Göteborg den 18 september 2017

Hej ##firstname##!

 

Smart Start hos Volvo

I veckan som gick genomförde Volvo Powertrain en Smart Start-utbildning. Dag 1 handlade om digitaliseringen. Dag 2 fokuserade på Smart Start. Förutom värden, Volvo Powertrain, var Volvo Construction Equipment, Volvo Penta, Volvo Global Tucks och Volvo Personvagnar representerade.

- Fordonsindustrin är en av våra mest spännande branscher säger Anders Källström som föreläste dag 1. Dels går utvecklingen mot elmotordrivna fordon nu väldigt snabbt. Det gäller både person- och lastvagnar.

 

- Dels arbetar alla i branschen med utvecklingen av förarlösa fordon, fortsätter Källström. Givetvis är det lite av ett drama vilka som kommer att leverera kommersiellt fungerande lösningar först.

 

- När det gäller produktion kommer även 3D-printrarna. Var och en kan fundera på var framtidens reservdelar kommer att tillverkas.


Sverige, innovation & framtiden

Sverige är näst bäst i världen på innovation enligt FN-organet World Intellectual Property, den franska ekonomihögskolan INSEAD och Cornell University i USA, som har analyserat data och jämfört länders innovationskraft.

Sverige har, imponerande, hamnat på topp tre i sex år i rad. 

Men hur kommer den svenska innovationskraften att utvecklas och skapas i framtiden? Vilka trender ser vi idag? Här listar vi fem viktiga utvecklingar som syns på marknaden. 

 

 • Kreativa maskiner

Människan kommer inte längre vara ensam att äga rätten till kreativitet. Maskiner kommer i framtiden att besitta egenskaper som kreativitet och fantasi. Vi har redan sett många exempel; programmet Emily Howell, som komponerar musik och roboten Aaron som målar tavlor. Maskiner kommer även att användas för att skapa nya produkter, affärsprocesser och service som är både nytänkande och innovativa.

 

 

 • Biomimetik och genetisk programmering

Maskiner kommer kunna ta fram allt mer avancerade lösningar till problem. Vi ser en utveckling av artificiell intelligens som tar inspiration från naturen och skapar nya tekniska innovationer. Ett exempel är Airbus som lyckades halvera vikten på kabinväggen genom genetisk programmering. Vilket innebär att människan designar algoritmer som har uppgift att lära artificiell intelligens att så effektivt som möjligt imitera händelseförlopp i naturen. Genom denna metod kunde Airbus halvera vikten på kabinväggen med 46 procent och klara testerna flygplansdelar måste passera innan de får tas i kommersiellt bruk. 

 

 • Big data

Big Data kommer att bli en starkare källa till insikt och förståelse av marknaden, kunden, problemet och behovet i innovationsprocessen. 

 

 • En ny generation

Det kommer att ske ett generationsskifte på arbetsmarknaden. Snart kommer en ny generation unga ut som lärt sig programmering, 3D-modellering och 3D-printing redan i mellanstadiet. Den nya digitaliserade generationen kommer snabbt kunna anpassa sig till ett föränderligt och nytänkande marknadsklimat.

 

 • Anpassningsbar

Att snabbt förstå marknadens nya krav och kunna anpassa verksamheten och förstå när det är dags att ställa om kommer att bli en viktigare faktor i framtiden. Företag som är snabba, föränderliga och nytänkande har större överlevnadschans än stora, starka och robusta organisationer. 

 

Frågan är nu, vad har dagens och framtidens innovationslandskap för betydelse och påverkan för er verksamhet?

 


Hur fungerar ett nätverk?

Sustainability Circle är (bland mycket annat) ett nationellt nätverk. Tanken är att samla landets ledande kompetens inom Smart Maintenance för att diskutera, byta erfarenheter och kunskaper för att påskynda och förbättra utvecklingen i era företag för att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft för att stärka Sveriges ekonomi. Viktiga saker, med andra ord, och saker som berör oss alla både som anställda och svenska medborgare.

 

Hur gör vi det? Viktigast är att ni som tillsammans utgör kompetensen träffas. Nästan alla möten förläggs så att vi skall ha nära till den teknik som vi ytterst arbetar med. Sustainability Circle Meeting och våra sju arbetande nätverk är formerna för detta.

 

Problemet är att alla ni som vill träffas, inte hinner med. Många av oss reser och har andra, inte alltid viktigare, men mer akuta arbetsuppgifter. Och, "bråttom går ju alltid före viktigt".

 

Därför spelar vi in POD:ar med kollegor (som ni kan lyssna på när ni är ute och promenerar, handlar eller kör bil) och sammanfattar diskussionen i skrifter som ni kan ladda ner från nätet. I början av Sustainability Circles historia spelade vi in föreläsningar på video och la ut på nätet. De var det ingen som tittade på. Så vi slutade. POD:arna verkar fungera bättre eftersom man kan göra något annat samtidigt.

 

Frågan har väckts om vi skulle kunna ha fler videokonferenser. Fler kan vara med, men hur påverkar det kvaliteten och nätverkande?

 

Maila gärna in dina synpunkter. Eller ring!


Kalendarium 2017

Workshops/Nätverksaktiviteter

Smart Maintenance Strategies

 • 22 november - Värd Chalmers
 • 24 april - Värd SSAB

 

Nyttan Med Underhåll

 • 25 januari - Värd Trafikverket
 • 22 maj - Värd Sandvik

 

Arbetsgruppen, Säkerhet och Hälsa

 • 19 september - Värd Chalmers
 • 7 december - Värd Valmet

 

Arbetsgruppen, Att Köpa Underhåll

 • 7 februari - Värd Enerco och Sandvik
 • 19 april - Värd Jernbro

Konferenser

På Sustainability Circle Meetings samlas vi kring konkreta case som visar hur långt Smart Maintenance kommit just nu. Konferensen är dessutom ett viktigt tillfälle för oss alla att nätverka med likasinnade.

Under 2017 har vi följande datum att se fram emot:

 • Sustainability Circle Meeting: 11 oktober, i Stockholm
 • Sustainability Circle Meeting: 14 december, i Lund

Medlemmar


linkedinfacebookyoutube