10 år utan fastighetsskatt

Dåliga nyheter säljer bättre än bra, sägs det. Låt mig då uppmärksamma en god nyhet som hunnit bli tio år: Det är nämligen snart tio år sedan den gamla fastighetsskatten avskaffades. Det firar vi över hela landet på Villaägarnas dag i september.


Efter åratal av stort engagemang från våra medlemmar och hårt arbete från Villaägarnas Riksförbund, ersattes den gamla fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift. Skattesatsen sänktes och det infördes ett tak för avgiften. Det löste många av de problem den gamla skatten medförde.

 

Dagens system är långt ifrån perfekt, men ändå en stor förbättring jämfört med hur det var. Villaägarnas liv har helt enkelt blivit bättre och tryggare tack vare att vi gick ihop och bestämde oss för att förändra verkligheten.
Värt att minnas, värt att firas. Värt som tankeställare att ingenting blir bättre om vi inte själva engagerar oss.

Trevlig läsning

Sofi Stewart
Ordförande
ViM

Tummen upp för grannhjälp

Innan sommaren skrev vi om hur grannsamverkan kan fungera i ett villaområde. Vi passade också på att fråga er medlemmar om ni kan tänka er att ställa upp för era grannar. De visar sig att det gör ni gärna.

För dig som ta steget fullt ut kan ni kontakta xxxx på yyy för att om möjligt starta en grannsamverkan i dina kvarter.

De tre senaste månaderna har villapriserna ökat med 2 procent medan bostadsrätterna sjunkit med lika mycket. Trots en fortsatt lugn sommar har priserna de senaste 12 månaderna ökat med +9% på villor och +7% för bostadsrätter, detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

– Det är normalt med en avmattning på bostadsmarknaden under sommarmånaderna. Tittar vi på samma period 2016 ser vi en liknande utveckling. Medelpriserna och prisutvecklingen på bostadsrätter påverkas starkt av Stockholmsområdet där cirka 40% av alla lägenheter säljs och har de högsta priserna. Från nu och framåt kommer antalet försäljningar öka kraftigt och tittar vi på mönster från tidigare år kan vi också förvänta oss en återhämtning, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Säg vad man vill om regnet – men elen blir billigare...

Soligt väder har ett pris.

Villaägarna kan hoppas på en regnig höst. I så fall kan vi räkna med att spara 1 250 kronor i genomsnitt, jämfört med om den blir torr.

– Hösten är den period som det kommer mest nederbörd. Får vi en våt höst kommer vi troligtvis få ett överskott, då blir allt harmoniskt för elkunderna. Får vi en torr höst kommer vi vara tvungen att importera el, säger elsajten Elsklings vd Faraz Azima.

Medelpriset i augusti blev 32 öre per kilowattimme. En våt höst skulle innebära att priset sjunker några ören, medan en torr höst kan innebära en ökning på fem till sju öre, beräknar Elskling. En ökning på fem öre skulle motsvara en ökad kostnad för ett villahushåll på 1 250 kronor per år.

Här kan du själva hålla koll på var du köper elen billigast:

LÄS MER >>>

Bäst i köket – när proffsen själva väljer var de vill äta

Mats Vollmer, Titti Qvarnström och Joel Lindqvist. Tre kockar värda ett besök.

Flera skånska matprofiler och krogar är med när tidningen Restaurangvärlden frågade 400 av de bästa kockarna, servitörerna, sommeliererna och konditorerna i Sverige om vilka kollegor de ser upp till mest: Titti Qvarnström, Joel Lindqvist, Vollmers, Olof Viktors, Talldungens gårdshotell och Daniel Berlin är några av de skånska matprofiler och ställen som har chans att vinna Svenska gastronomipriset.

Svenska gastronomipriset delas ut den 9 oktober.

LÄS MER >>>

Här är de 8 bästa robotdammsugarna

Smartare att låta datorn sköta städningen?

"En trend vi märker av är att det blir allt vanligare med bredare och smartare sugkanaler som når ut till dammsugarens hörn". 
Dammsugarna blir både intelligentare och mer effektiva i sin jakt på dammråttor. 

Fler modeller blir även smartare i form av uppkoppling mot ditt hemmanätverk. I kombination med dedikerade appar, kan du sedan fjärrstyra din enhet med din mobil.

Här är åtta robotdammsugare som underlättar din vardag:

LÄS MER >>>

 

Odlar melon i spetsstrumpa

Alla har inte tillgång till trädgård eller balkongodling. Men de flesta kvinnor har strumbyxor hemma och alla idéer är bra utom de dåliga: Sara Bäckmo är känd proffsodlare från radio och TV, författare, bloggare och föreläsare som inspirerar odlare i hela landet. Hon gillar enkla, smarta lösningar i sina odlingar.

För att stödja den tunga vattenmelonen och hindra den från att falla till marken så har hon stoppat in den i sin gamla svarta spetstrumpa och hängt upp den i taket med ett snöre. 

LÄS MER >>>

Välfyllda spetsstrumpor.
Bedrövligt vanligt.

Bedrövlig ökning av antal inbrott – och Skåne näst värst

Inbrotten ökar och av de anmälda inbrotten gäller de flesta villor – 6 170 mot 3 810 anmälda inbrott i lägenheter, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Skåne är det andra mest inbrottsdrabbade länet i Sverige. De senaste tjugo åren har anmälningarna ökat med 74 procent, enligt en undersökning från Villaägarnas Riksförbund.

– Bedrövligt, säger Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten och hon anser att justitieminister Morgan Johansson (S), polisen och polisledningen har ett stort ansvar för utvecklingen.
– Människor måste kunna bo tryggt i sina hem, och både polisen och regeringen måste prioritera att vända trenden och brottsutvecklingen, säger Lena Södersten.

Uppklarningsprocenten är enligt henne skrämmande låg. Eftersom man måste anmäla ett villainbrott för att få ut på försäkringen är nog mörkertalet mycket litet.
– I hela Sverige klaras kring fyra procent av villainbrotten upp, säger hon.

Medan flest villainbrott anmäls under de mörka månaderna oktober till december, får de som bor i lägenhet vara vaksamma i stort året om.

Grannsamverkan i samarbete med polisen är det bästa sättet att skydda sig mot bostadsinbrott, både i flerbostadshus och i villaområden, råder polisen. Att arbeta för krfttag mot bovarna är en fråga som Villaägarna verkar för. 

LÄS MER >>>

Nya regler öppnar för fler drönare i ditt villakvarter

I höst kan luftrummet öppnas upp för drönare i betydligt större utsträckning än i dag. Reglerna väntas träda i kraft i höst och då skulle ingen drönare längre behöva flygtillstånd, förutsatt att den väger mindre än 7 kilo.

Storföretag som Amazon och DHL tror att drönare är en del av framtidens transporter. I delar av landet exprimenterar budfirmor med bland annat att leverera pizzan hem till hungriga köpare.

 

LÄS MER >>>

Snabbare än cykelbud?

Okända fick Malmö stads hedersomnämnande

Musrestaurangen Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie gick ingen förbi i slutet av förra året. Inte heller Malmö stad som nu ger konstverket och konstnärsgruppen Anonymouse sitt hedersomnämnande.

Juryns motiverking:

”Mössens favoritrestaurang Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie är mini-exploateringen som blev ett innovativt storverk och en snackis runtom i världen. Med mycket humor och charm, stor hantverksskicklighet och finess har AnonyMouse berikat Malmös stadsmiljö, väckt känslor, spridit glädje och bidragit till nya möten mellan människor. Allt det som stadsbyggnadskonst handlar om

 

5989 , antal sålda villor och radhus i Skånes län de senaste 12 månaderna (Hemnet, 1 sept) 

”Ett gästfritt hem är sällan gästfritt” 

 

Någon som vet

Mindre konkurrens om villorna i höst

Hösten står runt hörnet och vi märker av några förändringar i marknaden. Sommaren har varit väldigt intensiv. Vi har haft mycket till salu och mycket intensiva budgivningar. Men vi såg en förändring på marknaden i augusti. De senaste veckorna har vi sett att lite färre kunder kommer på visningarna och att det tar lite tid innan objekten blir sålda. Ett visningstillfälle extra jämfört med för någon månad sedan.

Ett bra eller ett dåligt tecken? För dig som tänker köpa i höst minskar konkurrensen om de bästa villorna. Å andra sidan brukar en tendens dölja en annan och bostadsmarknaden upphör aldrig att överraska. Som vanligt har jag Sveriges mest spännande jobb! Vi ses där ute... 

 

Isabella Karaszi

Fastighetsmäklare på ERA
Håkan Sköld Fastighetsbyrå

PS: Om du har frågor som berör ert boende så får ni gärna kontakta mig. Mejla: isabella.karaszi@erasweden.com

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

Villaägarna i Malmö, c/o Viveca Lindahl | Östanväg 87
216 19 Malmö | villaagarnaimalmo@gmail.com