Nyhetsbrev nr 8, från Seniorkonsult Direkt i september 2017.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Dags att ses IRL!

Fredagen den 26 januari träffas vi på Yasuragi, på Hasseludden i Saltsjö-Boo, strax utanför Stockholm. Vi ses efter lunch för en eftermiddagsfika och äter en middag tillsammans på kvällen.

Priset är 1 200 kr/seniorkonsult och priset inkluderar även entré till Yasuragis SPA. Vill du (och kanske din respektive) boka ett rum för övernattning, går det bra via Yasuragis onlinebokning som öppnar den 1 oktober. Du kan även förboka behandlingar innan den sista december i år. Mejla gärna och meddela att du kommer till info@seniorkonsultdirekt.se senast den 30 september.

Läs mer om Yasuragi här.

Varmt välkommen!


Vi välkomnar en ny specialist i nätverket

Innovationsrådgivare Annika Löfgren, Kreo AB, har gått med i vårt nätverk. Annika erbjuder utbildningar och konsulttjänster för att stärka individers, teams och organisationers kreativa förmåga. Processledning av worskhops vid konferenser och planeringsdagar är också en tjänst som hon erbjuder. Välkommen Annika! 


Hållbarhetskonsult Simon arrangerar hållbarhetskonferens

Simon Strandvik, Greentime, hållbarhetskonsult och rådgivare kring hållbarhet vid möten och evenemang, har just nu en anställning på Effort Consulting.

Han arrangerar nu en ny konferens som är tänkt att ge en energikick till hållbarhetsintresserade. Simons medlemskap är för tillfället pausat hos oss, men han vill ändock passa på att erbjuda oss möjlighet att delta i konferensen till ett reducerat pris. Stort tack för det!

Simon Strandvik lämnar en rabatt på 1 000 kr, dvs. du kan delta på konferensen för 1 500 kr. Skriv in "rabatt Simon" i meddelandefältet vid anmälan innan den 1 oktober.

Läs mer om konferensen "Hållbarhet vid evenemang".


Grattis Elisabet Flodin!

Vår specialist, översättare Elisabet Flodin, har nu genomgått kursen "Litterär översättning och redaktörsarbete (15 p) på Stockholms Universitet.

I kursen ingick en individuell översättningsuppgift. Elisabet valde att översätta en fransk novell som behandlar hedersproblematik och som eventuellt kommer att ges ut av ett förlag. Vi lyfter på hatten och gratulerar Elisabet - bra jobbat! 


Ny företagsförsäkring för soloföretagare

Företagarna har tagit fram en ny försäkring för dig som är soloföretagare eller driver ett mindre företag (max 2 mkr i årsomsättning). Försäkringen heter Garant Mini, kostar endast 100 kronor per månad. 

I försäkringen ingår ett ansvarsskydd som är viktig för alla företag eftersom rättegångs-kostnader vid tvister eller skadestånd kan rasera hela den verksamhet som byggts upp.

Garant Mini skyddar också mot egendomsskador, ersättning av förlust vid avbrott, rättsskydd inklusive skattemål samt ersättning vid personskador eller när tillhörigheter blir stulna eller skadade under tjänsteresa i hela världen. Läs mer om den nya företagsförsäkringen.


Tänkvärt

Det finns fem saker som människor ångrar på dödsbädden:

  • att de låtit sig styras av andra istället för att leva sitt liv som de ville
  • att de jobbat för mycket och hårt
  • att de inte haft modet att uttrycka sina känslor för att hålla sams med andra
  • att de inte hållit kontakten med sina vänner
  • att de inte tillåtit sig att vara lyckliga

Ovanstående är hämtat från boken "The top five regrets of the dying" av den australiensiska sjuksjöterskan Bronnie Ware. 

Anne: Ta väl hand om ditt nätverk!

I vårt expertnätverk ingår Anne Nilsson, skribent, författare och PR-konsult. Anne har tidigare varit ordförande i Miljöjournalisternas Förening, gett ut ett flertal böcker och hjälper företag med deras hållbarhetsredovisningar.

Vi frågade henne vad skillnaden är mellan att vara skribent och författare och i vilken roll hon trivs bäst. Vi frågade också om vad en PR-konsult gör och hur hon arbetar med PR.

