Göteborg den 25 september 2017

Hej ##firstname##!

 

Volvos koncernchef

Martin Lundstedt…

 

delar ut Sustainability Circles (skattefria) stipendium för industriell hållbarhet på 100.000 kronor i samband med Sustainability Circle meeting den 8 maj!

 

Alla medlemmar i Sustainability Circle är välkomna att nominera mottagare. Styrelsen är jury. Blir det en praktiker ute i något av våra företag eller en forskare?

 

- Vi ser hur utvecklingen sätter fart. Nu gäller det att lyfta fram hjältarna så att vi får tydliga förebilder, säger Anders Frid, projektledare på Sustainability Circle.

 


POD med Ljot Strömseng!

Alla företag är en del av och därmed beroende av samhället. Samhället och dess fastigheter påverkas av digitaliseringen. Det väcker en rad frågor:

 

Hur utvecklas byggnaderna? Hur kombinerar vi livslängd med flexibilitet? Kommer vi att 3D-printa byggnader? Och, vad gör vi med de gamla? Kan de också bli smarta?

 

Hur förändras resorna mellan byggnaderna? Och, hur förändrar det stadsbilden? Förarlösa bilar börjar bli en självklarhet för dem som planerar för framtiden, men hur är det med drönare? Kan de ta oss mellan jobbet och hemmet? Är, i detta perspektiv, dagens infrastrukturprojekt ens relevanta?

Varför är vi så dåliga på att planera för underhåll av städer och deras hus?

 

Lyssna på podden med Ljot Strömseng, VD Norconsult och kom och lyssna och diskutera med honom i samband med Sustainability Circle Meeting på IVA i Stockholm den 11 oktober. Anmäl dig här.


Nu händer det!

I februari 2015 var Smart Maintenance ett begrepp som många ägnade sig åt att förstå för första gången.

I oktober 2016 fick Smart Maintenance 41.100 träffar på Goggle. Det tyckte vi var imponerande.

Tisdagen den 19 september fick samma ord 247.000.000 träffar! När detta skrivs (torsdag den 21 september) får Smart Maintenance 256.000.000 träffar. Det är en ökning på 3,6% på två dagar! Geografiskt kan de flesta hänföras till USA och Tyskland.

Detta bekräftar att utvecklingen följer en sinuskurva. Under en kort period händer nästan ingenting. Plötsligt händer nästan allt.

Grafiskt kan det illustreras så här:

Goggle speglar en verklighet som vi ser på många andra håll. Vår Smart Maintenance-analys visar att företag kommit väldigt olika långt men att ambitionerna är enormt stora de kommande åre.

Givetvis är Smart Maintenance ett allt större begrepp även på mässor, inte minst på Hannovermässan i våras, som ägnas åt digitalisering.

Konkret är det just nu tre frågor som står i centrum för Sustainabiloty Circle:

 • Algoritmer: Vad skall de uppnå? Hur skall de fungera för att klara detta?
 • Ledarskap: Hur skall ledarskapet inom Smart Maintenance utformas?
 • Hur skall maktbalansen och därmed ansvarsfördelningen mellan algoritmerna och ledarna ut?

 

Missa inte Sustainability Circle Meeting den 11 oktober! Anmäl dig här.


Hälsa och Säkerhet

Vårt arbetande nätverk Hälsa och Säkerhet träffades den 19 september på Chalmers i Göteborg i för att diskutera social hållbarhet.

 

Tekniklektor Torbjörn Ylipää började dagen med att introducera Chalmers och skolans arbete inom underhåll och underhållsutveckling. Sedan fortsatte forskningsgruppen Product Service & Maintenance Systems att föreläsa och inspirera.

Under dagen diskuterades även ledarskap och vikten av att leda inom Smart Maintenance för att minska olyckor och sjukfrånvaro pga mental och fysisk ohälsa.

En annan stor fråga som diskuterades var hur samarbetet mellan akademin och industrin kan förstärkas. Hur kan akademin och industrin arbeta tillsammans i dessa frågor? 
Kan lösningen vara mer små projekt som är konkreta och effektiva istället för långa och utdragna studier?


Kalendarium 2017

Workshops/Nätverksaktiviteter

Smart Maintenance Strategies

 • 22 november - Värd Chalmers
 • 24 april - Värd SSAB

 

Nyttan Med Underhåll

 • 25 januari - Värd Trafikverket
 • 22 maj - Värd Sandvik

 

Arbetsgruppen, Säkerhet och Hälsa

 • 19 september - Värd Chalmers
 • 7 december - Värd Valmet

 

Arbetsgruppen, Att Köpa Underhåll

 • 7 februari - Värd Enerco och Sandvik
 • 19 april - Värd Jernbro

Konferenser

På Sustainability Circle Meetings samlas vi kring konkreta case som visar hur långt Smart Maintenance kommit just nu. Konferensen är dessutom ett viktigt tillfälle för oss alla att nätverka med likasinnade.

Under 2017 har vi följande datum att se fram emot:

 • Sustainability Circle Meeting: 11 oktober, i Stockholm
 • Sustainability Circle Meeting: 14 december, i Lund

Medlemmar


linkedinfacebookyoutube