Göteborg den 11 september 2017

Hej ##firstname##!

 

Sustainability Circle Meeting den 11 oktober:

Energi - branschen som genomgår en revolution

En av talarna på Sustainability Circle Meeting den 11 oktober, Linda Ramstedt Marklund från Fortum, kommer att berätta om en av vår tids mest spännande och föränderliga frågor: energi.

 

Här räcker det inte att uppdatera sig en gång om året! Här gäller det att följa utvecklingen från en månad till en annan!

 

Den tekniska utvecklingen på energiområdet är enorm. Sol, vind och vatten ersätter fossila bränslen (kol, olja och naturgas), helt enkelt därför att solceller och batterier, den senaste tiden, blivit så både bra och billiga. Utvecklingen drivs, alltså inte av politiken utan av, den tekniska utvecklingen.

 

När solen inte lyser då? Jo, då hämtas energin från vind- och vattenkraften. I synnerhet den senare kan därmed betraktas som energibranschens batteri. (Det är först vid extrem kyla som vi kommer att behöva koppla in, exempelvis, oljekraftverk).

 

Sol och vind produceras och konsumeras, till skillnad från de fossila bränslena, i exakt samma ögonblick. Det gör att priserna kommer att bli allt mer volatila och att det finns stora pengar att tjäna på att anpassa energiförbrukningen till när det finns gott om energi. Energin kommer kanske till och med att vara gratis ibland! Flexibilitet blir därmed viktigare än energibesparning!

 

Med andra ord, missa inte Sustianability Circle Meeting den 11 oktober och lyssna redan nu på vår nyinspelade POD med Linda.


Smart Maintenance Strategies

Vårt arbetande nätverk Smart Maintenance Strategies träffades den 6 september på Valmet i Sundsvall för att diskutera utvecklingsfronten inom Smart Maintenance.

 

Jens Söderström från Quant, Thomas Andersson från Siemens samt Magnus Danielsson, Tomas Edström och Björn Kempe från Valmet föreläste och inspirerade.

 

- Det är lätt att konstatera att utvecklingen nu är snabb, säger Anders Källström, Sustainability Circles ordförande. Många av de tankar som för bara ett år sedan betraktades som futuristiska genomförs nu. Den nollvision avseende (funktionella fel) som nyss kändes orealistisk har plötsligt blivit etablerad.

Utmaningen är att förankra införandet av Smart Maintenence hos de högsta beslutsfattarna. Problemet är att få deras uppmärksamhet. Lösningen, bestämde nätverket, kan vara att ta fram en folder med case som på några få sidor sammanfattar vad som nu händer på området.


Nätverksträff om Säkerhet & Hälsa

Den 19 september hålls nästa nätverksträff för arbetsgruppen, Säkerhet och Hälsa hos Institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers i Göteborg.


Då kommer Tekniklektor Torbjörn Ylipää tillsammans med forskningsgruppen: Product Service & Maintenance Systems att berätta om Chalmers senaste forkning inom underhåll. Vi kommer också att studera och diskutera olika aspekter inom säkerhetskultur och social hållbarhet inom industrin. 

Om ni vill delta i nätverksträffen kan ni anmäla er till Caroline på staben (caroline.seleryd@sustainabilitycircle.se).
 

Agenda för den 19 september

9.00
• Presentation om Chalmers arbete (Tekniklektor Torbjörn Ylipää)           
• Chalmersstudenterna Samuel Obum Godians och Rajasgar Ramachandra, presenterar sitt examensarbete Risk Management Tools in Manintenance.

 

12.00 Lunch
       
 
13. 00
• Säkerhet och säkerhetskultur (Tekniklektor Torbjörn Ylipää)
• Social hållbarhet i industrin (Docent Cecilia Berlin)
Forskningsgruppen: Product Service & Maintenance Systems presenterar sina fokusområden.        
         - Jon Bokrantz       
         - Mahesh Gopalakrishnan       
         - Mukund Subramaniyan      
         - Camilla Lundgren

 

14.30 Fika


15.00 - 16.00
• Diskussion om idéskriften Social hållbarhet i svensk industri.

• Diskussion om gruppens fortsatta inriktning och kommande möten.


Nygammalt tillskott i staben

Efter att ha gjort sin faderliga plikt och varit hemma med dottern i en tio månader lång föräldraledighet har nu Anders Frid åter anslutit staben redo att åter tjäna nätverket.

-Det har varit en underbar tid, säger Anders. Men det ska nu bli kul att åter ta sig an alla nätverkets utmaningar och projekt.

Ni kan nå Anders på 0702 20 16 39 eller anders.frid@sustainabilitycircle.se


Kalendarium 2017

Workshops/Nätverksaktiviteter

Smart Maintenance Strategies

  • 22 november - Värd Chalmers

 

Nyttan Med Underhåll

  • 25 januari - Värd Trafikverket
  • 22 maj - Värd Sandvik

 

Arbetsgruppen, Säkerhet och Hälsa

  • 19 september - Värd Chalmers
  • 7 december - Värd Valmet

 

Arbetsgruppen, Att Köpa Underhåll

  • 7 februari - Värd Enerco och Sandvik
  • 19 april - Värd Jernbro

Konferenser

På Sustainability Circle Meetings samlas vi kring konkreta case som visar hur långt Smart Maintenance kommit just nu. Konferensen är dessutom ett viktigt tillfälle för oss alla att nätverka med likasinnade.

Under 2017 har vi följande datum att se fram emot:

  • Sustainability Circle Meeting: 11 oktober, i Stockholm
  • Sustainability Circle Meeting: 14 december, i Lund

Medlemmar


linkedinfacebookyoutube