Skribent och författare låter nästan lika, vad är det för skillnad i de två rollerna? Vilken av rollerna trivs du bäst i?

– Den stora skillnaden mellan att vara skribent och författare för min egen del är främst tidsaspekten. Som författare har du vanligtvis mer tid och fler möjligheter att gräva djupare. Själva slutprodukten – den inbundna boken – har också klart längre livslängd än när du som skribent på uppdrag av något företag eller organisation skriver ett nyhetsbrev, texten till en webbplats eller en årsredovisning. Som författare får du ofta betalt i form av royalty från förlaget kanske varje halvår så länge som boken finns ute till försäljning, medan du som skribent slutfakturerar efter genomfört uppdrag. I rollen som skribent är det ju själva slutprodukten som ska tala och där gör du det ofta ganska anonymt. Som författare har du ofta större möjligheter att profilera dig själv.

– Arbetssättet som jag använder i skribent- respektive författarrollen påminner om varandra: Vilken är målgruppen? Vad vill du berätta? Vad vill du uppnå med texten? Hur ska du berätta? Hur lång ska texten vara? Hur ska texten disponeras? Vilka underlag ska texten baseras på? När detta förarbete är klart är det dags för avskärmning och koncentrerat arbete med att få ihop ett första utkast av texten, som därefter får vila. Sedan gäller det att slipa, slipa, låta den textgranskas, slipa, slipa igen och slutligen leverera en färdig text. Mycket av arbete sker i nära samarbete med uppdragsgivaren, formgivaren, uppgiftslämnare och andra deltagare i projektet. Allt behöver hänga ihop – text, form, bilder och illustrationer – för att skapa en så lyckad slutprodukt som möjligt.

– Jag stortrivs i båda rollerna, omväxling förnöjer. Det är en stor spännvidd i mina uppdrag och det är just det som gör mitt arbete så roligt, att jag alltid få lära mig något.

Vad gör en PR-konsult och hur arbetar du som sådan?

– En PR-konsult är specialiserad på att hjälpa företag, organisationer och personer att förstärka sitt renommé eller varumärke, utan att satsa på betald reklam. Den kan arbeta med många olika saker – allt ifrån marknadskommunikation, intern-kommunikation och lobbying, till att skriva pressmeddelanden och bearbeta media.

– Jag har i min verksamhet främst fokuserat på att hjälpa företag och organisationer med pressmeddelanden, bearbetning av media och att planera hela kommunikationen för ett event eller projekt. Just nu ansvarar jag för alla texter och håller samman PR- och marknadsföringsarbetet för den lyckade omstarten av Enköpings Lucia. Ett riktigt drömprojekt, som jag gör utan kostnad i utbyte mot synlighet för mitt eget företag i projektet.

Kan du ge några bra tips på hur man skapar god PR kring sin vara, tjänst eller sitt företag?

– Låt andra sköta jobbet med att prata gott om din vara, tjänst eller företag. Det vill säga låt nöjda kunder och andra som gillar dig sprida budskapet vidare till deras egna vänner. Se därför till att vårda och utveckla ditt nätverk av branschkollegor, samarbetspartners, kunder, vänner och bekanta som känner till vad du gör och kan.

– Ha en aktuell och intressant webbplats. Stick gärna ut! Var tydlig med ditt budskap. Vad erbjuder du? Varför välja ditt företag, dina varor eller tjänster?

– Har det hänt något speciellt i ditt företag eller har du tagit fram en ny vara eller tjänst som har ett allmänintresse och ett nyhetsvärde? Försök få någon tidning intresserad. En redaktionell text är mycket mer värd än en betald annons.

Anne Nilsson driver företaget Frilans Anne Nilsson sedan 2002.


Spread the owl

Länka gärna uggle-symbol till din profilsida på seniorkonsultdirekt.se

Tillsammans blir vi klokare.


Ha en fortsatt fin höst

Eva och Pia, Seniorkonsult Direkt


Seniorkonsult Direkt är ett rikstäckande nätverk av erfarna konsulter som alla är egenföretagare med minst tio års erfarenhet inom sin specialistkompetens. På seniorkonsultdirekt.se nås specialistkompetens snabbt.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du ingår i  Seniorkonsult Direkt eller för att du har visat intresse för nätverket Seniorkonsult Direkt. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter