogas AB som vill bygga anläggningen. Ambitionen är att omvandla upp till 99000 ton gödsel till komprimerad eller flytande biogas. ”Att tillvarata gödsel på det här sättet minskar även utsläppen från åkrar till vattendrag och hav och är därför positivt”, sade miljönämndens ordförande Roland Åkesson (C) till Barometern.


Förstudie Flytande biogas till land och till sjöss

Energikontor Sydost genomförde under perioden november 2016 - augusti 2017 tillsammans med partners från Gotland, Kalmar och Kronobergs län en förstudie för att undersöka om det är möjligt att erbjuda ett förnybart drivmedelsalternativ till tunga fordon, sjöfart och industri genom att realisera den biogaspotential som finns i regionen och förvätska den till flytande gas.

Resultaten av förstudien visar bland annat att det är möjligt att producera flytande biogas i regionen till ett konkurrenskraftigt pris i förhållande till diesel när det gäller vägtransporter. När det gäller sjöfart och industri är prisskillnaden större. Läs hela rapporten med bilagor på www.biogassydost.se.

Bild: Möjlig lokalisering för flytande biogas i Sydost. E.ON Biofor. 


Kunglig glans över biogasen

Kungen håller välkomsttal i Vita Havet till Sverigemiddagens gäster. Foto: G Harlöv © Kungahuset.se

Fredagen den 22 september gav Kungaparet Sverigemiddag på Kungliga slottet för representanter för olika samhällssektorer från Sveriges 21 län inklusive landshövdingar. Biogas Sydost-medlemmen Stefan Hermansson, VD för Växjö Motor Company, Småländska Bränslen var en av de inbjudna.

"Sverigemiddagen är ett sätt för kungafamiljen att visa uppskattning. De vill uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser i Sverige, på lokal, regional och nationell nivå", säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Det som är speciellt med Stefan är att han satsar långsiktigt på att öka intresset för fordon drivna av biogas samt renodlade elbilar.


H2020 Biogas Action lanserar en webbaserad verktygslåda för biogasutveckling i Europa.

Verktygslådan består av en databas med översikt över befintliga biogasprojekt och verktyg på både europeisk och nationell nivå. Sökverktyget som är kopplat till databasen gör det möjligt att begränsa antalet svar genom att välja det område som man är intresserad av t.ex. styrmedel, teknik, marknad, anläggning, substrat, utbildningar mm. som man är intresserad av. Hitta verktygen här.


Listade exempel på miljömålsarbete i sydost

Flera initiativ i sydost, däribland More Biogas, finns med när Naturvårdsverket listar miljömålsarbetet med goda exempel. Läs mer på https://sverigesmiljomal.se/larande-exempel/more-biogas/

Fler nyheter finns på www.biogassydost.se


facebook

biogassydost.se

Du får detta nyhetsbrev som medlem i Biogas Sydost eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.