Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Analysbrev #19

Hej!

Semestrarna är över, försäljningen är tillbaka och med den även analysbrevet. Idag tittar vi bland annat på hur juli, som normalt är en ganska dålig e-handelsmånad, och augusti gick.

Vi kastar även en blick på vad vi har att vänta oss den närmaste tiden.


Hög tillväxt under juli månad

Intäkterna ökade med 24%

Intäkter

Order

Besök

Juli har de senaste åren varit den näst sämsta månaden sett till intäkter. I år fick vi dock se en väldigt stark tillväxt på hela 24 procent jämfört med samma period i fjol. Siffrorna gör inte juli till en av de bättre månaderna, men med ökningen blir juli i alla fall inte sämre än årets tredje sämsta månad.

Vi tog återigen en titt hos SMHI på temperaturavvikelserna och precis som för juni månad kan temperaturen som i år var något lägre ha hjälpt julis tillväxt på traven. Temperaturen under juli låg mellan -1 och +1 grad från det normala i stora delar av landet. Det kan jämföras med i fjol då det var varmare, mellan +1 och +2 grader över det normala.

Orderingång och antal besök fortsätter också att öka. För juli månad ökade orderingången med 18 procent och besöken med 17 procent jämfört med i fjol.


Augusti årets näst bästa månad

Tillväxt på 13%

Intäkter

Order

Besök

I augusti kom försäljningen igång igen och även om tillväxten inte blev lika stark som för juli är augusti nu årets hittills näst bästa månad sett till intäkter.

Att tillväxten inte blev högre än den blev i augusti har två troliga orsaker. Dels temperaturen som i princip såg likadan ut som i fjol. Och dels att förra årets försäljningssiffror var förhållandevis höga.

Jämfört med augusti i fjol ökade antalet order med 14 procent och besöken med 11 procent.


Sämre försäljning i september

För att sammanfatta har vi haft både en av de sämsta månaderna i sommar och en av årets hittills bästa. Framöver väntar nu september som troligen kommer ha en något lägre försäljning jämfört med augusti. Så en dipp är att vänta innan julhandeln drar igång.


Webshops-tätaste kommunerna

I slutet av förra veckan publicerade vi en ny topplista där vi har tittat på vilka kommuner som har flest e-handelsbutiker per invånare. Om du missat den hittar du den här.


Statistiken i analysbrevet kommer från vår statistiktjänst Ehandel.se Analytics med över 300 medlemmar, där man som e-handlare kan bli medlem för att jämföra sin egna butik med sin bransch eller hela Sveriges e-handel. Vi använder även analyser från Ehandelsindex som du kan läsa mer om här.

Vi hörs igen om en månad!

Stort tack för att ni läser vårt analysbrev!

Joakim Andersen - Indexansvarig

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.